Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Győri fórum közös képviselőknek: négy-öt éves ablakok öregnek számítanak

Az állami támogatás mértéke lakásonként 300-650 ezer forint lehet, a támogatás intenzitása pedig 50 százalékos. A kisalfold.hu élőben tudósított a győri fórumról.


16.19 - Összefoglaló a győri fórumról - 10 milliárd forint jut lakáskorszerűsítésre márciustól

Akik korábban már kicserélték saját költségükön a nyílászárókat, aligha kívánnak részt venni az új pályázatban


Az Otthon melege program a teljes energiahatékonysági felújításokat támogatja (szigetelés, ablakcsere, gépészeti átalakítás, napkollektorok), így nem aprózódik el a pénzkeret.

Azok a tulajdonosok, akik korábban már kicserélték saját költségükön a nyílászárókat, aligha kívánnak részt venni az új pályázatban. Így viszont az egész lakóközösség eleshet a pályázati pénztől.

A 4-60 lakásos panel és tégla társasházak adhatják be pályázataikat tél végén

10 milliárd forintos támogatáskerettel indul el az újabb társasházi energiahatékonysági pályázat az Otthon Melege Program keretében. A 4-60 lakásos panel és tégla társasházak adhatják be pályázataikat tél végén, az állami támogatás pedig legfeljebb 50 százalékos lesz.

Hétfőn ennek apropóján tartottak fórumot a győri közös képviselőknek a Városháza dísztermében, ahol Kara Ákos és Simon Róbert Balázs győri parlamenti képviselők, Radnóti Ákos alpolgármester, valamint Schreiner Nikolett, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársa válaszolt a kérdésekre. Utóbbiakból akadt bőven.

Négy-öt éves ablakok öregnek számítanak

Az állami támogatások mértéke lakásonként 300-650 ezer forint lehet, mire rögtön jött a felvetés: az önkormányzat milyen mértékben hajlandó támogatni a felújításokat? Radnóti Ákos alpolgármester válaszában konkrétumokat nem említett, de arra ígéretet tett, hogy hamarosan közgyűlési határozat születik a helyi támogatás mértékéről. Újdonság egyébként, hogy az önrész biztosítására a lakóközösség akár 8 évre is vehet fel hitelt.

Egy úr hozta szóba, hogy náluk 5-6 éve volt ablakcsere, de az "új" ablakok már nem felelnek meg a jelenlegi pályázat feltételeinek. "Ezek szerint megint ki kellene újra cseréltetnünk a drága pénzen vásárolt ablakokat?" - szólt a kérdés. "Márpedig a komplex energetikai felújítás követelménye lesz a legmodernebb előírásoknak is megfelelő - például szellőzővel ellátott - nyílászárók beépítése" - hangzott a sokak számára nem túl biztató válasz.

A magas elvárásokról árulkodik az energiahatósági tanúsítvány is

Amennyiben ugyanis adott épület/épületrész a beruházást megelőzően nem éri el a C minősítési osztályt, a beruházás befejezésével legalább a C minősítési osztályba sorolhatóvá kell válnia. Ráadásul ha egy épület/épületrész a felújítás előtt eléri a C minősítési osztályt, a munkálatok végeztével legalább két minősítési osztállyal javulnia kell. Úgy, hogy a támogatás utolsó öt százalékának kifizetését a korszerűsítés utáni energetikai ellenőrzéshez kötik.

Második hely Miskolc után - "Győr élen jár a paneltechnológiájú épületek felújításában"

Jó hír ugyanakkor, hogy az Otthon melege pályázat nemcsak a szigetelés és a nyílászárók, hanem akár a fűtési rendszer korszerűsítéséhez, valamint a megújuló energiából álló melegvíz-ellátás és fűtéskorszerűsítésre is igényelhető lesz.

"Győr élen jár a paneltechnológiájú épületek felújításában - tavaly az országos rangsorban másodikként végeztünk Miskolc mögött -, de fontos megjegyezni: most lehetőség nyílik téglaépítésű házak felújítására is" - közölte Simon Róbert, Győr másik parlamenti képviselője.

15.03

Online tudósításunk a győri Városházáról véget ért.

14.56

Az utolsó kérdés, amit portálunk meg tud várni, nagyon jó. Egy úr azt vetette fel, hogy a 5-6 éve volt náluk ablakcsere, de ezek az "új" ablakok már nem felelnek meg a mostani pályázat feltételeinek. "Akkor most mi még egyszer cseréltessük ki a drága pénzen vett ablakokat?" - kérdezte.

"Márpedig a komplex energetikai felújítás követelménye lesz a legmodernebb előírásoknak is megfelelő - például szellőzővel ellátott - 1.6-os nyílászárók beépítése" - hangzott el válaszként. Schreiner Nikolett ugyanakkor hozzátette: "elképzelhető, hogy lesz még kiskapu, s ez ügyben finomul a pályázati rendszer".  

14.50

Kizáró ok a pályázatban való részvételre, ha a társasháznak, vagy lakásszövetkezetnek 60 napot meghaladó köztartozása van.

14.46

Két közös képviselő is arról panaszkodik, hogy 1-2 hónap idő rendkívül kevésnek bizonyul arra, miszerint felelős döntést hozzon a lakóközösség.

Mennyi lesz az önkormányzat támogatása? - kérdezte meg újra egy hölgy is?

Radnóti Ákos alpolgármester válaszában konkrétumokat nem említi - erről közgyűlési döntés fog születni -, de arra ígéretet tett, hogy lesz helyi támogatás is.

14.43

"Amennyiben egy épület/épületrész a beruházást megelőzően nem éri el a C minősítési osztályt, a beruházás befejezésével legalább a C minősítési osztályba sorolhatóvá kell válnia.

Amennyiben egy épület/épületrész a beruházást megelőzően eléri a C minősítési osztályt, a beruházás megvalósításával legalább két minősítési osztállyal javulnia kell a besorolásának, illetve a fejlesztésnek kötelezően megújuló energia alkalmazásával kell megvalósulnia" - hangzott a válasz.

14.38

"Kilenc lakásos társasházban lakom Révfaluban. Milyen feltételeket szab a törvény a pályázathoz - szükséges-e ehhez energiatanúsítvány, ha igen, mi szerepeljen benne? -, a győri önkormányzat milyen összeggel tud ehhez hozzájárulni?" - kérdezi egy úr.

14.34

Nem tartozik szervesen a lakásfelújítási pályázathoz, de ettől még tanulságos. Hiába mond érdekes, tanulságos pillanatképeket az előbb idézett férfi, de körülbelül már a 20. kérdését sorolta. Így pedig pont a lényeg vesz el. Ha Önök kerülnek fórumra, ne felejtsék el: nincs sorkérdés, egy kérdés van, aztán hadd jöjjön a válasz.

14.31

"37 éve lakom panelben, olyan repedések vannak a panelfalon, hogy nagyobb eső esetén beázik" - mondta egy férfi, majd hozzátette: "az eddig állami pályázatok nem voltak jól átláthatóak, így pedig nehéz felelős közgyűlési döntést hozni". 

14.29

"A szigetelés igen, de a tetőcsere nem számolható" - válaszolta közös képviselői kérdésre Schreiner Nikolett.

14.25

Ha két tömb, két helyrajzi számon van bejegyezve, akkor külön kell-e pályázni? "Igen" - jön a tömör a válasz. Az is kiderül, hogy az állami támogatás mértéke lakásonként 300-650 ezer forint lehet, a támogatás intenzitása pedig 50 százalékos.

14.23

Műemlékvédelmi épületek indulhatnak-e a pályázaton? "Nincs erre vonatkozó kizáró ok" - hangzott a válasz.

14.22

A kérdéseket mi sem értettük tisztán, de Schreiner Nikolett leszögezte: a pályázati űrlapokhoz két hét múlva lehet hozzájutni.

14.19

Kisebb morgolódás a díszteremben: egy úr kezd beszélni, mire a több hölgy elégedetlen azzal, hogy semmit nem hall.

Szerencsére rövid időn belül mikrofon érkezik, de így sem mindig sikerül belebeszélni.

14.16

"Az Otthon melege program során 10 milliárd forintos kerettel indul az új társasházi energiahatékonysági pályázat" – jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) munkatársa, Schreiner Nikolett. 

14.12

"Győr élen jár a paneltechnológiájú épületek felújításában - tavaly az országos rangsorban másodikként végzett a város Miskolc mögött -, de most lehetőség nyílik téglaépítésű házak felújítására is" - közölte Simon Róbert, Győr másik parlamenti képviselője.

A pályázatokat március 9-től lehet beadni.

14.10

"Részben hasonlít az Otthon melege program az előző lakáskorszerűsítési pályázatokhoz, de egyes elemeiben el is tér" - jelentette ki Kara Ákos államtitkár, Győr egyik parlamenti képviselője.

14.07

"Biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk, miként tud az állami támogatás mellé az önkormányzatunk kiegészítést tenni" - köszöntötte a résztvevőket Borkai Zsolt.

14.02

Megérkezett Borkai Zsolt polgármester és Radnóti Ákos alpolgármester is.

14.00

A fórum hamarosan elkezdődik; Kara Ákos és Simon Róbert Balázs már a díszterem pódiumán.

Előzetes

Hamarosan elindul a kormány által meghirdetett Otthon Melege Program keretében a társasházak energiatakarékos felújítását célzó pályázat, amely már nem csupán panelépületekre vonatkozik, hanem kiterjeszti azt a minimum négy, de maximum hatvan lakással rendelkező 1946 és 2006. december 31. között épült távfűtéssel, házközponti fűtéssel illetve lakásonkénti egyedi fűtéssel rendelkező lakóépületekre.

A város szakmai egyeztető fórumra hívja a közös képviselőket a témában, ahol Borkai Zsolt polgármester és az önkormányzat illetékesei mellett Kara Ákos és Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselők, valamint hivatali szakértők adnak tájékoztatást és válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

A közös képviselőket célzó fórumot február 2-án, hétfőn 14:00 órától rendezik a Városháza dísztermében - a kisalfold.hu online tudósít.


Ha nincs meleg, marad a kabát! Fotó: Kisalföld-archívum
Ha nincs meleg, marad a kabát! Fotó: Kisalföld-archívum

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katasztrófavédelem - Sok munka a siker mögött

A megyei kormányhivatal dísztermében tartotta évértékelő gyűlését a Győr-Moson-Sopron Megyei… Tovább olvasom