Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Győri főorvos operál Bécs legrégebbi, műtőrobottal felszerelt kórházában - fotók

Dr. Németh Zoltán kalauzolásával nem csak az Irgalmas Testvérek kórházának kulisszái mögé tekinthetnek olvasóink, de megismerkedhetnek a sebész kézremegését is kiszűrő műtőrobottal, da Vincivel.

Portálunkon idén januárban olvashattak dr. Németh Zoltán győri származású szülész-nőgyógyász főorvosról, akit az "Év orvosa" választáson a legjobb tíz doktor közé választottak a betegek az év elején.

2014-ben 400 éves lesz Bécs első kórháza

Dr. Németh Zoltán önkéntes segítőként dolgozik a győri Petz-kórházban, míg hivatalos státuszban 1995 óta Bécsben gyógyítja a betegeket.

Munkahelye, az Irgalmas Testvérek kórháza a Császárváros legrégebbi alapítású kórháza - két év híján 400 éves -, gyakorlatilag barokk építésű kolostor és modern, 21. századi csúcstechnológiával felszerelt kórház harmonikus egysége.


Dr. Németh Zoltán a kórház bejárata előtt

"Az intézmény a mai napig az egyházi rend kezében van, nem állami fenntartású, ennek megfelelően kevesebb támogatást kapunk a betegek után, mint a többi bécsi kórház.

Tekintettel azonban, hogy kórháznak több jeles mecénása van, a páciensek semmiben sem szenvednek hiányt, vagyis mindenben a legkorszerűbb orvosi ellátást tudjuk biztosítani számukra" - kezdte látogatásunkkor dr. Németh Zoltán.

Itt kezelték Kurt Waldheim ENSZ-főtitkárt és Mindszenty József bíborost

A főorvos hozzátette: "egykoron az Irgalmas Testvérek kórházában kezelték Kurt Waldheim ENSZ-főtitkárt, osztrák köztársasági elnököt, s itt tartózkodott élete végső szakaszában Mindszenty József bíboros is.

Magyarország néhai hercegprímásának az volt az utolsó kívánsága, hogy halálos ágya a Stephansdom felé nézzen, mely természetesen teljesült".

Mindszenty bíboros az Irgalmas Testvérek kórházában töltött utolsó heteiről emléktábla és bronzszobor tanúskodik a kórház recepciójával szemben.


Mindszenty József bíboros bronzszobra a kórházban

"Új szárnyat építettek a már meglévő, több száz éves részekhez"

Az Irgalmasok Testvérek kórháza önmagában is több mint érdekes épület: világos, letisztult, rendben tartott külső és belső terek, hangulatos udvarok szolgálják a betegek gyógyulását.

A páciensek nem csupán a kórház miniparkjában levegőzhetnek, a harmadik emeleti tetőtéren hangulatos zöldrészt alakítottak ki a nőgyógyászati osztály betegei számára.


Zöldterasz a harmadik emeleten

"A kórházat tíz évvel ezelőtt újították fel: gyakorlatilag új szárnyat építettek a már meglévő, több száz éves részekhez. Az `összeolvadás´ annyira jól sikerült, hogy észre sem lehet venni a két épület közötti különbséget.

A felújítás alatt az operációkat az udvaron felállított műtőkonténerekben végeztük, de nyugodt szívvel mondhatom, hogy szükséghelyzetben is ugyanolyan ellátást kaptak a betegek, mint hagyományos körülmények között" - közölte dr. Németh Zoltán.

A műtéti időpontok hetekre előre vannak jegyezve

"Az új központi műtőblokkban valóban a legkorszerűbb technológiát alkalmazva tudunk segíteni a pácienseken, miközben az informatikai rendszer révén - kezdve a digitalizált röntgenképeken át az összes szakmai adatig - mindent azonnal elérünk a kollégákkal szükség esetén.

A műtéti menetrend meglehetősen telített, az időpontok hetekre előre vannak jegyezve" - tette hozzá a győri főorvos.

Az Irgalmas Testvérek kórházában az urológia operációkhoz rendelkezésre áll da Vinci műtőrobot is, amely más osztrák kórházakban is ritkaságszámba megy.


da Vinci, a műtőrobot

A műtőrobot az operáló sebész kézremegését is szűrni tudja

"Ez a berendezés 21. századi csúcstechnológiát képvisel; négy karral, kamerával és különböző kiegészítőkkel dolgozik a robot.

Az operáló sebész konzol és monitor mögött ül. Az ujjaival két, joystickra emlékeztető vezérlőegységet fog. Úgy dolgozik, mint egy dobos: a kezeit és a lábait is felhasználja da Vinci négy karjának irányítására.

A karok bármilyen eszközökkel felszerelhetők, bármely irányba mozgathatók. A berendezés annyira kifinomult, hogy képes kiszűrni a vezérlőben dolgozó orvos kezének remegését is.


Rövidfilm a da Vinci műtőrobotról - forrás: YouTube.com.

Ide kattintva tekinthetnek meg egy videót arról, hogy a da Vinci műtőrobottal kétforintos nagyságú papírrepülőt hajtogatott egy seattle-i orvos! 


Da Vinci-t a négy kar mellett felszerelték kamerával is, ami az emberi szemhez hasonlóan képes az egész műtéti területet belátni és minden munkafolyamatot 3D-s felvételen, tízszeres nagyításban jelenít meg a vezérlőegységnél ülő orvos monitorán.

A másfél millió euró értékű műtőrobotot egyelőre csak urológiai műtéteknél használják a kórházban, de reményeim szerint hamarosan a mi osztályunk is elsajátíthatja ezt a technikát" - mondta búcsúzóul dr. Németh Zoltán.A da Vinci műtőrobot első modelljeit az Öböl-háborúban vetették be

A rendszert az Intuitive Surgical nevű amerikai vállalat fejlesztette ki, amely kifejezetten a műtéteknél használható robotok létrehozására specializálódott.

Az első modelleket az amerikai hadsereg az 1990-es Öböl-háború idején használta. A helyi sebészeket az Egyesült Államokból segítették a kollégáik. A kifejlesztett rendszerek hatékonyságára jellemző, hogy a műtétek közben még egyszer sem kellett az amerikai szakembereknek közbelépniük.

Áramszünet esetén da Vinci automatikusan átkapcsol tartalékenergiára. A feldolgozandó adatmennyiség hatalmas, mivel nem csak nagy felbontású 3D-s képek készíthetők a rendszer segítségével, hanem röntgen-, ultrahangú és CT-felvételek is.

A robotokkal végzett műtétek nagy előnye, hogy minimalizálható a vérveszteség.

Forrás: Sg.hu
 

Olvasóink írták

 • 15. elemér 2012. november 04. 01:30
  „Nem szeretem mikor olyanok akarnak nekem okoskodni, akik soha nem másztak le a fárol.;))”
 • 14. Tündenéne 2012. november 03. 22:11
  „13. elemér 2012.11.03. 18:31

  Lényeg, hogy elemér jól van, nem sodorta el a hurrikán. (Komolyan.)
  Ettől függetlenül: cssssss :)”
 • 13. elemér 2012. november 03. 18:31
  „Angolul megvan a tanulmány erröl bözsike. Egy menö orvos pedig tanul angolt az egyetemen.
  http://tinyurl.com/anjon64”
 • 12. elemér 2012. november 03. 07:05
  „Olvasom tanulmányainkat erröl. Olyan orvost keresünk aki ehez konyit, hirdeti a korház. Ez tipikus amcsi munkahirdetés. Az kap munkát akinek van és fizetésemelést ne várjon. Aszongya egy orvost mikor betanitanak egy lassu kezdet után gyorsan belejön, minél többet használlja. Nékem a Cad programokbol van hasonló tapasztalatom. Elvégzi a zember a kurzust és kap egy diplomát. Utána még kell fél év hogy belejöjjön. Nézi közben a képernyöt és próbálja kifigurálni hogy mit lát mikor kattint 3D. Maga a menü roppant komplikált lehet, és ha rosszul kattint az katasztrófális.”
 • 11. elemér 2012. november 03. 06:22
  „Erzsike használd a magyar nevedet, mert angolul téged kinevetnek.;))”
 • 10. elemér 2012. november 03. 01:10
  „elisabet betelefonál a repülőtéri ügyfélszolgálatra:
  - Jó napot! Azt szeretném megkérdezni, hogy mikor indul Amerikába a Malév 2810-es gépe??
  - Egy pillanat...
  - Köszönöm szépen.”
 • 9. elisabet 2012. november 02. 18:15
  „Elemérnek!
  Szép magyar beszéd és helyesírás szabályait gyakrabban forgathatná!”
 • 8. elemér 2012. november 02. 17:40
  „Még megse jelent az iphone-5, kinaiak már lekoppintották. Ez ök ZoPhone-nak nevezték és ára kb. 200-300 között van. Tölük lehet rendelni a net-n. Nemrég magyaráztuk meg nekik Tokyoban, hogy miért jó nekik az olcsó dollár.”
 • 7. elemér 2012. november 02. 15:49
  „Nálunk az USA-ban 1200 kórházban van ez. $1.8 millioba kerül és évi karbantartás $150,000. Megéri e, ezt már régóta vitassák. Nagyszerüen lett árulva (marketing) Ez kell, mert ez a tuti. Igy van haladás és mi vagyunk az élenjárók mikor a technika és befektetés találkozik. Kinában nem újitanak, csak mindent majmolnak és lopnak. Egy komplikált operációt megold az átlag orvosnak. Egy zseninek erre nincs szüksége. Operáció után keveseb idöt kell tölteni a korházban. Keveseb a gyulladás, mert precizeb az operáció. Nálunk van a legjob beteg ellátás, annak aki azt megtudja fizetni. Mi 3-szor annyit költünk betegekre mint bárki más a világon. Pont ilyesmiért.”
 • 6. vikri 2012. november 02. 13:23
  „oPTiKa - "like"”
 • 5. vikri 2012. november 02. 13:20
  „Miért nem főállásban dolgozik egy olyan országban egy ilyen ORVOS, és miért nincs ilyen műtőrobot ott, ahol pl. 1,5 milliárdért újítanak fel egy Videoton stadiont?! (1 milliárd a államtól 500 millió a felcsúti akadémiáról...) Szóval torz világ ez...”
 • 4. oPTiKa 2012. november 02. 13:05
  „Vikri, majd ha Viktornak urológiai problémái lesznek, gyorsan beszereznek egy ilyent. Igaz, csak abba a magánkórházba, ahova a haverjaival jár.
  Majdnem azt mondtam, hogy feltétel az is, hogy rokona vagy haverja legyen az igazgató, de valószínűleg ez nem sokára minden kórházra igaz lesz...”
 • 3. Tapmancs 2012. november 02. 12:25
  „House nem egy ilyennel szabdalt fel egy beteget? (persze csak álmában)

  A vicc amúgy az hogy itthon sokszor még kötszert is a betegeknek kell vinniük.”
 • 2. oPTiKa 2012. november 02. 11:51
  „A da Vinci tök jó, én ki is próbáltam két éve, igaz csak gumimacin :) (Nyitott napok voltak egy közeli kórházban.)”
 • 1. vikri 2012. november 02. 11:29
  „Miért nem főállásban dolgozik egy olyan országban egy ilyen ORVOS, és miért nincs ilyen műtőrobot ott, ahol pl. 1,5 milliárdért újítanak fel egy Videoton stadiont?! (1 milliárd a államtól 500 millió a felcsúti akadémiáról...) Szóval torz világ ez...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári a legkiválóbbak között - Kiosztották az építészeti Junior Prima díjakat

A 7000 euróval járó elismerésben részesült Köninger Szilárd, a Széchenyi István Egyetem ez év nyarán… Tovább olvasom