Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Győri filharmonikusok: sikeres évad

A Győri Filharmonikus Zenekar a közelmúltban tartotta évadzáró ülését, amelyen értékelte az elmúlt évet. A legnagyobb sikert a Morriconéval közös budapesti hangverseny hozta, de számos győri koncerten is ováció fogadta a filharmonikusok teljesítményét.
Jól sikerült hangversenyévadot zárt a Győri Filharmonikus Zenekar – foglalta össze az elmúlt év eseményeit Baross Gábor, a zenekar igazgatója. Elmondta: a sorrendben 110. évadban nagy sikerrel folytatódott a népszerű Liszt- és Richter-hangversenybérlet a Richter Teremben. „Győr zeneértő közönsége igényli, hogy a jeles ünnepek előtt – karácsonykor, húsvétkor, pünkösdkor – az alkalomnak megfelelő zenét hallgathasson.

Erre az evangélikus templomban rendezett Oratórium-bérlet volt hivatott. Szerepelt a városban Magyarország szinte valamennyi számottevő szimfonikus zenekara, így hallhattuk a Nemzeti Filharmonikusokat Kobayashi Ken Ichiro vezényletével, a Rádió Szimfonikus Zenekart Vásáry Tamás vezényletével és a Szombathelyi Szimfonikus Zenekart Pál Tamás vezetésével. Külföldi együttesek is látogattak városunkba. A bérletes közönség hallhatta az Amheimi Filharmonikus Zenekart és a Schleswig-Holsteini Fesztivál Zenekart" – mondta az igazgató.

Az évad kiemelkedő sikere volt Ennio Morriconéval, a világhírű zeneszerzővel folytatott közös koncert április 25-én a Budapesti Sportarénában. Morricone hozzájárult ahhoz is, hogy az utolsó próbája nyilvános legyen, így április 23-án délután a Richter Teremben bárki meghallgathatta a próbát.

A zenekar igazgatója kiemelte a filharmonikusok fontos zenei misszióját is, mint mondta, üde, kedves színfoltja volt az elmúlt évadnak az óvodások hangversenye, melyen három alkalommal telt ház előtt Fazekas Anna Öreg néne őzikéje című zenés meséjét játszották a zenekar tagjai Medveczky Ádám vezényletével. A zenekar művészei részt vettek a Győri Nemzeti Színház Puccini: „Tosca" előadásában, és Németországban, valamint a Győri Nyár keretében a Győri Balettel közösen mutatták be Joseph Haydn oratóriumát, az Évszakokat.

Medveczky Ádám, a zenekar művészeti vezetője értékelte a filharmonikusok néhány kiemelt hangversenyét. Úgy vélte, az egész évadra az egyenletes, magas művészi színvonal volt jellemző.
Balogh József győri polgármester jubileumi ezüstérem és emléklap átadása mellett köszönte meg a nyugdíjba vonuló muzsikusok többéves munkáját. Kulcsár Ferenc és Huszár István vette át a kitüntetést. A hagyományok szerint a zenekar tagsága megválasztotta a Győri Filharmonikus Zenekar örökös tagját. Ez alkalommal a szintén nyugdíjba vonuló Csiszár Alajosné II. hegedű-szólamvezető művész kapta az elismerő címet és a hozzá tartozó ajándéktárgyat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szólt a muzsika és a hazai dallamok

Kellemes perceket szereztek a győrieknek tegnapelőtt délelőtt a Győri Németek Kulturális… Tovább olvasom