Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Győri extrém sportos: Richárd a parkour rabja - videó

A 21 éves győri srác szertornászként lett a parkour rabja. Nyolc éve él az utcai extrém sportnak, ami számára több mint hobbi: kaszkadőrnek készül.
Több mint tízezren nézték már meg Nagy Richárd legújabb kisfilmjét az egyik legnépszerűbb videomegosztó portálon. A 21 éves győri srác szertornászként lett a parkour rabja. Nyolc éve él az utcai extrém sportnak, ami számára több mint hobbi: kaszkadőrnek készül. Addig pedig győri épületeken, házakon ugrál, mászik, szaltózik.

– Megnéztem a legutóbbi videódat. Elképesztő, de rémisztő is.
– Ha rémisztőnek is tűnik, valójában annyira nem az. Végtelen szabadságérzést ad, és izgalmas feszegetni a saját határaimat.

– Hogyan lehet ezt a sportot, a parkourt (utcai extrém sport) elkezdeni és minden edzést élve megúszni?
– Úgy is el lehet kezdeni, ha nincs sportolómúltunk, de jól jön, ha mozgott az ember már korábban. Én ötéves korom óta sportolok, korábban szertornáztam, aminek hasonló a mozgáskultúrája, mint a parkournak, csak sokkal szabadabb stílusú. Az pedig, hogy élve megússzuk, nem kérdés. Mint mondtam, nem olyan veszélyes, mint amilyennek tűnik. Kisebb gyerekeket is tanítok, az első edzéseken nyilván senkit nem küldök fel a tízemeletes tetejére. Az elején a sötétben tapogatózunk, figyeljük, hogy mennyire fejlett a mozgáskoordinációja, mennyire erősek a motorikus képességei. Az alaptrükkök elsajátítása után, amikor azokat már nagy biztonsággal végzi, próbálja ki azokat épületeken.

– Érezted már magad igazán veszélyben? Előfordult, hogy halálfélelmed volt?
– Volt. Amikor gyárkéményre másztunk fel, a szokásosnál is magasabb volt az adrenalinszintem. Tudtam, benne van a pakliban, hogy olyan téglára lépek, ami ki van lazulva, vagy kifordul az, amelyiket megfogom. Ezzel számolni kellett. De nem vagyok mindennap ilyen veszélyben, nem kockáztatom az életemet nap mint nap. Ebben a sportban ugyanakkora a sérülés veszélye, mint bármelyik másikban.– Hol találkoztál ezzel a sporttal?
– Nagyon „jó" gyerek voltam, már kiskoromban is felmásztam a falakra, egyik házról a másikra ugráltam a barátaimmal. Pár év múlva találkoztam a Yamakasi című filmmel, amiben szembesültem azzal, hogy amit csinálok, az egy sport, parkournak hívják. Ezután megtaláltam az Arrabona Parkour csoportot, beléptem, ma pedig már én vezetem.

– Mennyire elterjedt Magyarországon ez a sport?
– Egyre többen ismerik, de a többi extrém sporthoz képest még mindig gyerekcipőben jár. Nincs még szövetsége, nincsenek versenyek. Ezen igyekszem változtatni, külföldön ugyanis már nagyon színvonalas parkourversenyeket rendeznek. Nagyon szeretem ezt csinálni, ezért célom, hogy minél több emberrel megismertessem, megszerettessem. Ez lenne az első lépés ahhoz, hogy itthon is számon tartsák a parkourt, hogy legyenek versenyek, támogatók. Évek óta szeretnék egy külföldi megmérettetésre eljutni, de ennek nagyon magas költségei vannak, szponzorok nélkül nem megy.

– A parkour mellett lovagolsz és látványbunyózol is – mindezt azért, mert kaszkadőr szeretnél lenni.
– Igen, ez az álmom. A mozgásért és az adrenalinért megőrülök, a kaszkadőrszakmában mindez adott. Nemrégiben kezdtem el a világ egyik legismertebb, Oscar-díjra jelölt kaszkadőrjének, Piroch Gábornak az iskolájába járni.

– Van esetleg példaképed?
– Piroch Gábor, akitől most tanulok. Rengeteg filmben megállta már a helyét. Szeretnék a nyomdokaiba lépni. Ő is szegényebb sorsú családból indult, kemény munkával, de végül meghódította Hollywoodot, Oscar-díjra jelölt kaszkadőrré fejlesztette magát. Mindezt kitartásának köszönheti. Külföldi viszonylatban pedig Ryan Doyle-t tartom nagyra. Hasonló stílusú trükköket csinálok, mint ő.

– A kaszkadőrszakma elsajátításában segít a parkour?
– Persze, ez adta meg az alapot, ennek köszönhetem, hogy sok mozdulat ismerős volt az első edzésen.

– Mennyi idő alatt lesz valaki kaszkadőr?
– Mindenki addig jár ebbe az iskolába, amíg szeretne. Ha egy filmhez kaszkadőrökre van szükség, általában Piroch Gábortól kérnek, ő pedig a tanítványaiból válogat.

– Ez tehát egyfajta ugródeszka?
– Végül is igen. Bízom benne, hogy pár év múlva engem küld egy filmre, de addig is szeretnék tőle minél többet tanulni.

– Hogy szeretnéd látni magad tíz-tizenöt év múlva?
– Amit én célul kitűzök magam elé, azt végig is csinálom, úgyhogy rajtam nem fog múlni, hogy kaszkadőr legyek. Azt szeretném azonban, hogy ne én mondjam majd magamról azt, hogy kaszkadőr vagyok, hanem mások, például Piroch Gábor.

Aki kedvet kapott a sporthoz, érdeklődhet a 70/5583-988-as telefonszámon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 milliós Találkozási Pontot adott Győrnek a Samsung - videó

A találkozási pont a Megyeház téren áll: van ott egy érintőképernyős terminál és egy WI-FI Hotspot.… Tovább olvasom