Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Győri építész találkozása Károly főherceggel

Winkler Gábor győri építészprofesszor is hivatalos volt arra a péceli megbeszélésre, ahol Károly brit főherceg találkozott magyar örökségvédőkkel.

Károly főherceg múlt heti magyarországi látogatása során Pécelre is elutazott, ahol a Ráday-kastélyban angol-magyar örökségvédelmi, műemlékvédelmi szakmai konferenciát tartottak a brit trónörökös aktív részvételével.


Károly főherceg péceli fogadása és Winkler Gábor. Közös fotó nem készülhetett: az etikett szerint akivel megbeszélést folytat a trónörökös, azzal szóba sem jöhet egy (emlék)kép.
Károly főherceg péceli fogadása és Winkler Gábor. Közös fotó nem készülhetett: az etikett szerint akivel megbeszélést folytat a trónörökös, azzal szóba sem jöhet egy (emlék)kép.


"Károly herceg nagy műemlékvédő hírében áll"

A nem mindennapi megbeszélésen részt vett Winkler Gábor Ybl-díjas győri építészprofesszor, a SZE és a NYME egyetemi tanára is.

"Károly herceg nagy műemlékvédő hírében áll, így magyarországi utazása előtt kikötötte, hogy részt kíván venni egy olyan rendezvényen, ahol magyar örökségvédőkkel találkozhat" – kezdte a kisalfold.hu-nak Winkler Gábor.

"A Ráday-kastélyban többek közt Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelem elnöke, Ráday Mihály, ismert örökségvédő, az Unokáink sem fogják látni című műsor vezetője, Szunnai Miklós műemlékek restaurálásával foglalkozó vállalkozó, Bardi Terézia, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának tudományos igazgatóhelyettese és jómagam képviseltük a magyar szakmát.

Angol részről egy Kit Martin nevű úri ember vett részt a találkozón, akinek titulusát tömören úgy fogalmazhatjuk meg, hogy a trónörökös egyik `menedzsere´.


Galéria kép

Charles konzervatív volna? Igen, de azért bizonyos esetekben szereti a 21. századi építészetet is

Károly főhercegről elterjedt szóbeszéd, hogy rendkívül konzervatív nézeteket vall, gyakorlatilag csak a múltat szereti, s kis túlzással üldözi a 21. századi építészetet.

A péceli találkozón azonban bizonyosodott, hogy ez így nem igaz.

A trónörökös ugyanis már az elején leszögezte, hogy nyitott korunk építészete iránt is, de azt nehezen viseli, ha meggondolatlanul feláldozzák a múlt értékeit.

Elmondása szerint Londonban számos esetben szétszórva emeltek toronyépületeket a város több pontján, s mindez csúnyán rontja a metropolis összképét" – mondta a győri egyetemi tanár.

Üzelti szemlélet: minimum nullszaldós legyen a felújított kastély, de inkább nyereséges

"Több mint tanulságos volt Károly tapasztalatait arról is meghallgatni, hogy Angliában miként történik a műemlékek mentése. A szigetországban létezik egy National Trust nevű civilszervezet, melynek 3,8 millió tagja van. A tagoknak pénzügyi hozzájárulásával közel 400 épületet sikerült már felújítaniuk, s ezek többségét üzemeltetik is.

Nálunk az állami kézben lévő Műemlékek Nemzeti Gondnoksága próbálja ellátni ezt a feladatot, de természetesen ők nem támaszkodhatnak olyan erős civil háttérre, s nem rendelkeznek olyan függetlenséggel sem, mint a National Trust.

Károly főherceg szerint a hangsúly elsősorban azon van, hogy Angliában miután felújítanak egy kastélyt, elsődleges szempont, hogy legalább nullszaldós legyen az üzemeltetése, de azt sem bánják – s akkor még finoman is fogalmaztunk – ha később tisztes nyereséget termel.

Nagy-Britanniában egyébként a műemlékek helyreállítói állami támogatásra is számíthatnak, de csak akkor, ha a munkálatokhoz jelentős magántőkét is mozgósítani tudnak.

Ezt az üzleti szemléletet véleményem szerint mindenképp párhuzamba kellene állítani a magyar szakmai elvekkel, hisz a világ egyértelműen ebbe az irányba megy" – közölte Winkler Gábor.

"Közel sem olyan merev személyiség a brit trónörökös, mint ahogy sokan gondolják"

Arra a kérdésünkre, hogy Károly főherceg esetleg tervez-e bármilyen magyarországi ingatlanvételt – a királyi trón várományosa néhány éve Erdélyben vásárolt magának egy 19. századi házat –, Winkler Gábor úgy válaszolt: "ilyen téma nem vetődött fel. Az etikett szerint nem lehetett mindenféle kérdést feltenni Károlynak. Sokkal inkább úgy nézett ki a beszélgetés menete, hogy az ő mondandójára lehet reflektálni pár szóval".

"A viszonylag szigorú szabályok ellenére – például senki sem foghatott kezet a főherceggel, s fotózásra sem nyílt alkalom – jó hangulatban folyt a közel egyórás eszmecsere. Közel sem olyan merev személyiség a brit trónörökös, mint ahogy sokan gondolják, a szemében nagy lelkesedés, érdeklődés és pici pajkosság is tükröződik.

Károly nem egyszer megcsillogtatta a humorérzékét is; mókás volt például, amikor jóindulatúan megjegyezte, hogy a magyar műemlékvédők olyanok, mint a reneszánszkori alkimisták: gyakran kell a semmiből aranyat előállítaniuk.

A brit trónörökös felesége, Kamilla egyébként nem tartott Károllyal Pécelre, ő ebben az időpontban egy megemlékezésen vett részt. 

Várható a magyar-angol együttműködés folytatása, de Károly főherceg nélkül

A péceli kastélyban tartott találkozónak lesz folytatása – persze, itt már nem számíthatunk Károly főherceg részvételére –, a National Trust elveit, működését angol kollégák segítségével tanulmányozni fogjuk, s minden jó ötletet, hasznosítható elképzelést igyekszünk majd importálni a szigetországból" – zárta szavait a találkozóról a győri egyetemi tanár.

Olvasóink írták

 • 3. fortuna54 2010. március 27. 17:40
  „1-es.Áginéní.”
 • 2. anikopeter 2010. március 25. 13:46
  „Nem dédije, hanem felmenője:

  Rhédey Klaudia (Erdőszentgyörgy, 1812. szeptember 20. körül - Pettau, 1841. október 1.) magyar grófnő, házassága révén Teck hercegnéje, kreált címén Hohenstein grófnő, a mai Windsor uralkodóház egyik ősanyja. II. Erzsébet angol királynő ükanyja.”
 • 1. pityesz 2010. március 25. 09:45
  „Hogy hívták Károly herceg dédijét?????? Magyar volt? ki tudja?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar érdekről okosan - kerekasztal-beszélgetés

A ˝Magyar érdekről – okosan˝ sorozat 13 éves történetének 179. kerekesztal-beszélgetése… Tovább olvasom