Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Győri egyházmegyei per - Egy tanú szerint szakmaiatlan volt a könyvelés

A minimális szakmai követelményeket sem teljesítette a vádban szereplő időszakban a Győri Egyházmegye naplófőkönyve.

A minimális szakmai követelményeket sem teljesítette a vádban szereplő időszakban a Győri Egyházmegye naplófőkönyve - mondta a vádlottak padján ülő főszámvevő hivatali utóda a közel félmilliárd forintos sikkasztás vádjával folyó per pénteki tárgyalásán, a Győri Járásbíróságon.

Krizmanics Márton közlése szerint esetleges, következetlen, "szabad" módon vezették a kimutatást, ami "tudatos, tervezett pénzgazdálkodásnak nehezen nevezhető". E helyzet rendbetételébe szerinte már a korábbi pénzügyi vezetők is "belezavarodtak".

A tanú szerint azért kerülhettek vitatott eredetű bevételek a könyvelésbe, mert a korábbi főszámvevő - az elsőrendű vádlott - "a kiadási oldaltól eltért", ezt próbálta ellentételezni bevételek kimutatásával.

A vádirat szerint az egyházmegye két korábbi alkalmazottja mintegy 450 millió forintot használt fel szabálytalanul, az összeg kétharmada megtérült. Az ügyészség szerint a főszámvevő és a főkönyvelő - kihasználva, hogy az egyházmegyénél gyakorlatilag nem volt belső ellenőrzés - 2005 és 2009 között önhatalmúlag, saját hasznukat is szolgálva rendelkeztek e pénzek felett.

A főkönyvelő a peranyag szerint korábban azt közölte, nem volt tudomása az eljárás tárgyát képező átutalások céljáról, míg az egykori főszámvevő azzal védekezett egy korábbi tárgyaláson: minden kérdéses forint az egyházmegye gyarapodását szolgálta, és ez ki is mutatható.

Olvasóink írták

 • 3. Dwatson 2013. március 01. 20:35
  „Minek is a katolikus egyháznak a belső ellenőr,mikor ott van Isten,feltéve persze ha tényleg ott van?”
 • 2. latakacs 2013. március 01. 13:24
  „Tessék mondani!
  Miért egy jelenlegi könyvelőt kérdeznek meg a korábbi könyveléssel kapcsolatosan, miért nem egy független szakértőt?
  Azért nem ártana kedves újság a teljes történetet elmesélni!”
 • 1. Gróf-Úr 2013. március 01. 11:28
  „Amint Önök előtt már ismeretes, feleségem Wilhelmina von Knoblauch a katolikus nőegylet vezetőségi tagja. Ebbéli tisztében ismeri a megvádolt számvevőt, aki szerinte ezt a hatalmas pénzösszeget egyszerűen kosztra fordította és feleségével együtt megette. Ezért értehetetlen, hogyan lehetne azokat az összegeket bárhol is megtalálni. Iván jegyezte meg halkan, hogy legfelejbb a vécében, de erre az ízléstelenségre fel Wilhelmina most azt fontolgatja, hogy felmond az inasunknak. Wilhelminának az új számvevő sem tetszik. Azt mondja, krobót, még a neve se jó, olyan mindenszentekes. Wilhelmina sosem tanult meg jól magyarul, ezért Etus elmagyarázta neki, hogy a virág nem krizmanics, hanem krizantém.
  - Ah mindegy az! - legyintett asszonyom, - a szeme se áll jól. Valami fürdőt igazgat, s most az ottani meztelenkedős szabályokat akarja a kánonjogba illeszteni. -Borzasztó! Még ez is! - jajgat Wilhelmina s tőlem kérdi, hogy miért van úgy kitalálva a világ, hogy örökké a kaki ússzon felül?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a mömax: jövő héten új áruház nyitja meg kapuit Győrben - fotók

A mömax Európa második legnagyobb bútorkereskedelmi vállalatának a tagja. A mömax a Möbelix helyét veszi át. Tovább olvasom