Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Győri egyetemista Sandyről és Obamáról: `még mindig városrészek állnak víz alatt´

Egy győri egyetemista testközelből élte át az Egyesült Államok történetének egyik legpusztítóbb hurrikánját. Lidi Adriennt nem csak Sandyről, hanem az Obama-Romney versenyfutásról is kérdeztük.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karán diploma előtt álló Lidi Adrienn négy hónapra érkezett az Egyesült Államokba, s két hónapja él a New Jersey állambeli Clifton városában.

Abban az államban, melynek partjainál óriási pusztítást végzett a Sandy hurrikán: rengeteg ház összeomlott, tönkrementek a közművezetékek, és rengeteg veszélyes hulladék halmozódott fel a szigetek partjain.


Lidi Adrienn New York-ban a hurrikán pusztítása előtt.
Lidi Adrienn New York-ban a hurrikán pusztítása előtt.


"Nagyon összetartott a bajban ez a kis magyar közösség"

"Tőlünk egy településre még mindig teljes városrészek állnak víz alatt, kedvenc kiránduló helyeinkre, Atlantic Cityre és Seasidera alig ismerünk rá a fényképeken.

Cliftonban szintén nagy pusztítást vitt be végbe a hurrikán; a kidőlt fák autókat, házakat törtek össze, sok épület tetőszerkezetét leszaggatta az erős szél, a trafók egymásután robbantak fel, s akadnak olyan játszóterek, melyeket szó szerint összecsomagolt a vihar.

Azt jó volt ugyanakkor látni, hogy órákkal a hurrikán tombolása után megkezdték a törmelékek összesöprését, a veszélyes fák kivágását az utcákban.

Azért, hogy minél előbb helyreálljon a rend, s ne fenyegesse újabb veszély az embereket, nem csupán a helyi hivatalos szervek követtek el mindent, de az összes szomszédunk is segített, ahol tudott.

A környéken egyébként sok magyar család él, s akik jobb helyzetben voltak, szintén próbáltak segíteni emeleg étellel, pohár teával vagy kávéval.

Nagyon összetartott a bajban ez a kis magyar közösség, sőt, a több száz kilométerre fekvő Pennsylvaniából is igyekeztek segíteni az ottani magyarok" - kezdte portálunknak Lidi Adrienn.


A New Jersey állambeli Seaside település még mindig víz alatt áll.
A New Jersey állambeli Seaside település még mindig víz alatt áll.


Sandy után megjöhet a hó is


"A hurrikánt követően nyolc napig maradtunk áram nélkül, nem működött a vezetékes telefon, nem volt tévé és internet, így több barátomról csak egy héttel a természeti katasztrófa után kaptam életjelet.

A bevásárlóközpontokban napokig nem volt hús, tej, zöldség és kenyér.

A hurrikán előtt ugyan próbáltunk feltölteni az otthoni készleteinket, de ilyen szükséghelyzetre teljesen felkészülni képtelenség.

Az áram alig fél napja jött vissza, ami annak tükrében, hogy közeli utcákban az összes villanyoszlopot kicsavarta a hurrikán, nagy szó. Továbbra is rendkívül hideg van az Atlanti-óceán partján - ráadásul az időjárás jelentések újabb viharokat és 20 centis havat prognosztizálnak az elkövetkező napokra -, miközben a fűtés nélkül többnyire fagyoskodunk.

Négyórás sorbanállás két kanna benzinért

Generátor segítségével igyekszünk melegíteni a házat, ehhez azonban benzinre van szükség.

Hétfőn két kanna üzemanyagért négy órát álltunk sorba, mivel hiánycikk a benzin, 30 töltőállomásból jelenleg körülbelül egy-kettő üzemel.

Az ugyanakkor jól mutatja az összetartás erejét, hogy a benzinért sorba álló emberek nemhogy nem veszekednek, de sokkal inkább biztatják egymást, s próbálnak lelket önteni a társaiknak" - folytatta a győri egyetemista.

Obamát Sandy sem rendítette meg

Arra a kérdésünkre, hogy az amerikai elnökválasztást mennyire befolyásolta a Sandy hurrikán, s egyáltalán tudtak-e foglalkozni a kampánnyal a katasztrófa sújtotta övezetben élők, Lidi Adrienn úgy válaszolt: "az utóbbi másfél hétben alig-alig esett szó a kampányról, bár az Obama-adminisztrációt többen illették keresetlen szavakkal azért, mert a hurrikán pusztítása után több segítséget vártak volna a kormánytól.

Személy szerint azt gondoltam, hogy a hurrikán rontani fogja Barack Obama esélyeit, de végül nem így történt, aminek személy szerint örülök: nekem szimpatikus az Egyesült Államok régi-új elnöke".

Olvasóink írták

 • 10. elemér 2012. november 10. 20:38
  „A legfinomab steaket (USDA prime beef) $10-ért árulják online fontját. Ez semmivel se volt olcsób buta tökfej bush alatt. Ez olyan finom hogy max. 3% volt a piacon és azt restaurántok vásárolták kizárólag. Csornai fiunak sok tanulnivalója van még ámerikában. (WSJ)”
 • 9. elemér 2012. november 10. 09:29
  „Az USA elnökválsztás egy morális gyözelem volt a szociális darwinizmus ellen, vagyis értelmiség a bunkók ellen. Kisgömböc a bunkók höse.”
 • 8. elemér 2012. november 10. 03:18
  „Ez a Seaside Heights csak pár napig uszott. Tudnillik ez kb 20 mérföld hosszu keskeny földrészen van a tenger és az öböl között. Több kis településböl áll.
  Keskeny azt jelenti hogy 2-4 háztömb széles végig. Dagáj normál kb. 4 lábat emeli a tengert. Tele hold és a vihar 10 lábra emelte azt elöntötte és megrongálta ezt a földsávat. Az öböl maga is tengerviz 2 kijárattal. Szóval az öböl és a tenger meg a közte lévö föld egy szinten volt 1-2 napig. Aztán normalizálodott a tenger szintje és a viz visszament. Ezt mint 100 éves vihart emlegetik, de 100 évvel ezelött nemvolt igy kiépülve ez a rész. New Orleans az vizszint alatt van és gát védi a tengertöl. Ez a gát áttört szintén a vihar és a velejáró magas viz miatt. A gát állitólag nem volt valami jó és erröl már régóta tudtak. Aztán bekövetkezett a katasztrófa. Az USA lakóssága 78% fehér, fekete 13% Az értelmiség Obamat választotta. A fehér bunkók és az 1% dusgazdag nem. http://quickfacts.census.gov/
  A benzin átlag ára bush alatt $2.98/gallon volt. Obama alatt pedig $3.04/gallon volt. A legfinomab steak bush alatt $20-40 dollár között volt a restaurántba. Bush alatt is fizettünk $4.0/galonért. $1.8-at fizettünk a válság közepén, ahova bush juttata az USA-t. 56 óta élek az USA-ban és a 2 leghüjéb elnök ez idö alatt volt reagan és bush. Ezek ketten csinállták a legnagyob adósságot. Clinton ebböl kimászott és bush ujra a gödörbe juttata a gazdaságot. Tiz év kell utána hogy kimásszunk a gödörböl. Akik az Eu. szocializmust emlegetik, azoknak dunctjuk sincs hogy miröl van szó. Az egyik hüje a csillagháboruval buktatta meg a haldokló szut, a másik pedig 2 háborut inditott és közben adókedvezményeket adott föleg a gazdagoknak. Ebböl nekünk hasznunk nem volt.”
 • 7. csornaifiu 2012. november 08. 17:11
  „Kedves Adienn: Te Obama elott valoszinu nem jartal Amerikab, amikor a benzin 1.8 dollar volt, a legfinomabb steak 2.99 etc. Obama europai szocializmust akar, hasonlo modon, mint Gorogorszagba. Aki megvalasztotta Obamat 90% fejete, 30% illegalis del-amerikai es az a 49% a lakossagnak aki allami segelybol el.”
 • 6. vonLichthofen 2012. november 08. 15:21
  „elemár,
  te nem lehetsz Győri, vagy az vagy?
  Látom, hogy Romnyi/sic/ ra adott szavazatod nem segített.
  ATX 5, én csak a Győri vízügyi voszonyokat ösmerem /hajjaj/ de ha itt a víz átlépi a gátat vagy védőfalat és a folyó/tenger /nemkivánt törlendő/ visszahúzódik akkor ott biza víz marad addig amíg el nem párolog, le nem folyik természetes vagy mesterséges cstornákon. Rendszerint az ár levonulása után azonnal szivattyúzni kezdik a vizet, vissza a mederbe, tengerbe, csatornába.
  elemét rudna arról többet mondani, hogy így történt-e New Orleans-ban is a Kathrina után.”
 • 5. ATX 2012. november 08. 10:17
  „Seaside most is vízben áll. Ezt nem értem? A tenger nem húzódott vissza? Vagy mi ennek az oka?”
 • 4. elemér 2012. november 08. 10:01
  „A kép a cikkben Liberty State Park, Jersey City és Manhattan a háttér. Kool & the gang is Jersey City-böl való. Azok az államok ahol nagy károk voltak a vihar után hálásak voltak Obamanak. Obama megnyugtatta a kormányzokat a gyors segélyröl. NJ és NY vagyis a civilizált ámerika, é. keleti és nyugati államokban Obamat támogatták a fehér emberek. A bunkó fehér emberek támogatták csak Romney-t. Aki a civilizációban kormányzó vagy polgármester az nem lehet bunkó, mert nem választják meg. Romney a bunkók miatt vesztett. Bush-t a bunkó választották és szoros volt a választás. NYC-Manhattan fél láb vizes havat kapott.”
 • 3. elemér 2012. november 08. 03:43
  „Passaic és környékén volt sok magyar és egy református templom. Garfield-i magyar klubba jártunk Cliftonbol. Ez a kép a cikkben lehet NYC-röl a háttérben és Adrienn pedig a Jersey oldalon van.”
 • 2. szekerceNY 2012. november 08. 03:01
  „En nem ertem. En New York-ban elek, szerencsere a hurrikan nem erintett. (Igen, van ilyen is.)

  A sajtoban az van, hogy Obama mindent megtett amit lehetett. A republikanus nagy agyu Chris Cristie, New Jersey kormanyzoja, aki par nappal elotte meg tamadta Obamat, ellenben imadja New Jersy-t, az altala vezetett allamot, lismeressel nyilatkozott Obama es a kormanyzat munkajarol. Ez par nappal a vasztasok elott igen varatlan volt es kifejezetten jol jott Obama-nak.

  Persze, elhiszem, hogy bokaig vizben allva azert maskent latjak az emberek, de a teny attol meg teny. Csak vizes labbal maskent elik meg.”
 • 1. elemér 2012. november 08. 02:08
  „Szerencsére hideg nemvolt, mert az inkáb öszi idöjárás. Én közel lakom Seaside H-hez, és a tengeri gulf áramlat melegiti a tengerpartot. Voltam párszor bulin a Passaic-i magyar klubban. Ide jártak NYC Astoriábol is a magyarok. Na és a Tanyán (Pa.) bol is voltak ismerösök. Ez a klub volt legközeleb Cliftonhoz, ahol jó barátom lakott. Azóta már Mo.-n élvezi amcsi nyugdiját. Cliftonban és környékén is voltak nagyszerü szórakozó helyek. Seaside Heights és a Jersey Shore volt a játékterünk. Akkor még csak egy fahid vezetett oda a 37-es utrol. Ez a GSP-röl bekötö ut. Itt láttam elösször Bill Haley-t (Casino-Pier), aki a rock´n roll korszak elején ezzel a számával lett hires. Ezért is választottuk ámerikát 56-ban. Megérkeztünk és már újévkor erre táncoltunk Lindenben a magyar klubban.
  http://tinyurl.com/6ca6zo6
  Az idöjárás enyhe kis havat mutat a héten Cliftonban, legfeljeb pár centit ami hamar elolvad napközben. Maga a villanyáram körzetekre van osztva. Aztán oriási különbségek vannak hol mikor állitsák azt vissza. Nálam 2 nap alatt volt áram. Ezt PSEG elmagyarázza honlapján. Obamat határozottan segitette a vihar. NJ kormányzója Chris Cristi ölelgette és NYC polgármestere Bloomberg dicsérte. Ezek pedig republikánusok és Chris Cristi az Romney legnagyobb politikai támogatója volt. Ezért pártja kritizálta is. Az amcsik összetartanak pláne ha baj van, nemcsak magyar lakta területen. Összetartanak az öregek is, meg a fiatalok is. Ez a összetartás ma már nem olyan erös mint régebben, de eröseb mint Mo.-n. Ott amikor körülnéztem a Baross uton, igazi magyar embert már nehéz volt találni. Sokan csak játszák az eszüket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apáczai Karrier Nap 2012 - részletes program

A rendezvényen részt vesz Kammerer Zoltán olimpiai bajnok kajakos is. Tovább olvasom