Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Győri díszközgyűlés a Richter teremben, ünnepi lovas műsor Sopronban - sok képpel!

Győrben Borkai Zsolt, Sopronban Firtl Mátyás, míg Csornán Gyopáros Alpár mondott ünnepi szónoklatot. Mindhárman tettek aktuálpolitikai utalásokat beszédükben.


Győr, 22 óra 34 - Képek "A szép szabadságért" c. előadásról

Képek A szép szabadságért c. győri előadásról. Fotók: Madarász Ottó.

Győr, 20 óra 5 perc - Újabb olvasói fotók Győrből


Győr ünnepi pompában március 15-én. Fotók: Katona Flórián.

Kapuvár, 18 óra 45 perc - "Velünk az Isten és az Igazság"


A helyi katolikus iskola tanulói adták az ünnepi műsort a kapuvári, március 15-i ünnepségen. Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő az összefogásról beszélt a rábaközi kisvárosban.

A hideg szél ellenére megjelent nagyszámú hallgatóság előtt a helyi Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola tanulói ünnepi műsorukkal köszöntötték március idusát, melyet Ivanics Ferenc, az országgyűlési képviselő beszéde követett.

 A hideg idő ellenére szépszámú kapuvári emlékezett meg ’48-ról.
A hideg idő ellenére szépszámú kapuvári emlékezett meg ’48-ról.

"Velünk az Isten és az Igazság": Kossuth Lajos szavaival kezdte ünnepi beszédét a honatya, aki a ’48-as forradalmi napok – véleménye szerint máig tartó – üzenetét tolmácsolta a szépszámú közönségnek. 

Kijelentette: ’48–49 tisztasága több mint másfél évszázad múltán is időszerű. – Össze kell fognunk az ország ügyei miatt, azokról kell példát venni mindig, akik nem a saját önös érdekeiket nézték, amikor ki kellett állni a közért – mondta. Az ünnepségen a városi fúvósok kíséretében a helyi önkormányzat, intézmények vezetői, pártszervezetek képviselői helyezték el koszorúikat az 1848–49-es szabadságharc kapuvári áldozatainak emlékművénél.
 
 
A városi ünnepségen a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola tanulói köszöntötték március idusát.
A városi ünnepségen a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola tanulói köszöntötték március idusát.

Győrújbarát, 18 óra 28 perc - A megyei önkormányzat díszközgyűlése díjátadással: továbbadni a hazaszeretet

A megyei önkormányzat minden évben másutt tartja március 15-i ünnepi megemlékezését. Ezúttal Győr-Moson-Sopron legnagyobb községe, Győrújbarát volt a helyszín, ahol a Kossuth szobor megkoszorúzása, majd Juhászné Árpási Irma polgármester köszöntője után Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke mondott ünnepi beszédet.

Megyei közgyűlés március 15-i megemlékezése Győrújbaráton. Képek: Bertleff András.

A politikus úgy fogalmazott, hogy 1848 márciusánól az önzetlenséget és a hazaszeretetet kell továbbadni. "Az elmúlt több mint másfél évszázadban a márciusi ifjakat más korok más nemzedékei követték. Aligha lehetne rangsorolni, ki tett le többet a haza oltárára: az 1848-as szabadságharc hősei, a múlt évszázad két világháborújának magyar katonái vagy az 1956-os pesti srácok. A magyar történelem hősei ők mindahányan, akikre kötelességünk emlékezni és a jövő nemzedékeket emlékeztetni" – hangsúlyozta.

Kara Ákos utalt a közelgő választásra is: "Ha a most előttünk álló tavaszon nem lesz közös akarat, nem lesz erős felhatalmazás az ország dolgainak rendbe hozására, akkor jön ismét az útvesztés, az útkeresés, és marad nyakunkban a megoldhatatlan gondok tömege."

A rendezvényen Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke átadta a "Megye Szolgálatáért Díjat" sajtótagozat kategóriában. Az elismerést ezúttal Gyimesi Tamásné Maróti Zsuzsa, a Magyar Távirati Iroda, valamint Pozsonyi Péter, a Duna Televízió munkatársa vehette át.

Győr, 17 óra 12 perc - Újabb fotók a győri lovas és katonai felvonulásról


Galéria képMosonmagyaróvár, 16 óra 08 perc -
Megemlékezés a múzeumkertben

Több százan gyűltek össze a Hansági Múzeum kertjében rendezett megemlékezésen Mosonmagyaróváron. A Győri Nemzeti Színház művészei és Kátai Zoltán énekmondó műsorát követően Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező mondott ünnepi beszédet.


Március 15.: emlékműsor színészek közreműködésével. Fotók: Méhes Ákos.


Az ünnepség záróakkordjaként a városvezetők, pártok és civilszervezetek képviselői elhelyezték a kegyelet koszorúit a '48-as emlékműnél.

Győr, 15 óra 53 perc - Városi díszközgyűlés

A Richter-teremben tartott városi díszközgyűlésen számos elismerést adtak át.


Galéria kép


Öten kaptak Pro Urbe Győr díjat: dr. Alexay Zoltán nyugalmazott főiskolai docens, Havasréti Béla sportújságíró, dr. Szalay Gyula a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar dékánja, a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ, Gimnázium, Szakiskola, Általános Iskola és Óvoda nevelőtestülete, valamint a Rába Koncert Fúvószenekar.

Győr idei sajtódíját vehette át Gergátz Anikó, a Magyar Rádió, Kárpát Zsolt, az Oxigén Média munkatársa, illetve kollégánk, Tóth Gyula, a Kisalföld főmunkatársa.

Mosonmagyaróvár, 15 óra 28 perc - Koszorúzás Görgey Artúr emléktáblájánál

"2010. március 15-dikén 9 órakor került sor Mosonmagyaróváron a Fatelep u. 5. számu ház falán található Görgey Artúr emléktábla koszorúzására.Görgey Artúr e házban volt elszállásolva a szabadságharc idején, a híres mosoni csata idején.

Képek: Talpas Balázs.
Képek: Talpas Balázs.A Tallós-Prohászka István Művészeti Egyesület nevében Pintér Éva, a Városvédő Egyesület nevében Kocsis Sándor és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület nevében Harmat Lajos helyezték el az emlékezés koszorúit, közreműködtek a Piarista iskola diákjai" - írta Tudósítónk, Talpas Balázs.


Ön is emlékezett valamelyik megyei ünnepségen 1848 márciusi hőseire? Készített fotókat is? Ha igen, akkor bátran küldje a képeket az online@kisalfold.hu e-mail címre! Gönyű, 15 óra 12 perc  - Fotók a Duna-parti település '48-as múltidézésről

Felvételek a gönyűi ünnepségről. Fotók: Lakatos Attila.


Győr, 14 óra 22 perc - Nézzék meg videónkat a megyeszékhelyen tartott megemlékezésről!


You need to upgrade your Flash Player.

Get the latest flash version here.

Videó: Cseh Róbert.Kapuvár, 13 óra 46 perc - (Pillanat)képek a kapuvári ünnepségről

Március 15.: Kapuváron is felidézték Petőfi és társai szellemét. Fotók: Szalay Péter.


Győr, 12 óra 55 perc - Lovas felvonulás a megyeszékhelyen

A tervezettnél tovább tartott a koszorúzás, így kisebb csúszással kezdődött a hagyományos katonai felvonulás, amelyre sok száz méter hosszan megtelt nézőkkel a Szent István út és a Városház tér.

2010. március 15-dikén 9 órakor került sor Mosonmagyaróváron a Fatelep u. 5. számu ház falán található Görgey Artúr emléktábla koszorúzására. Görgey Artúr e házban volt elszállásolva a szabadságharc idején, a híres mosoni csata idején. A Tallós-Prohászka István Művészeti Egyesület nevében Pintér Éva, a Városvédő Egyesület nevében Kocsis Sándor és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület nevében Harmat Lajos helyezték el az emlékezés koszorúit,  közreműködtek a Piarista iskola diákjai.
Talpas Balázs


Képek a győri ünnepségről. Fotók: Cseh Róbert.


A 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred bemutatta a legjellemzőbb technikai eszközeit, míg a Veres-középiskola lovas nemzetőr díszszakasza, a Tatai Helyőrségi Zenekar, valamint a IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszár Bandérium 1848–49 hangulatát idézte.

Az esemény negyed egykor ért véget, így a díszközgyűlés is a meghirdetettnél 20-25-perccel később kezdődött a Richter-teremben.

Csorna, 12 óra 24 perc - "1848-ban a forradalom mindenkié volt. Pestié és csornaié, idősé és fiatalé"

A csornaiak a Petőfi téren, Petőfi Sándor szobránál ünnepeltek ma délelőtt. A rendezvény szónoka Gyopáros Alpár alpolgármester, országgyűlési képviselő volt. "1848-ban a forradalom mindenkié volt. Pestié és csornaié, idősé és fiatalé" - mondta a politikus.

Az ünnepi műsorban közreműködtek a Széchenyi István Általános Iskola tanulói, a Kerényi György Művészeti Iskola növendékei és a Bárdos Kórus tagjai.


Csornai emlékezés a márciusi ifjakra! Fotók: Cs. Kovács Attila.


- A hazaszeretet ott kezdődik, amikor egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek - idézte Wass Albert gondolatait Gyopáros Alpár. - Gyűlölködésből ugyanis még sosem jutott előbbre az ország. 1848, 1956, vagy 1989 ifjai sem gyűlölködéssel harcolták ki a szabadságot, hanem szeretettel.

Azt a szabadságot, amit ők kiharcoltak nekünk, a mi felelősségünk megvédeni. Úgy tudjuk legjobban védelmezni, ha folytatjuk az ő munkájukat a polgári Magyarország építésével.

Szükségünk van persze ehhez az örökségükre, a reformkor haladó gondolkodására, a márciusi ifjakban buzgó lendületre ugyanúgy, mint a kiegyezés bölcsességére.

És szükségünk van még a hitünkre, mert e nélkül még nem győzött még a történelemben semmilyen cél.

Az ünnepségen az önkormányzat vezetői, az intézmények, pártok, civil szervezetek, az egyházak, a rendőrség és a tűzoltóság képviselői helyezték el a megemlékezés virágait, koszorúit Petőfi Sándor szobránál.

Sopron, 11 óra 58 perc - Lovas hintós műsor a Petőfi Színház művészeivel

A soproni ünnepség látványos, lovas hintós - és dramatizált - kultúrműsorral folytatódott, a Petőfi Színház tagjainak közreműködésével.

Végezetül a városvezetők, közélet más szereplői és az ünneplők sokasága helyezte el a megemlékezés koszorúit a Széchenyi szobor talapzatánál.


Március 15.: ünnepélyes megemlékezés színészek közreműködésével Sopronban. Fotók: Magasi Dávid.


Sopron, 11 óra 40 perc - Párhuzam 1848 és hazánk mostani állapota között

Az 1848-as forradalom máig ható üzenetét hangsúlyozta ünnepi beszédében Sopron országgyűlési képviselője, Firtl Mátyás.

Zenés ébresztőre, a Juventus, illetve Sopron Város Fúvószenekara  pattogó ritmusaira ébredt Sopron. A Széchenyi téren rendezett ünnepségen sok százan vettek részt.

- Firtl Mátyás fideszes országgyűlési képviselő ünnepi beszédében Kossuth Lajost is idézte: "Velünk volt az Isten és az igazság", majd kifejtette: morális válság és nemzethanyatlás következett be mindig, ha akár csak az egyik is hiányzott.

A szónok végezetül párhuzamot vont '48 márciusa és hazánk előtt álló mostani feladatok között.

Az ünnepség kulturműsorral fejeződött be, amelyen a Petőfi Színház tagjai is szerepeltek.


Ön is emlékezett valamelyik megyei ünnepségen 1848 márciusi hőseire? Készített fotókat is? Ha igen, akkor bátran küldje a képeket az
online@kisalfold.hu e-mail címre!
 Győr, 11 óra 38 perc - Borkai: Legyen a kormánynak füle!

A szeles márciusi időben több százan vettek részt az 1848 hőseire emlékező győri koszorúzáson hétfőn.

A Honvéd ligetben tartott ünnepségen Borkai Zsolt polgármester mondott ünnepi beszédet. "Amikor március 15. hősiességét méltatjuk, és a szabadságot ünnepeljük, egyben arra emlékezünk, hogy a magyar emberek torkon ragadták az őket nyomasztó igazságtalanságot, és elmondták, hogy mit akarnak. Ezzel megszületett a magyar demokrácia. Legyünk büszkék rá, és őrizzük meg! Amikor március 15-ét ünnepeljük, akkor ne csak a nap méltóságára tekintsünk, hanem arra, hogy nekünk azóta is vele született jogunk elmondani, mit akarunk. És joggal követelhetjük, mint annak idején a helytartótanácstól Pest-Buda népe, hogy arra, amit akarunk, legyen a kormánynak füle, és cselekedjen úgy, amit a nép akar. Mert ez a demokrácia!" – fogalmazott a politikus.

Beszédét így folytatta: "A márciusi ifjak példát mutattak nekünk. Példát a hit és az akarat erejével. Az ő cselekedeteik örökre meghatározzák a magyar történelmet. Erőt meríthetünk tetteikből, felnézhetünk áldozatkészségükre, és követnünk kell az általuk kijelölt utat. Azt az utat, melyet nekünk, magyaroknak szánt a történelem. Egy kis nemzetnek Európa szívében, amely dacolva elnyomással, idegen hatalommal, történelmi tragédiákkal, ma is itt van, küzd, és összefog a haza érdekében. Ez a márciusi ifjak üzenete, ez az út, melyet kijelöltek számunkra.

Hiába végezték ki az első felelős miniszterelnököt és tábornokait. Hiába kényszerítették száműzetésbe a nemzet vezetőit, sorozták be magyarok ezreit a császári seregbe kényszerrel. A magyarokat mégsem sikerült megtörni. Kitartottunk. Ezért kellett Ferenc Józsefnek is belátnia, nélkülünk és ellenünk nem reformálhatja meg, és a nemzet akarata ellenére nem kormányozhatja Magyarországot. Nem lehet, mert a magyarok nem engednek a negyvennyolcból!

1848-49 után nem törte meg szabadságvágyunkat a törvények sárba tiprása, és a Bach-huszárok hatalmi gőgje. Nem törhette meg, hiszen a magyarság nem vereségre született. A magyar nép számtalanszor bebizonyította már, hogy hitének, összetartásának, és büszke magyarság tudatának köszönhetően többre hivatott annál, amilyen szerepet olykor szánnak neki."

Ide kattintson, ha bővebben szeretne olvasni a győri megemlékezésről! 

7 óra 35 perc - Ünnepély Kunszigeten és fáklyás felvonulás Dunaszegen

Ön is emlékezett valamelyik megyei ünnepségen 1848 márciusi hőseire? Készített fotókat is? Ha igen, akkor bátran küldje a képeket az online@kisalfold.hu e-mail címre!

Március 15.-re emlékeztek Kunszigeten. Fotók: Stróbli Norbert.
Március 15.: fáklyás felvonulás Dunaszegen. Képek: Stróbli Norbert.

Olvasóink írták

79 hozzászólás
 • 79. Mankapunka 2010. március 16. 23:36
  „Puffffffffffffffffff”
 • 78. Powerarc 2010. március 16. 20:52
  „76. Mi az hogy pár kiszuperált jármű? Te milyen felvonulást néztél? Voltak abban egészen új járgányok is, látszik hogy laktanyát is csak kívülről láttál. :)”
 • 77. Mankapunka 2010. március 16. 13:45
  „Spitfire

  tudod,az Uralok 48-at idézik,hát nem vetted észre????? Tök egyértelmű odafent.Csak idelent nem.”
 • 76. Spitfire 2010. március 15. 20:03
  „ez a ványadt magyar honvédség minek vonult fel? röhögött a májam :) a huszárok, hagyományőrzők, lovasok oké, de ez a pár kiszuperált hadi jármű meg géppisztolyos katona??? nov.7 vagy ápr.4 feelingem volt, kár érte!”
 • 75. IV.Béla 2010. március 15. 19:45
  „kvantum!

  A jövőre értve írtam ezt neki, és valóban sajnálatos, hogy már másodszor kellett. De ha már így alakult, akkor én kilépek a végtelen ciklusból: ctrl+z. :)”
 • 74. impala 2010. március 15. 19:35
  „Nekem az a véleményem hogy szép volt a megemlékezés a városban. A műsorok jók voltak és látványosak tetszett a koszorúzás és persze a jobbik megemlékezése is.”
 • 73. kvantum 2010. március 15. 19:32
  „71. hozzászólás IV.Béla 2010.03.15. 19:18

  Ahhoz képest, hogy elméletileg érted ezt az angol "mondást", a megértése neked is gondot okoz, mert végtelen ciklusba futott nálad ennek az ismételgetése, ami nem hiszem, hogy pont azt eredményezné, amit elvileg jelent.”
 • 72. BB24 2010. március 15. 19:28
  „Talán akkor lenne igazi az ünnep ha nem a pártok rendeznék, így evvel megint csak kampányolnak,bezzeg tavaly sokkal kisebb műsor volt.”
 • 71. IV.Béla 2010. március 15. 19:18
  „nanemá!

  Ahogy tegnap is írtam: don´t feed the trolls! Majd szólj, ha megérted. ;)
  Ha egy értelmes ember sértegetne, akkor utánanéznék, hogy miért is mondhatja, de a próbálkozásaid leperegnek rólam. Persze nyugodtan komcsizhatsz engem vagy bárki mást, meg harsoghatod, hogy "nem vagyok különb senkinél sem", de amíg az ötmondatos mondanivalód megfogalmazásához három hozzászólásra van szükséged, addig nyilvánvalóan nem ugyanazt a szellemi szintet képviseljük. :)”
 • 70. Árpád-házi 2010. március 15. 18:26
  „A Jobbik nagygyűlésén több, mint 50 ezer ember vett részt, a világhálón pedig mintegy 30 ezer ember követte a JobbikTv élő közvetítését. A közvetítés közben fellépett hanghiba miatt a televízió munkatársai a nézők elnézését kérik. Hamarosan a teljes rendezvény látható lesz tökéletes minőségben a jobbiktv.hu oldalon.”
 • 69. AHA 2010. március 15. 18:22
  „Szebb Jövőt!
  Arra azért kíváncsi volnék,hogy a Jobbik ünnepi megemlékezéséről miért nem közöl a Kisalföld semmit!
  A hideg ellenére voltunk szép számmal Győrben is.”
 • 68. nanemá 2010. március 15. 18:12
  „A harmadik meg: egy ....... komcsinak sem fogom megadni a minimális tiszteletet sem.
  Akár teccik ez az érzékeny lelküknek,akár nem.”
 • 67. nanemá 2010. március 15. 18:10
  „IV.Béla 2010.03.15. 18:05
  Amúgy meg nem hinném hogy különb vagy bárkinél is.”
 • 66. nanemá 2010. március 15. 18:08
  „IV.Béla 2010.03.15. 18:05
  Én nem szólítottam meg őt!
  Ha az elvtársak nem bírják a kritikát arról én nem tehetek.”
 • 65. IV.Béla 2010. március 15. 18:05
  „Atyavilág, és ti (nanemá és Fürgeszarvas) is szavazni fogtok áprilisban.. Eszem megáll, komolyan mondom, hogy még ilyenkor sem tudtok elnyugodni.”
 • 64. nanemá 2010. március 15. 17:55
  „Amúgy a fürgeszarvasok (maszop) pártja merre tartotta a megemlékezését Győrben?
  Találós kérdés?
  :)”
 • 63. nanemá 2010. március 15. 17:25
  „moderálva”
 • 62. Fürgeszarvas 2010. március 15. 17:23
  „moderálva”
 • 61. nanemá 2010. március 15. 17:14
  „Árpád-házi 2010.03.15. 16:55
  :-))))
  Kis ferdítéssel,de jó.
  Úgyis ki kell egyezni a két pártnak.
  ...és ezzel mind a két oldalon tisztában vannak.”
 • 60. Árpád-házi 2010. március 15. 16:55
  „Számolgassatok:MSZP rendezvényén 1500, a Fideszén 14.000, míg a Jobbik nagygyűlésén 50 ezer ember gyűlt össze.”
79 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvtári szolgáltatások 24 órában

Több mint 10 millió forintos támogatást nyert a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár a könyvtári… Tovább olvasom