Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Győri diáksiker: hozzáértő mentorok kezében kincs a tehetség

Nagy Tamás kivételes felkészültségről és igényességről adott számot, amikor iskolája, a Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola házi konstrukciós versenyére beadta pályamunkáját, egy saját tervezésű szélgenerátort.
A pázmándfalui fiatalember évfolyamelsőként végzett, most, az érettségi után egy évvel pedig kézhez kapta erősáramú technikusi oklevelét is. Pechtol István 11 éve pedagógus, mindig szívesen foglalkozott tehetségekkel, tavaly épp az egyik tanítványa nyerte el az országos konstrukciós verseny első díját. A gyakorlatioktatásvezető-helyettes, műszaki tanár, látva Tamás egyedülálló képességeit, úgy döntött, mentort próbál keresni számára. Így jutott el a Gyermekpszichológiai és Pedagógiai Tanácsadó, Győri Kistérség égisze alatt 12 éve működő Talentum Műhelyhez, amelynek koordinátora, Havasréti Béláné azonnal munkához látott: a szakmát, a kamarát, sőt, a sajtót is mozgósította a fiú érdekében.

– A Talentumnak épp ez a feladata – mondta a Kisalföldnek a koordinátor. – Az országban egyedülálló módon immár 12 éve a város támogatásával működünk, amit sikeres pályázati forrásokkal igyekszünk kiegészíteni. Munkánk egyik legfőbb eredménye, hogy a megye egyetlen akkreditált, méghozzá kiválóan akkreditált tehetségpontjaként szakmai segítséget nyújtottunk ahhoz, hogy a kistérségben immár 26 regisztrált tehetségpont működhessen. Ezek olyan iskolák, intézmények, amelyek kiemelt feladatuknak tekintik a kivételes képességekkel megáldott fiatalok támogatását. Évente 12 diákkört hirdetünk, idén ezt két sikeres pályázatnak köszönhetően 20-ra bővíthettük. Ezekben az óvodásokkal, általános és középiskolásokkal saját programmal pályázó pedagógusok, mentorok foglalkoznak. A város 20 közoktatási intézménye ellenszolgáltatás nélkül bocsátja rendelkezésünkre a tantermeket, a maguk részéről így is támogatva a tehetség ügyét. A témakörök különbözőek a matematikától a művészeti nevelésen és logikán át az építészetig. A félévente 20 órás programsorozat ingyenes, a gyerekekre a szülők és az iskolák segítségével találunk rá, a tanulmányi versenyek legkiemelkedőbbjeit pedig mi magunk hívjuk meg. Az érdeklődés egyre nagyobb, ebben a tanévben már 332 diákkal foglalkoztak mentoraink. Az eredmények önmagunkért beszélnek: a résztvevők közül sokan országos versenysikereket értek el, pluszpontokat szereztek a továbbtanuláshoz, a szülők körében készített elégedettségi felmérés szerint pedig többnek javultak az iskolai eredményei.

Szeptembertől folytatódik a munka, a tervek szerint ismét 12, esetleg 15 diákkörben. A mentori pályázatok elbírálása a napokban befejeződik, minden eddiginél több, 27 munka érkezett.

Nagy Tamást három éve foglalkoztatja a szélgenerátor. Pályamunkájához valójában két másfél méter hosszú rotorlapát tartozik, azzal azonban a szerkezet nem fért volna be az iskola kapuján... Fotó: H. B
Nagy Tamást három éve foglalkoztatja a szélgenerátor. Pályamunkájához valójában két másfél méter hosszú rotorlapát tartozik, azzal azonban a szerkezet nem fért volna be az iskola kapuján... Fotó: H. B. E.


A tehetséges fiatalember a Műegyetemre jelentkezett, a szélerőművek mellett autótervezéssel foglalkozna legszívesebben.
Szeptembertől folytatódik a munka, a tervek szerint ismét 12, esetleg 15 diákkörben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonyítottak: beszélgető kapcsolók mesterei a győri diákok

Kiskorukban szétszedték elemes játékaikat a Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola végzősei,… Tovább olvasom