Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Győri diákok is kérdeztek az Európai Bizottság alelnökétől - fotók

Az Európai Parlament (EP) magyar, osztrák és szlovák Tájékoztatási Irodái Határközi Állampolgári Fórumot rendeztek június elsején, pénteken az ausztriai Hainburgban.

A három országból érkező középiskolás diákok az aktív állampolgárság jegyében, az Európai Unió legaktuálisabb kérdéseiről faggathatták Maroą ©EFČOVIČ-ot, az Európai Bizottság alelnökét, és az öt meghívott európai parlamenti képviselőt, köztük GURMAI Zitát, aki a Fórum egyik fő témája, az európai polgári kezdeményezés társ-jelentéstevője.


2012. április 1-jén lépett hatályba a Lisszaboni Szerződés által létrehozott európai polgári kezdeményezés, amely komoly lehetőség a részvételi demokrácia megerősítésére. A kezdeményezés segítségével az EU nemcsak közelebb szeretné hozni magához a polgárokat, hanem központi szerepet szán nekik a döntéshozatalban.

A polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy az uniós tagállamoknak legalább az egynegyedét képviselő 1 millió polgár kérje az Európai Bizottságot, hogy a hatáskörébe eső területeken jogszabályra irányuló javaslatot tegyen.

Az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája - együttműködve az osztrák és szlovák társirodákkal - a középiskolás korosztály bevonásával szerette volna népszerűsíteni a kezdeményezést és egyben lehetőséget teremteni arra, hogy a diákok lakóhelyükhöz közel, közvetlen formában ismerjék meg a polgári kezdeményezés részleteit.


Milyen problémákkal néznek szembe a modern városok és az egyes régiók? Szükség van-e regionális fizetőeszközre ? Mit várnak el a fiatalok Európától és mit jelent számukra a digitális forradalom? Milyen változást hozhat magával az európai politikában az állampolgári kezdeményezés hatályba lépése ? Sok más mellett ezeket a kérdéseket vitatták meg egymással, majd a meghívott politikusokkal és szakértőkkel azok a diákok, akik vegyes, nemzetközi csoportokban készültek fel az "Aktív Állampolgárság - Európai Polgári Kezdeményezés" címmel megrendezett Határközi Állampolgári Fórumra. Magyarországot két győri középiskola, a Kazinczy Ferenc Gimnázium és a Révai Miklós Gimnázium diákjai képviselték az eseményen.

A győri gimnazisták ügyesen képviselték Magyarországot : a körülbelül 100 diák közül kiválasztott 12 ifjú szóvivőből 7 a magyar tanulók közül került ki. A fiatalok kérdéseiből és a hozzászólásaiból kiderült, hogy a pályakezdő munkanélküliség magas aránya, és a megszerzett szaktudás külföldi érvényesíthetősége aggasztja őket leginkább. Maroą ©EFČOVIČ, az Európai Bizottság alelnöke szerint el kell érni, hogy az unión belül megszerzett diplomát automatikusan elfogadják a többi tagállamban is. Az európai állampolgári kezdeményezésről elmondta, hogy a szükséges egymillió aláírást 500 millióból kell összegyűjteni, ami nem teljesíthetetlen feladat.

Általános félreértést oszlatott el GURMAI Zita magyar európai parlamenti képviselő, amikor megerősítette, hogy az egymillió aláírást nem egy országból, hanem több tagállamból kell összegyűjteniük a kezdeményezőknek, a lakosság számát figyelembe vevő arányos elosztásban. Az Európai Bizottság alelnöke és a magyar képviselő egyetértettek abban, hogy a fiatalok mobilizálhatóságában fontos szerepe van a közösségi médiának és az újfajta digitális eszközök elterjedésének is. A képviselő bejelentette, hogy már most hat polgári kezdeményezést regisztráltak.

A fiatalok aggodalmát osztotta BAUER Edit szlovák EP-képviselő is, aki szerint a munkanélküliség csökkentésében fontos szerep hárul az átképzésre, az alulképzettek oktatására és az élethosszig tartó tanulásra. A házigazda Ausztria EP-képviselője, Heinz K. BECKER a valódi európai összefogás jelentőségére hívta fel a figyelmet. A szintén osztrák Karin KADENBACH EP-képviselő a diákok kérdésére bemutatta a határokon átívelő európai egészségügyi szolgáltatások jelenleg működő rendszerét. Katarina NEVEĎALOVÁ szlovák EP-képviselő az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban hangsúlyozta az aktív állampolgárság jelentőségét.

A Fórum sikere magyar siker is egyben: a győri diákok remek helytállását két felkészítő tanár segítette, akik egy-egy nemzetközi csoport munkájának felügyeletével osztrák és szlovák tanulókat is támogattak a helyszínen. A jó hangulatú rendezvény moderátora szintén magyar szakember volt : Bakos Piroska, a magyar uniós elnökség korábbi szóvivője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vass Kálmán fotóművész kiállítása Győrben - képgaléria

Megnyílt Győrött a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Kar Cziráki Kiállító termében Vass Kálmán… Tovább olvasom