Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Győri csirkeüzem: utoljára zárt be?

Ismét bezárt az üzem, csaknem száz ember került csendben az utcára.
„F. a." szerepel a győri csirkeüzemet a közelmúltig működtető Imperial Best Kft. neve mellett, ami azt jelenti, hogy a cég felszámolás alatt áll. Ismét bezárt az üzem, csaknem száz ember került csendben az utcára.

Hányadszor, de hányadszor írjuk már le: bezárt a győri csirkeüzem. Többségünk valószínűleg még mindig Pannon Baromfiként emlékezik a később Pannon Szárnyassá alakult húsfeldolgozóra, amely aztán előbb egy török tulajdonos, majd az Imperial neve alatt futott. Ez utóbbi 2011 ősze óta igaz. Voltak gondok már tavaly is, a feldolgozást vállaló cég egy csirkeneveldéssel került összetűzésbe; az üzleti vitának lett a következménye, hogy előbb márciusban, majd októberben is bezártak.

Még októberben is azzal az ígérettel váltak el a győri csirkeüzem dolgozóitól – mintegy százból ötventől –, hogy visszahívják őket, amikor az üzem újraindul. (Erre egyébként decemberre láttak esélyt.) Most, 2013 nyarán viszont lehangoló képet látunk: a várva várt külföldi befektető sehol, az üzem zárva, egyetlen biztonsági őr vigyáz a még megmaradt értékekre. Keserédes felidézni a tavaly októberi nyilatkozatot: „Ha a számításaink bejönnek, akkor két éven belül olyan üzem fog termelni, amely a mostani ötven helyett 270 aktív munkavállalónak ad biztos megélhetést."
Régi idők emlékeit hozzák fel a targoncák, a depók... de ismerősen cseng a leállásokat követő néma csend is. Az üzemen és a vele szemben lévő baromfisbolton is ott a molinó: „Irodák, raktárhelyiségek olcsón kiadók". A számon az ingatlantulajdonos jelentkezik, mert az üzem épülete nem az Imperialé volt, a cég csak bérelte a gyárterületet. Igen: ismét kiadják, ha valaki használni tudja. Nem biztos, hogy az élelmiszeriparból jön az illető, s még kevésbé, hogy a csirkefeldolgozásból. Bár ennyi év tapasztalatából akár le is írhatjuk: Ki tudja...?

A várva várt külföldi befektető sehol, az üzem zárva, egyetlen biztonsági őr vigyáz a még megmaradt értékekre.

Ami tény: már senki nem dolgozik az épületben, a régi számokon nem érjük el azokat, akik korábban a cég nevében nyilatkoztak. A céget felszámolják, ez hivatalos, júliusban tették közzé. A felszámoló céget is sikerült megtalálnunk, számos ügyfele között valóban ott van az Imperial is. A naprakész bejegyzés szerint még nem jogerős a felszámolás.

Joggal kérdezhetik, hogy mi lett az emberekkel: a munkaügyi központ találkozott-e azokkal a munkásokkal, akik minden nehézség ellenére is kapaszkodtak a reménybe, s hittek az új tulajdonosban, hogy neki sikerül a víz felszíne felett tartani a céget? Azt tudjuk tehát, hogy októberben ötven embertől megváltak (a visszahívás ígéretével), a többiektől valószínűleg fokozatosan búcsúztak el. A felszámolási bejegyzéskor a kft.-nél hivatalosan heten dolgoztak.

Ugyanakkor a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjánál az egykori „baromfisok" nem regisztrálták magukat, s a cég sem jelentett be csoportos elbocsátást.

Ugyanakkor a munkaügyi szakemberek üzenik minden érintettnek: „Amennyiben az érintett dolgozók jelentkeznek – akár a felmondási idejüket követően is –, rugalmasan kialakított szolgáltatásokkal (állásajánlatokkal, információnyújtással, álláskeresési, képzési és munkatanácsadással, tréningekkel, önéletrajzírással stb.) állunk rendelkezésükre."

Olvasóink írták

 • 11. dödike 2013. augusztus 23. 08:36
  „pancser.:Értelmezési hiba.Én nem a szocikról beszéltem,teljesen mindegy hogy ki kicsoda,ami rossz az rossz.”
 • 10. pancser 2013. augusztus 22. 09:41
  „9. dödike 2013.08.22. 09:16
  Emberek ha a szoci párt győz, nem lesznek megszűnő üzemek, mindenkivel jól bánnak a munkahelyen, megint a rokkantak ország leszünk, meg az adósságoké.
  Az eszetlen privatizáció is a szocik sajátja volt, még a városi közműveket is privatizálták.”
 • 9. dödike 2013. augusztus 22. 09:16
  „pancser.: Csak nem a munkaügyinek a vezetője vagy,mert az lehetetlen,de ha ismernéd hogy hogyan foglalkoztatták őket akkor más lenne a véleményed.”
 • 8. dödike 2013. augusztus 22. 09:16
  „pancser.: Csak nem a munkaügyinek a vezetője vagy,mert az lehetetlen,de ha ismernéd hogy hogyan foglalkoztatták őket akkor más lenne a véleményed.”
 • 7. pancser 2013. augusztus 22. 08:45
  „6. dödike 2013.08.22. 08:16
  Te mit ígérnél okoska? A Munkaügyi Központnál senki nem jelentkezett be, valószínű hogy azért, mert a győri munkahelyek kellő számban állnak rendelkezésre és felszívták azokat akik a megszűnő cég dolgozói voltak!”
 • 6. dödike 2013. augusztus 22. 08:16
  „Hol vagytok "libázók"!Zalai csirke üzem,Pápai hús,Gyulai kolbász,Integrál Győr,Kapuvári hús,Dunaferr, Trafikosok,Földes gazdák, stb. Ezekért miért nem kiabáltok kárpótlásért,tudjuk ehhez nincs köze Bajnainak,de éppen úgy rengeteg emberi sors ami nektek nem számít.”
 • 5. Babenko 2013. augusztus 21. 21:00
  „Ismerem ezt a figyelemmel kísérjük a sorsukat. Amikor a mi cégünk épített le, nagyon szép kérdőívet kaptam a központtól, hogy fontos vagyok, figyelnek rám, izé meg minden. A valóság: Kérdőív visszaküldve, azon kívül a szellő sem rezdült. Később menjek tréningre, ahol elmondták, hogy hogyan jelentkezzünk, írjunk önéletrajzot, kicsit játszottunk is, egy interjút. Az első volt az, hogy írjuk alá, hogy megjelentünk és meg lett tartva a tréning.( hiába, nekik is élni kell valamiből) De munkát nem tudtak adni. Még ajánlani sem. Három hónap után kilöktek az ajtón, menjek az önkormányzathoz segélyért. Kérdem én, MINEK VANNAK?????????”
 • 4. szimre50803 2013. augusztus 21. 18:13
  „A libáknál Bajnait hibáztatták, a csirkéknél most Orbánt kell! Fifti-fifti, legyünk igazságosak! Hogy Szíjjártó nem mondta, azon nem kell csodálkozni, mert ha Azerbajdzsánban történt volna, akkor biztos tudna róla!”
 • 3. rozsautcai 2013. augusztus 21. 17:03
  „"1. imre1964 .Minden leépítésnél ezt mondják hogy segítünk nem hagyunk magára senkit,aztán szép csendben feledésbe merül az ígéret."Sajnos ez így igaz így csendesitik le az indulatokat.”
 • 2. kotorék 2013. augusztus 21. 11:32
  „Nem hiszem el ! Szíjjártó nem mondta!”
 • 1. imre1964 2013. augusztus 21. 10:54
  „Minden leépítésnél ezt mondják hogy segítünk nem hagyunk magára senkit,aztán szép csendben feledésbe merül az ígéret.
  Ezt már sokszor mondták hogy nem hagynak senkit a szakadék szélén inkább löknek egyet rajta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovagkereszt Lebó Ferenc győri szobrászművésznek

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át Lebó Ferenc győri szobrász- és éremművész… Tovább olvasom