Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Győri cég az üzemeltető: Miért nem nyit ki az Aréna Savaria?

Több tízmillió forintot zsebelne be a győri Unihall Kft a szombathelyi önkormányzattól – állítja Lazáry Viktor, a vasi megyeszékhely alpolgármestere. Megszólal az érintett cég is.


A győri cég nevében Pintér-Péntek Marica és üzlettársa, férje, Pintér-Péntek Imre tartott először sajtótájékoztatót.

Elmondták, hogy a 2005-ben kiírt pályázat során két feltételt kellett ismertetniük: az egyik, hogy a SZOVA-tól mennyiért bérelnék a csarnokot, a másik pedig, hogy mennyiért vállalják, hogy üzemeltetik azt. Előbbihez ugyanazt az összeget mondták, mint egy másik szombathelyi cég, utóbbinál viszont 150 millió Ft-tal (per év) kedvezőbb ajánlatot kínáltak számolt be a nyugat.hu.

– Ezt követően az iskolák és az egyesületek plusz igényt nyújtottak be a csarnokhasználatért, de több pénzt nem akartak érte fizetni, mint amennyit korábban ígértek. Mi ekkor megvizsgáltuk a következő évi üzleti tervünket, és mivel akkor úgy láttuk, belefér, megtehetjük, hogy engedményt adjunk nekik. Ezt azonban kizárólag csak 1 évre vállaltuk, hiszen nem tudtunk hosszabb távra tervezni – mondta Pintér-Péntek Imre, aki négy okot is említett:

- a közüzemi díjakat nem tudják befolyásolni

- visszaeshetnek az egyéb értékesítéseik, a csarnokot nem biztos, hogy mindig úgy tudják kiadni, ahogy szeretnék

- ha egy épületnek lejár a garanciája, korosodik, drágább lesz a fenntartása (korábban lehívtak egy szakértőt, aki megállapította, hogy a csarnok nem abban a minőségben épült, amilyenben kellett volna, a hideg időben gyakorlatilag az eget fűtik)

- A Falco kiszámíthatatlan, hogy évről évre meddig szerepel a bajnokságban.

Az Unihall 2009-ben viszont jelezte, hogy ezt már nem tudják tovább vállalni - idézte a nyugat.hu.

– A város akkor azt ígérte, hogy cserébe segítenek reklám és plusz rendezvények beszervezésével. 2010-ben viszont választások voltak és új városvezetés alakult. 2011-ben tárgyaltam Lazáry Viktorral, aki akkor azt mondta, hogy ne tegyük őt lehetetlenné Szombathely közvéleménye előtt, hanem tartsuk fent a korábbi óraszámokat.

Sajnos ekkor nagyot hibáztunk, mert megegyeztünk vele. 2011-ben ezáltal mínusz termelt a cégünk, mivel mi sokkal többet adtunk, az önkormányzat viszont továbbra is ugyanannyit adott. 2011 októberében írtunk egy levelet Lazáry úrnak, hogy tárgyaljunk a következő évi csarnokhasználatról, hiszen mi már nem tudjuk azokat a pluszokat adni, csak az eredeti szerződést tudjuk teljesíteni.

Levelünkre nem válaszolt, kerestük telefonon is, nem tudtuk elérni. Aztán Szenteste előtt érkezett hozzánk egy levél, melyben az állt, hogy az önkormányzat egyik bizottsága úgy döntött, hogy 1200 órával többet használnák jövőre a létesítményeket – mondta Pintér-Péntek - olvasható a portálon.

A nyilatkozat teljes terjedelmben itt érhető el >>

Lazáry Viktor, Szombathely sportért felelős alpolgármestere hétfőn délután rendkívüli sajtótájékoztatón ismertette az ügyről az önkormányzat álláspontját.

A győri X-Meditor cégcsoport tagja, az Unihall Kft., mint az Aréna Savaria üzemeltetője, 2012. április 13-án e-mailben tájékoztatta a szombathelyi önkormányzatot, hogy "2012. április 16-tól az önkormányzat által támogatott egyesületek, iskolák nem vehetik igénybe az Aréna Savaria sportszolgáltatásait." A cég ezzel a tevékenységével mindamellett, hogy nem teljesíti szerződésben vállalt kötelezettségét, veszélyezteti az alapszakasz győztes Falco KC szereplését és a Dobó SE olimpikonjainak felkészülését.

Szombathely korábbi szocialista-szabaddemokrata városvezetése annak ellenére, hogy két olyan önkormányzati szervezete (a Sportigazgatóság és az egykori Házkezelési Kft.) is volt a városnak, határozott az új sportcsarnok, az Aréna Savaria, illetve a Sugár úti sportkomplexum üzemeltetésének bérbeadásáról. A több cikluson át ívelő, 10 évre szóló szerződés alapján az önkormányzat egy évtized alatt közel 1 milliárd forintot fizet ki a győri cégnek – kezdte az alpolgármster.

A sportcentrum üzemeltetését háromoldalú (Házkezelési Kft /jogutód a Szova Zrt./, Önkormányzat, Unihall Kft.) szerződés szabályozza. A szerződésben az Önkormányzat évi 50 millió forint értékű kapacitás lekötésére - támogatási szerződés formájában - vállalt kötelezettséget. Az idei évi, 2012. december 31-ig szóló támogatási szerződést március végén az önkormányzat a sportegyesületekkel, sportiskolákkal megkötötte.

Ezután már az Unihall Kft. kötelessége az érintett egyesületekkel és sportiskolákkal a sportcentrum használatáról szóló szerződés megkötése. Azonban Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzatának határozott kérése ellenére április 3. óta az Unihall Kft. nem kereste meg a szombathelyi szervezeteket, a sportcentrum használatáról szóló 2012-es szerződést nem kötötte meg. Az Unihall Kft. azt is jelezte, hogy a tavalyi óraszámok alapján kiszámolt, a 2012-es lekötött kapacitás fejében 114 millió forintot kérnek, vagyis mintegy 40 millió forinttal többet, mint 2011-ben.

Az elmúlt időszakban többször is volt egyeztető tárgyalás Szombathely Megyei Jogú Város vezetése és az Unihall Kft. vezetői között. Közös szándékként fogalmazódott meg, hogy az önkormányzat átvenné a sportcentrum működtetését. A győri cég vezetői a tárgyalásokon jelezték: a korábbi, vagyis előző négy év gyakorlatának megfelelő feltétekkel nem szándékuk a sportcentrumot üzemeltetni. Kinyilvánították: bizonyos feltételek mellett, a 10 éves határidő lejárta előtt közös megegyezéssel megszüntetnék az üzemeltetési szerződést.

A városvezetés ajánlata 10 millió forint volt, azonban az Unihall Kft. több mint 70 millió forintnyi összeg ellenében lenne hajlandó a sportcentrum üzemeltetéséről lemondani. Az önkormányzat álláspontja továbbra is változatlan: kész az Unihall Kft. helyébe lépni és az ehhez szükséges közgyűlési döntés után azonnal átvenni a sportcentrum működtetését.

Szombathely város vezetése mindent megtesz azért, hogy a Falco kosárcsapata megszokott helyen tartsa meg edzését, a Dobó SE olimpikonjai nyugodtan készülhessenek az olimpiára. Ennek érdekében arra is hajlandó az önkormányzat, hogy az Unihall Kft. által megállapított óradíj alapján kössenek szerződést, és egyben tárgyaljanak az év második felére esedékes szerződés megkötéséről. A Falco esetében a bajnokság végéig, a Dobó SE esetében az olimpiai felkészülés végéig, a sportiskolásoknál pedig a tanév végéig szólna ez a szerződés.
Erről szóló ajánlatát először egy április 10-én kelt levélben küldte meg az önkormányzat az Unihall Kft.-nek. Ezt az ajánlatát április 16-án megerősítette az önkormányzat, s továbbra is várja az Unihall Kft. válaszát.

Az önkormányzat keresi a jogi lehetőségét annak, hogy amennyiben az Unihall Kft. nem hagy fel a szerződésszegő magatartásával, nem nyitja ki a sportolók és a közönség számára a sportcentrumot, akkor miként lehet a sportcentrum zavartalan működését lehetővé tenni.

Olvasóink írták

 • 3. Tündenéne 2012. április 17. 08:24
  „"ónkormányzatot"?”
 • 2. urbaniastapista 2012. április 16. 22:26
  „2009. Szoci városvezetés megegyezik. Úgy, ahogy.
  2011. Fidesz városvezetés kitolatna az egyezségből, de nehezen megy, ezért x-meditorék írtak egy ilyet.
  Tetszik, nem tetszik, az önkormányzat az ma is önkormányzat, akkor is, ha ma nem írnák alá a szerződést. Lehet erőből is mint a főfőnök szokta, de hamarosan választások lesznek, kell lesegetni a közvélemény-kutatásokat.”
 • 1. fityesz 2012. április 16. 21:01
  „1 szerződés az szerződés.Ismét az ügyvédek járnak jól.más pedig veszít az ügyön.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

USA-nap a győri Deák iskolában

Az amerikai nagykövetség minden évben pályázatot hirdet középiskolák részére egy tematikus amerikai… Tovább olvasom