Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Győri büdzsé: virgács és ajándék

Elmaradt a nagy vita a győri érdekegyeztető fórum tegnapi ülésén, amelyen a jövő évi költségvetés koncepcióját vitatták meg. Az érdekvédők tudomásul vették, hogy a városvezetés kemény takarékossági intézkedésekre készül 2003 elején.
„ Aki vegyes érzelmekkel olvasta az elé került anyagot, azt megértésünkről biztosítjuk" – kezdte mondandóját Balogh József a tegnapi győri érdekegyeztető fórumon, amelyen a város jövő évi költségvetésének koncepcióját vitatták meg a résztvevők. A polgármester hangsúlyozta: lényegesen több pénze lesz ugyan jövőre az önkormányzatnak, de számottevően kisebb mozgástere.

E gazdasági tényezők miatt – mint az egy hét eleji sajtótájékoztatón kiderült – kemény takarékossági intézkedések meghozatalára – egyebek mellett az intézményhálózat átalakítására – készül a városvezetés. Balogh József polgármester a tegnapi tárgyaláson is hangsúlyozta: a működési kiadásokat legalább kétmilliárd forinttal csökkenteni kell, mert különben a költségvetés még hitelfelvétel mellett is kezelhetetlen lesz. Eredics Imre alpolgármester megjegyezte, hogy idén a működési költségvetés hiánya 817 millió forint volt, jövőre ez – ha változatlanok maradnak a feltételek – 1,8 milliárdra ugrik fel. „A probléma tovább nem görgethető, mert nincs rá fedezet" – tette hozzá. A politikusok jelezték: elképzeléseik ugyan vannak a takarékossági intézkedésekről, de konkrétumokat még senki ne várjon tőlük.
Bár többen éles vitára számítottak, az érdekvédelmi szervezetek korántsem „szedték szét" a városvezetést, sőt, több pozitívumot is említettek. Így megnyugvással vették az 50 százalékos közalkalmazotti fizetésemelést, valamint, hogy a győri bérelemeket (határozott idejű keresetkiegészítés, címadományozási lehetőség, a kiemelkedő munkát végzők illetménykiegészítése) továbbra is fennmaradnak. Emellett elfogadták azt is, hogy ésszerűsítésekre van szükség az intézményhálózatban, amelynek anyaga január végéig készül el. Eldőlt, hogy mind a rövid, mind a hosszabb távra szóló döntések előkészítésében helyi szakemberek, vezetők vesznek részt. Nagy Péter, a pedagógus-szakszervezet városi elnöke javaslatára a közgyűlés megvizsgálja, hogy az étkezési hozzájárulást felemelik-e 1400-ról kétezer forintra. Ugyancsak megfontolják a képviselők a városi televízió műszaki fejlesztését, illetve a Petz-kórház nagyobb támogatását is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A múlt feltárása pénzbe kerül

A megelőző régészeti feltárás nyílt területen négyzetméterenként 3 ezer forintba, belterületen… Tovább olvasom