Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Győri bérlakások: a botrányosan viselkedő lakóknak elvileg menniük kell

A bérlakásban élők közüzemi tartozása meghaladja az egymilliárdot forintot Győrben. Novembertől ezért sokkal szigorúbb rendelet lép hatályba.
A múlt heti győri közgyűlésen elfogadott, november 1-én hatályba lépő új győri lakásrendelet több pontja is számos "újdonságot" tartogat a bérlakásban élők számára.

Mielőtt a rendelet legfontosabb pontjaira térnénk, jegyezzük meg: Győrben közel 5000 bérlakásban élnek szociális vagy nem szociálisan alapon lakók.

Fel nem adott csekkek: túl az egymilliárd forinton 

A közgyűlés Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottságának felmérése szerint az idei év közepéig a bérlakásban élők lakbértartozása meghaladta a százmillió forintot (106.761.000 forint), a hőszolgáltatási díjtartozás pedig a háromszázmillió forintot (335.980.000 forint).

Összességében pedig a bérlakásban élők közműdíj tartozása az egymilliárd forintot is meghaladja.

Ennek megfelelően nem meglepő, hogy az új rendelet egyik legfontosabb eleme, miszerint a díjhátralékot, közüzemi tartozást felhalmozó bérlőknek csökkenteniük kell tartozásukat.

Konkrétan a bérleti szerződés legfeljebb 1 évre hosszabbítható meg abban az esetben, ha az adósok vállalják, hogy az alatt a hátralékaikat legalább 20 százalékos mértékben csökkentik és - a nyugdíjminimum kétszeresét meghaladó lakbér- vagy közüzemi díjtartozás esetén - együttműködnek a Családsegítő Szolgálattal.

Nem nyílt új börtön Győrben, magáért beszélő felvételünk a Bán Aladár utcában készült - Fotó: Krizsán Csaba
Nem nyílt új börtön Győrben, magáért beszélő felvételünk a Bán Aladár utcában készült - Fotó: Krizsán Csaba


Csak akkor maradhatnak az adós bérlők, ha 20 százalékkal csökkentik tartózásukat
 

"Az így meghosszabbított szerződés csak abban az esetben hosszabbítható meg újabb 1 évre, ha a vállalt 20 százalékos csökkentést a bérlő teljesítette, fennálló tartozás esetén továbbra is vállalja a 20 százalékos csökkentést, együttműködött a Családsegítő Szolgálattal, s a bérlők nem tanúsítottak az együttélési szabályokkal ellentétes, botrányos magatartást, valamint a bérlakást rendeltetésszerűen használták" - olvasható a csütörtökön egyhangúan elfogadott előterjesztésben.

Szintén új elem az egy hónap múlva hatályos rendeletben, hogy lehetőséget kívánnak adni a bérleti jogviszony helyreállítására abban az esetben, ha a bérleti szerződés felmondására lakbér- vagy közüzemi díjtartozás miatt került sor.

A bérleti szerződés abban az esetben állítható helyre, ha a szerződés felmondását követő 60. napig a jogcím nélküli lakáshasználó (volt bérlő) a lakbértartozását teljes mértékben kiegyenlíti és a közüzemi díjhátralékára részletfizetési megállapodást köt.

Így legfeljebb 1 éves időtartamú szerződést köthető. Bérleti jogviszony helyreállítására legfeljebb 2 alkalommal kerülhet sor.


Előzetes regisztráció szükséges a pályázat benyújtásához

Az is újdonság a győri lakásrendeletben, hogy a piaci vagy költségelvű lakbérrel meghirdetett pályázat lebonyolítása, a pályázat elbírálása és a nyertes pályázó kiválasztása a rendelettervezet szerint a bérbeadó feladata.

Ezzel rugalmasabbá és hatékonyabbá tehető a pályázat lebonyolításának rendszere, így a megüresedett lakások hamarabb kerülhetnek hasznosításra.

Végül, de nem utolsósorban: aki pályázatot szeretne beadni bérlakásra, annak előzetes regisztrációt kell kitöltenie.


Akik botrányosan viselkednek, azoknak menniük kell - elméletileg

Az előbb idézett közgyűlési előterjesztésből kiderül, hogy az új rendelet szintén neuralgikus pontja a botrányosan viselkedő, az egész lakóközösség életét megkeserítő bérlők rendszabályozása.

A megyeszékhelyen lassan az ovisok is betéve tudják, mely környékeket érinti egyes lakók elfogadhatatlan, már-már fenyegető magatartása: Bán Aladár utcát Adyvárosban, valamint Újváros és Győr-Sziget egyes részeit. 

Ha ugyanis továbbra is emberhez méltatlan, renitens viselkedést tanúsítanak, akkor mindez hangsúlyos szerepet játszik majd a felmondási okok között.

Kivizsgálják a beérkező panaszokat, hátha csak egyik szomszéd utálja a másikat

"Szeretném leszögezni, hogy utóbbi passzus nem új keletű, mivel már az 1994-ben elfogadott országos lakástörvényben is olvasható.

Ha arról értesül a Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottság, hogy szerződéshosszabbítás előtt álló lakóra panasz érkezik, akkor természetesen a bizottság utánajár annak, hogy a bejelentésnek mennyi valóságalapja van.

Ha például csak egyetlen szomszéd küldi el panaszát a bérlőre, akkor elképzelhető, hogy személyes konfliktus áll a háttérben, amit mindig igyekszünk kiszűrni" - válaszolta megkeresésünkre Wajzer Gábor, a győri önkormányzat lakásügyi csoportjának vezetője.


Kicsit átprogramozták: `buliból´ szétvert kaputelefon szintén a Bán Aladár utcából - kép: Bertleff András.
Kicsit átprogramozták: `buliból´ szétvert kaputelefon szintén a Bán Aladár utcából - kép: Bertleff András.


Ilyenkor a bírósági bizonyítási eljárásban tanúként szükséges megidézni a panaszosokat


Arra a kérdésünkre, hogy élő szerződéssel rendelkező, renitens lakó(k) esetében miként lehet bizonyítani a botrányos viselkedést, Wajzer Gábor úgy válaszolt: "ezek az ügyek a bérbeadóhoz, azaz a Győr-Szolhoz tartóznak.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a valóban tűrhetetlen viselkedésű bérlőkkel hiába bont szerződést a bérbeadó, a legtöbb esetben bírósági kiürítést kell kérni".

"Ilyenkor a bírósági bizonyítási eljárásban tanúként szükséges megidézni a panaszosokat, akik közül van, aki vállalja ezt, s van, aki nem.

Megértem, hogy sokaknak kellemetlen a bírósági tanúskodás, de ha valaki csak a sötét kapualjban panaszkodik a kilátástalan helyzetre, attól nem fognak megoldódni a problémák" - zárta szavait Wajzer Gábor.


Új (játék)szabályok lépnek életbe a bérleti szerződés meghosszabbításakor

A rendelettervezet új és hangsúlyos része a bérleti szerződés meghosszabbításának szabályozása.

A bérleti szerződés lejártát megelőző 60. naptól kell a bérlőnek kérelmeznie a bérleti szerződés meghosszabbítását annak lejártáig.

Amennyiben ezt nem teszi meg, a tulajdonosi jog gyakorlója felszólítja a nyilatkozatra.

Ha a felszólítást követő 60. napig sem nyilatkozik a szerződéshosszabbítási szándékáról, a szerződés nem hosszabbítható meg és a bérlakást el kell hagynia.Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. chihiro 2011. október 05. 06:47
  „betti40i!
  pályáztunk. nem kapunk.”
 • 26. Alajos 2011. október 04. 22:13
  „És tessék mondani: ez a rendelet vonatkozik azokra a "renitensekre" is, akik nem lakást, hanem mondjuk műhelyt, üzletet, kocsmát, stb. bérelnek az önkormányzattól?”
 • 25. betti40i 2011. október 04. 21:06
  „chihiro!
  A 18-as hozzászólásod útólsó része mégis arról szól más miért kapott te meg miért nem!Gyermektelenül talán pályázni kéne előtakarékossági bérlakásra.Így még azt a havi 50 0000ft-ot magadnak rakod!
  Egyébként én is csak a nevetséges lakbér hozzászólásodhoz reagáltam a többi észrevételeddel egyetértek!”
 • 24. blise 2011. október 04. 20:37
  „Sajnos chiriro nevű hozzászólóval kell együtt értsek! Annak idején sanszunk sem volt önkormányzati lakásra, mert nem volt gyerekünk. Az nem baj, hogy az ember talán ekkor tudta volna megalapozni a jövőjét azzal, hogy nem albérletre szórja ki a sokszor 10.000 reket, hanem félretette volna azt a pénzt. Most mennyivel kevesebb hitelt kéne visszafizetnünk... Kb. pont semmit, ahogy így gyorsan utána számoltam. Míg, akik meg felhalmozzák a tartozásaikat, azok élnek mint marci hevesen, gondolom emellett nem kevés szociális segélyt is felvéve. Majd meglátjuk fél év múlva, vagy egy év múlva, hogy születik-e arról cikk, hogy az elmúlt egy évben 1263 bérlőt raktak ki, vagy arról, hogy hiába a rendelet, eddig 3 bérlőt raktak ki díj nem fizetés miatt.”
 • 23. chihiro 2011. október 04. 19:49
  „betti40i!
  azoktól az emberektől nem irigylem, akik rendben tartják a lakást és rendesen fizetik a számláikat, lakbért. az első hozzászólásom is a botrányos viselkedésű, hatalmas tartozásokat felhalmozó, lakást tönkretevő emberekről szólt.”
 • 22. betti40i 2011. október 04. 18:43
  „chihiro
  Szóval neked az fáj inkább, hogy te nem kaptál bérlakást a körülmények miatt.Hidd el én is csak a gyerekek miatt kaptam meg azok mindig is előrébb kerülnek a listán, de így is vártam 6 évet!
  Lényeg a lényeg a magyarországi bérekhez viszonyítva igen is nem nevetséges lakbért fizetek becsületesen!
  Ne a irigység beszéljen belőled!”
 • 21. chihiro 2011. október 04. 18:40
  „westi! olvasd el az első hozzászólásom és utána betti40i hozzászólását, majd utána értelmezd a második hozzászólásomat.”
 • 20. knifemaster 2011. október 04. 18:26
  „Van nekem egy felső szomszédom,de mivel csak mi lakunk alatta,csak nekünk volt bajunk a kopogó hangokkal,és a többivel.
  Hogyan szűrik ki,hogy ez most probléma(birtokháborítás) vagy csak kicsinyes bosszú? Beköltöznek? ?:D”
 • 19. westi 2011. október 04. 18:04
  „chihiro
  Mond már el lécci,hogy mi köze az önkormányzati bérlakásnak a magántulajdon kiadásához(albérlet)?”
 • 18. chihiro 2011. október 04. 17:25
  „betti40i! a 32e forintos lakbér is nevetséges! igaz van 10e forint alatti is. de egy nem önkormányzati 50e-től indul!

  michaela76. egyetértek. mi alacsony jövedelmű, de rendes, dolgozó, értelmiségi házaspár vagyunk. mi is szerettünk volna önkormányzati lakást, de elutasítottak minket, hiszen a szüleimnek van háza, tehát van hol laknunk.

  pedig mi aztán rendesen fizettünk volna, nem laktuk volna le a lakást, sőt szépítgettük volna otthonunkat.
  de minket nem támogatnak, mi vegyünk fel hitelt, ha otthont szeretnénk. és emellett még vállaljunk gyerekeket? miből?”
 • 17. gonzo 2011. október 04. 16:09
  „moderálva offtopic”
 • 16. gonzo 2011. október 04. 15:59
  „Az a város szégyene,hogy sok ingyenélő deviáns elem szinte alanyi jogon kapja a bérlakást,sok fiatal rendesen élő család meg albérletben nyomorog....
  Nem igaz,hogy csak úgy lehetne tenni ellenük,hogy tanúzásra próbálják bíztatni a nyilván félő embereket!Tiszta röhej,hogy a lakás ellenőrzését előre be kell jelenteni a hivatalnak!Mi van????Kiadok egy lakást bérbe,és nem nézhetek rá akkor amikor akarok????????
  Tehetetlen(gondolom emellett jól megkent)banda!!!!!!
  Azért vannak hogy tegyenek valamit,ne a megfélemlített nyugdíjasoktól várják el hogy rohanjanak feljelentgetni!
  A Bán az egyik szégyenfolt,de az én szememet az is rohadtul böki,hogy a történelmi belváros legszebb részei is tele vannak oda nem való elemekkel!Vazze,ott normális,rendes embereknek kellene lakni,a csűrhe meg menjen az újvárosi töltésen túlra,ahonnan szerencsétlen módon annak idején beengedték őket az akkor még virágzó Kossuth utcába,ahonnan aztán szépen belakták az egész várost....”
 • 15. pancser 2011. október 04. 15:04
  „Van egy alsó réteg, amivel nem lehet mit csinálni, ők ide tartoznak. Lehet itt bármilyen kormány vagy akár jólét ők örökké lesznek, velük szekálják egymást a pártok, mikor bemutatnak egy ilyen közösséget. Mit lehet tenni? Komfort nélküli lakásokba költöztetni őket, ahol van kút, hátul WC, fürdőszoba helyett lavór. Olcsóbb is kárt se tudnak annyit okozni.”
 • 14. michaela76 2011. október 04. 14:00
  „Akinek pedig szüksége lenne lakásra és rendes család azt meg elutasították!!!!!”
 • 13. westi 2011. október 04. 13:20
  „Hm..érdekes.A Kossuth iskolai cikkhez nem lehet hozzászólni.Mint mondja sérült az egyenlő bánásmód!
  A Bán utcai embereknek nem lenne joga nyugodt körülmények között élni a saját otthonukban?
  Őket nyugodtan érheti nap mint nap sérelem?Ellopott újságok,felgyújtott postaládák,szétvizelt lépcsőházak?
  Az nem sérti az emberi jogokat?”
 • 12. pappe 2011. október 04. 11:51
  „Én sem értem ezeket a horribilis közüzemi tartozásokat. A nem fizetőknél kapcsolják ki a szolgáltatást (víz, villany, gáz, stb.), aztán annyi. Nem itt könyörögni nekik...”
 • 11. westi 2011. október 04. 11:43
  „Lacika1981
  A Bánon vannak térfigyelők kamerák! Az,hogy mi történik a lépcsőházban nem látja az sem!Azt meg ami az utcán történik nem akarják látni.Azért mondom: NEM LESZ ITT SEMMIFÉLE KIKÖLTÖZTETÉS!
  Költöztessék el a tisztességes embereket akiknek értéktelenné vált a lakhelye.
  ...és kulturált körülmények között szeretne élni!”
 • 10. tefegu 2011. október 04. 11:03
  „Karcsika!
  Támogatom az ötletedet, minden győri havi 1.000 Ft-tal beszáll és le is van tudva...”
 • 9. Lacika1981 2011. október 04. 10:50
  „Térfigyelő kamerát mindenhová, hogy az ilyen csőcseléket elkapják.”
 • 8. Karcsika 2011. október 04. 10:13
  „Az oroszoktól béreljünk egy nagy területet az Uralón túl, aztán oda velük. Önellátó életmódra nevelés.
  Én beszállok évi pár 10.000 Ft-tal.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túrahétvége a Bakony-hegységben

Az Ösvénytaposó Baráti Társaság sok szeretettel meghívja az október 8-án szombaton rendezett Bakonyi… Tovább olvasom