Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Győri Balettel nyitja a szezont a szabadtéri játékok

Pénteken és szombaton (esőnap: vasárnap) láthatják a nézők a győriek produkcióját Szegeden.

Szinte adta magát a lehetőség, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok idei szezonjába a Győri Balett is meghívást kapjon, hiszen a fesztivál művészeti igazgatója és a Zorba című darab koreográfusa egy személyben ifj. Harangozó Gyula.

Pénteken és szombaton (esőnap: vasárnap) láthatják a nézők a győriek produkcióját Szegeden. Mikis Theodorakis zenéjére, melyet az 1964-es, három Oscar-díjjal jutalmazott film tett világhírűvé, a Kossuth-díjas koreográfus, Harangozó Gyula, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója készített koreográfiát, illetve a librettót is ő maga jegyzi.

Pénteken premier – Több mint 200 közreműködővel tegnap este tartották az első zenekaros próbát a Győri Balett táncosai a szegedi Dóm téren.
Pénteken premier – Több mint 200 közreműködővel tegnap este tartották az első zenekaros próbát a Győri Balett táncosai a szegedi Dóm téren.


A Győri Balettel együtt- működésben születő előadás egyik érdekessége, hogy le- nyűgöző, Szegeden eddig még nem látott látvány fogadja majd a közönséget. Dmitrij Simkin díszlettervező bonyolult, geometrikus, már-már kubista teret képzelt el, melyet egyrészt többlépcsős szerkezete tesz izgalmassá, másrészt a speciális, 3D-s vetítéstechnika, mely amellett, hogy jelenetfestő funkciója van, egészen elképesztő vizuális effektekre is képes.

A Zorba igazi fesztivál-előadás lesz, melyben szerepet kap a Szeged Táncegyüttes is. Fuchs Renáta és Harangozó Gyula az elmúlt két hónapban tanította be a néptáncosokat, hogy az ötnapos próbaidőszak a lehető legintenzívebb legyen.

Kétszáz szereplős gigaprodukció

Vasárnap óta próbál a Szegeden a Győri Balett társulata, a hazaitól eltérő munkarendben. Kiss János balettigazgatót is ebéd utáni sziesztáján értük utol, mivel a munka délutántól éjfélig koncentrálódik:

– Déja vu érzésem van, mikor látom magunkat a színpadon a néptáncosokkal. A Szarvassá vált fiúkkal anno már felléptünk Szegeden, igaz, akkor a Honvéd néptáncegyüttessel. Monumentális produkcióra készülünk, a szirtakit színpadon játszó görög népzenészek húzzák, énekesnő is lesz, a zenekari árokban a százfős Pannon Filharmonikusok.

A dóm felújítása miatt megfordult a színpad, Dmitrij Simkin hatalmas sziklafala betölti a teret. A méretek miatt újra kellett tervezni a látványt, ami projektoros vetítéssel egészen meghökkentő lesz.
– A kétszeresére megnőtt színpad nagyobb erőpróbát kíván a táncosoktól – folytatta Kiss János –, de ebben segít az a plusz, amit a szabadtér adni tud. A szabadság érzését adja a határtalan csillagos ég, amibe tökéletesen illik a görög táncdráma.

Borítékolt siker
Pátkai Balázs számára sem ismeretlen a szabadtéri, a Purim főszerepét már sikerrel táncolta itt. A Zorba címszerepében őt láthatja mindkét nap a közönség, aki szerint nincs különösebb tétje annak, hogy a szegedi közönség hogyan fogadja a Zorbát.

– Szerette a közönség Győrben és Budapesten, Olaszországban imádták. Az alapjaiban is jó darab, előadás kiegészül olyan hatást erősítő elemekkel, mint színpadi énekesnő, görög zenekar, néptáncosok és filharmonikusok. Nem túlzás azt mondani, hogy Szegeden is szeretni fogják.

A közönség előzetes érdeklődése nagy a produkcióra, többek indulnak Győrből is, hogy megnézzék.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A távmunkáé a jövő? Szavazzon!

Friss felmérés szerint egyre több előnye van a távmunkának. Cikkünkből kiderül az is, mely munkák végezhetőek el leginkább otthonról. Tovább olvasom