Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Győri Balettel nyit a Szegedi Szabadtéri

A győri produkció lesz az első, amivel a 180 fokban megfordított színpadon, a dómmal szemben fogják előadni a táncdrámát.
Tizenegy óra nulla ötkor találkozunk a balett-teremben – fejezte be munkára hívva évadzáró társulati ülését Kiss János balettigazgató. A hivatalosan véget ért évad valójában balettgyakorlattal folytatódott csütörtökön is.

A vég nélküli évadzáró oka, hogy július 4-én és 5-én a Zorba című produkcióval lépnek fel a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Kétszáz közreműködővel vasárnap már a helyszínen próbálnak, a győri produkció lesz az első, amivel a 180 fokban megfordított színpadon, a dómmal szemben fogják előadni a táncdrámát.

Fellépések

17 alkalommal külföldön  épett fel a Győri Balett társulata.
Az évadzárón Szabó Márti elhunyt jegypénztárosról emlékeztek meg, majd bemutatták az év közben érkezett új tagokat:  Tetiana Baranovska táncművész, Vargha Tamás díszítő, Kovács Gábor világosító, Simon Ildikó öltöztető, Csepi Alexandra kulturális szervező.

Elkészültek az év statisztikái is. A Győri Balett 82 kőszínházi előadást szervezett, a társulat 68 saját előadást tartott, ebből három gálarészlet volt. 43 előadást Magyarországon adtak (Győr, Budapest, Gyöngyös, Veszprém), 17-szer külföldön (Olaszország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Oroszország) léptek fel.

Két szakmai kurzusra találtak pályázati forrást, melyet Sebestyén Ákos, a zürichi táncakadémia balettmestere és Michael Kropf, a Badeni Balett vezetője tartott.

Az évad két premierjét – Szentivánéji álom, A vaskakas – a szakma és a nézők is kedvezően fogadták. Szeretnék, ha a város legendáját feldolgozó mesedarab minden győri gyerekhez eljutna.
Kiss János megköszönte a fenntartók és a szponzorok támogatását, majd az örökös tagok sorába léptette Ströck Barbara magántáncost. – Július 12-én elindulunk pihenni – zárta be formálisan az évet a balettigazgató, mielőtt balettgyakorlatra rendelte táncosait.

A táncfesztivál statisztikája

31 profi társulat, 10 különböző műfaj, 3240 fizető néző, 9740-es össznézőszám. A X. Magyar Táncfesztivál értékelését hétfői számunkban olvashatták


Színházi felújítás 2018-ig

Simon Róbert Balázs alpolgármester, országgyűlési képviselő nagy bejelentést tett a társulat előtt: – A parlament kulturális bizottságának tagjaként már felvetettem, hogy legyen egy Győrbe kitelepült ülésünk a városban, hogy hírét vigyék képviselőtársaim kulturális értékeinknek. Azért dolgozom, hogy 2018-ig megtörténjen a színház és terének időszerű felújítása.

Megalapoztak az A3-asnak

Rózsavölgyi László, a győri önkormányzat oktatási, kulturális, sport- és turisztikai bizottságának elnöke: – Az Audi-gyárból jöttem ide, és mikor elhaladtam a szállításra várakozó, a városban készült A3-asok mellett, eszembe jutott, hogy a Győri Balett alapozta meg azt, hogy a világban – bárhová kerüljön ez az autó – nem először hallják Győr nevét.

Az évad díjazottjai Szendrei Georgina TAPS-díj, Kardirex-díj, Horváth Krisztián TAPS-díj, Velekei László Győr Művészetéért Díj, Ströck Barbara Carmen-díj, Gyurmánczi Diána Fülöp Viktor-ösztöndíj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kékfrankos, olaszrizling a megye borai

A megyei önkormányzat idei borversenyére 35 vörös-, 48 fehér- és 7 rozéborral neveztek a termelők. Tovább olvasom