Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Győri Balett: egy világpolgár koreografálja a megváltozott premiert - Videó

Hirtelen megváltozott őszi premierjének részleteiről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a Győri Balett igazgatója.
Hirtelen megváltozott őszi premierjének részleteiről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a Győri Balett igazgatója, aki két különleges vendéget is meghívott az eseményre, amely után az új darab próbáját is megnézhettük.

A Győri Balett koreográfusának, Harangozó Gyulának megbetegedése miatt hirtelen meg kellett változtatni a társulat egy éve előre beharangozott premierjét.

A világhírű művészcsapatot és az igazgatót, Kiss Jánost egy régi jó barátja segítette ki a kellemetlen helyzetből, így az előre tervezett Zorba című ősbemutató helyett az októbert 8-i premieren a Rózsaszínház (La vie en Rose) című két részes balett előadást láthatjuk.

Két hét alatt dőlt el, mi lesz a premier

– Ez a hirtelenség rendkívüli helyzet egy társulat életében, hiszen a Zorba próbái már megkezdődtek, illetve elkészültek a jelmezek és a díszletek is. Több milliós befektetésünk azonban nem vész teljesen kárba, ugyanis egy év múlva ezt az előadást is szeretnénk bemutatni a közönségnek. Pénzügyi szempontból tehát szerencsére nem szenvedünk el semmilyen kárt.

A legnagyobb nehézséget az okozta, hogy nekem két hét állt rendelkezésemre, hogy eldöntsem és megszervezzem, mit mutatunk be október 8-án – mondta el rendkívüli sajtótájékoztatón Kiss János, a Győri Balett igazgatója, akit Ben van Cauwenbergh koreográfus, az esszeni operaház balett társulatának igazgatója segített ki a bajból. A világpolgárnak tartott szakember többször is dolgozott már a győri társulattal, hiszen nevéhez köthető többek között a Queen-Balett megvalósulása is.

Győri Balett sajtótájékoztató - Fotó: Cseh Róbert


– Ben van Cauwenbergh-et, aki ma is örömmel vett részt a tájékoztatón, fantasztikus embernek tartom, régi jó barátom, aki a szabadságát feláldozva rögtön igent mondott a felkérésre, és Győrbe utazott. Sajnos más feladatai jövő héttől már Veronába szólítják, csak az asszisztense marad a városban. Éppen ezért volt szükség a táncosok rugalmasságára, akikre mérhetetlenül büszke vagyok, ugyanis többen már előre lefoglalt utazásaikat mondták vissza a próbák kedvéért – avatott be a részletekbe a direktor.

Hajléktalan különleges szerepben

A Rózsaszínház különlegessége, hogy a balett összefonódik a színészi munkával. A darab egyik szereplője, Jef, a hajléktalan ugyanis színészként szerepel. A kihívásokkal teli csavargó szerepe esetében Kiss János nem sokat teketóriázott: a karakter megformálására Bede-Fazekas Csabát kérte fel.– Minden rosszban van valami jó, hiszen, ha hirtelen változtatás nem történik, talán sosem kerülök a Győri Balettba. Eddig mindig azt nyilatkoztam, már minden műfajban helyt álltam, de úgy látszik mégsem. Ez a szerep ugyanis óriási kihívás a számomra: a színészkedés mellett, harmonikáznom, énekelnem és táncom is kell, de bízom a közönség erejében és a társulat szakértelmében – fogalmazott a sajtótájékoztatón Bede-Fazekas Csaba, aki ma először vett részt a darab próbáján, amely előtt Ströck Barbara balett táncos érdeklődésünkre elmondta, számára nem okozott nagy problémát a premier megváltozása, hiszen a Zorba előkészületeibe még nem igazán merült el.

– Mi inkább örültünk a gyors megoldásnak. Nagyon bízunk a szép premierben. Az angol instrukciók sem okoznak problémát, hiszen többször dolgoztunk már együtt a koreográfussal, akivel szeretjük a közös munkát – vélekedett a táncos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták az illegális átjárót Győrben - Fotók

Győrben a Bán és a Cirkeli utcánál zárták le az illegálisan használt átjátót. Tovább olvasom