Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Győri Balett - Színpadon a Queen

Nagy várakozás előzi meg a Győri Balett szombat esti premierjét. Egyrészt a bemutatás jogáért járt kultúrdiplomáciai Canossa, másrészt maga a balett zenéje és témája fokozza a nézők kíváncsiságát.

Régi színházi szokás, hogy bemutató előtt kéz- és lábtörést kívánnak egymásnak a művészek. A társulat kiváló orosz táncosán, Dolbilov Alekseyen a jó szándékú babona valóra vált, a szerda esti próbán egy ugrásból olyan rosszul érkezett, hogy megsérült. Hiába reménykedett mindenki, hogy zúzódással megússza, az orvos diagnózisa törés, lehet, a műtét sem kerülhető el. Szerepét bravúros betanulással Horváth Krisztián vette át.

Hogy egy másik színházi szokással folytassam, a kudarcos főpróbának sikeres premier a folytatása.

Kiss János Kossuth-díjas igazgató reméli, hogy a darab Győrben is hasonló sikereket ér el, mint Bécsben, ahonnan megvásárolták a jogokat.

– Májusig játszották Bécsben a darabot, hosszú és korrekt tárgyalások után vehettük át a jogokat. Egyelőre egy évre, harminc előadásra kaptuk meg Győr 500 kilométeres körzetére, Bécs kivételével. Szeretnénk az idő- és távolságbeli határokon is bővíteni, nem titkoltan nagy sikerre számítunk. Az érdeklődés is óriási, a premierre várjuk Svájcból a Queen-zene jogtulajdonosát, impresszáriókat, kritikusokat. Több bécsi szakíró is bejelentkezett, ők nyilván az összehasonlító kritikára készülnek.

Az előadás forgatókönyve D. Simkin közreműködésével készült, ő tervezte a produkció színpad- és látványképét is.Fotó: H. Baranyai Edina
Az előadás forgatókönyve D. Simkin közreműködésével készült, ő tervezte a produkció színpad- és látványképét is.Fotó: H. Baranyai Edina

A Queen rockegyüttes zenei stílusvilágát lehetetlen egy szóval jellemezni. Része a rock and roll és a funk, a népzene, a blues és a komolyzene elemei. Ennek a zenének a zsenialitása nyilvánvalóvá válik, ha tudatosítjuk, mennyi nemzedékre hatott.

Ben van Cauwenbergh koreográfus ihletet merített a Queen együttes sokarcú zenéjéből és elevenségéből, valamint Freddie Mercury egyéniségéből és 2004-ben létrehozott egy páratlan produkciót, amely ötvözi a rockzenét és a klasszikus balett esztétikáját.

Főleg a szerelemről szól (Love Of My Life), a rock and roll aranykoráról (Crazy Little Thing Called Love), a groteszkről (Lazing On A Sunday Afternoon), egy izgalmas bűnügyi légkörről (Another One Bites The Dust). A zárójelenet kompozíciója rekviem Freddie Mercuryért és búcsúja közönségétől (Who Wants To Live Forever).

A premieren szólót táncolnak

Don’t stop me now: Benedict Gromann
It’s a kind of magic: Szendrei Georgina
Love of my life: Stefanie Pechtl és Artem Pozdeev
Don’t try so hard: Sebestyén Bálint Harangozó-díjas, Benedict Gromann
I want to break free:  Cserpák Szabina Harangozó-díjas, Horváth Krisztián
Bohemian Rhapsody: Sóthy Virág Harangozó-díjas és Pátkai Balázs Harangozó-díjas
Lazing on the Sunday afternoon: Horváth Krisztián
Killer Queen: Marya Mizinskaya, Benedict Gromann
Fat bottom girl: Simon Renáta
Invisible man: Yudea Uematsu
Save me  – Who wants to live forever: Artem Pozdeev, Sebestyén Bálint Harangozó-díjas

Olvasóink írták

 • 1. Morrison 2010. október 10. 16:18
  „Megnéztem.
  A második felvonás mentette meg nálam a darabot...Az első nagyon rész nagyon nem jött be. A Queen zenéje fantasztikus, adott a fél siker. DE mennyire nem megy hozzá a balett!!!
  Zömmel csukott szemmel merültem el a zenében, egyszerűen a zene dinamikája nem jött össze a klasszikus balett elemekkel. A második rész "táncosabb", így az már nézhető volt - már amikor a kijelzőn nem mentek koncert bejátszások - mert akkor mindenki azt nézte...
  A díszlet, a trükkök, a színpadkép nem hagyott kívánni valót maga után. A két dramaturgiai mélypont: we will rock you elénekeltetése szegény táncossal (ekkor kb 120-an néztek egymásra nézőtéren...félve attól, hogy ez végig így lesz) és a végén a "werkfilm" bejátszás, az nagyon nem kell oda! Ami még feltűnő volt Freddie Mercury másságának erős hangsúlyozása. Ennek többszöri felhozása erős túlzás volt.
  Long live the Queen! de ne balettozzunk rá....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasúti kábelt égettek a győrszentiváni állomáson

Győrszentiván állomáson péntek éjjel ismeretlen tettesek megégették a vasúti biztosítóberendezés… Tovább olvasom