Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Gyor.hu: hasznos,''második látásra''

Finoman szólva eklektikusnak tűnik első ránézésre Győr hivatalos honlapja: színes grafikák tucatjait és aktualitásukat vesztett cikkeket találtunk rajta...
Finoman szólva eklektikusnak tűnik első ránézésre Győr hivatalos honlapja: színes grafikák tucatjait és aktualitásukat vesztett cikkeket találtunk rajta; a vezető hír például még hétfőn is az volt, hány kopogtatócédulát kell összegyűjteniük a polgármesterjelölteknek. A szerkesztő szerint a külcsín változni fog, a tartalom azonban már most is figyelemre méltó.

Nem kifejezetten készteti böngészésre a város honlapja (www.gyor.hu) az internetezőt: a menüstruktúra logikailag gyenge lábakon áll, az oldalra pedig sikerült annyi grafikát bezsúfolni, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik rajta. A honlapot hétfőn böngésztük át, akkor – egyetlen friss hírtől eltekintve – szeptember 7-én, azaz két és fél hete frissítették utoljára; a vezető hír még mindig a kopogtatócédulák gyűjtéséről szólt. A honlapon egyébként is bőven volt elavult információ: méretes reklámblokk hirdette az augusztus közepén rendezett barokk esküvőt és szívélyesen invitáltak egy szeptember 8-i hangversenyre is.
A honlap elkészítését két éve, közbeszerzési pályázaton nyerte el a győri Mimo-Tiz Bt., akkor a város 6 millió forintot fizetett a létrehozásért, a website fenntartása, frissítése havonta 500 ezer forintba kerül az önkormányzatnak.

Varga Károly szerint a megjelenítésen valóban van mit csiszolni, eddig elsősorban az oldal – kétségkívül gazdag – tartalmára koncentráltak.
– Hihetetlen mennyiségű dokumentumot kellett feldolgoznunk, az okmányirodai űrlapoktól az önkormányzati rendeletekig, s ezek mind különböző formátumban íródnak. Csak a dokumentumtár internetre vitele 4–5 hónapos munka volt. Az internetes megjelenítés egész szemléletét meg kellett ismertetnünk az önkormányzat dolgozóival, akik mind különböző tudásszinten állnak, más-más módszerekkel dolgoznak. Most, két év után jutottunk el odáig, hogy látjuk az anyagok szerkezetét és mennyiségét; a következő feladat az lesz, hogy egységes szerkezetben, felhasználóbarát módon próbáljuk tálalni azokat. Várhatóan jövő tavaszra lesz „kívül-belül" európai szintű Győr honlapja – mondta a szerkesztő, hozzátéve, hogy van, amiben már most is országosan egyedülálló, például a gyengénlátók számára optimalizált, könnyen olvasható változat megjelentetésében. A közgyűlési anyagok elektronikus kezelése is olajozottan megy, amely az eddigi, hatalmas nyomdaköltséggel járó gyakorlattal szemben évente hatmillió forintos megtakarítást jelent az önkormányzatnak. A napirendi pontok, előterjesztések egyébként, a pályázati felhívások mellett, a honlap legolvasottabb anyagai.
(Érdeklődésünk után a szerkesztők frissítették a honlapot, ma már többnyire aktuális információkat tartalmaz.) 

Budaházi Eszter, a több mint 150 település honlapját elkészítő Econet.hu projektmenedzsere szerint sok önkormányzati honlap azon „bukik" meg, hogy miközben sok város túl sokat akar „markolni", és bonyolult menüszerkezetet álmodik a honlapjára, nincs, aki rendszeresen frissítse a híroldalakat, aktualizálja az oldal tartalmát. A szakértő szerint a külföldi városok weboldalai azt mutatják – ellentétben a magyar településekkel –, hogy egyébként sem érdemes összekeverni a más-más közönséget megcélzó „közszolgálati" önkormányzati tartalmakat, szolgáltatásokat és a turisztikai információkat kínáló oldalakat; ezek általában más-más webcímen találhatók, így mindenki könnyen megtalálja, amit keres.
P. L.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A harmadik házat árulják Városréten

A harmadik épület értékesítését kezdte meg nemrégiben a Rába-gyár egykori Budai úti telepének helyén felépülő győri Városréten a beruházó Engel Group – tájékoztatta a cég a Kisalföldet. A Dália Palota névre keresztelt társasházban több mint kétszáz lakás lesz, amelyek között 35 négyzetméteres garzonok és 105 négyzetméteresek is találhatók. Tovább olvasom