Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Győré a páratlan magángyűjtemény

Győrbe kerül a híres Vasilescu-gyűjtemény, így a város képzőművészeti bemutató központ lesz.

Pierre Székely
Vasilescu János, egy tekintélyes román bojárcsalád sarja 2001 nyarán a magyar államnak ajándékozta páratlan képzőművészeti gyűjteményét, amely a három legnagyobb hazai magángyűjtemény egyike. A műegyüttest azóta az általa létrehozott alapítvány gondozza, amelynek kuratóriumi elnöke Demján Sándor, a Trigránit Rt. elnöke, s a grémiumban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának mindenkori vezetője és a Magyar Nemzeti Galéria mindenkori főigazgatója is helyet kapott.

A Vasilescu Alapítvány kuratóriuma korábban pályázatot írt ki a 260 alkotás elhelyezésére, amelyre nyolc nagyváros – köztük a Dunántúlról például Pécs és Székesfehérvár – jelentkezett. A testület nemrégiben úgy döntött, a beérkezett ajánlatok közül Győrét fogadja el, így a felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény – amelyben többek között Bálint Endre, Nádler István, Kassák Lajos, Kondor Béla, Korniss Dezső, Martyn

Korniss Dezső
Ferenc, Moholy-Nagy László, Schaár Erzsébet, Pierre Székely, Amerigo Tot és Vigh Tamás művei szerepelnek – a kisalföldi megyeszékhelyre kerül tartós letétbe. (Ez azt jelenti, hogy a tulajdonjogot nem kapja meg az önkormányzat.)

Az alkotások új otthona az egykori zsinagóga lesz, amelynek felújítása várhatóan 2006-ban fejeződik be, miután most novemberben kihirdetik a kivitelezői pályázat eredményét – jelentette be Balogh József polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján. A város még ebben az évben időszaki kiállításon mutatja be a kollekciót, vagy annak egy részét.
A műremekek gondozását, védelmét és feldolgozását a Városi

Kondor Béla
Művészeti Múzeum biztosítja, de az önkormányzat természetesen biztosítást is köt. A politikus úgy vélekedett, hogy ezzel Győr lesz a XX. századi magyar képzőművészet bemutatásának legnagyobb vidéki központja. Emlékeztetett arra, hogy a Kolozsváry-gyűjtemény szintén a legjelentősebb három magángyűjtemény között szerepel, a Szőnyi István-féle gyűjtemény biztosan Győrbe kerül, s emellett a Városi Képtár anyaga is jelentős.

Balogh József a Kisalföld kérdésére elmondta: pénzt nem, csak helyszínt kellett felajánlani a pályázaton. Szerinte Győr mellett a zsinagóga állandó kiállításra alkalmas voltán kívül a város presztízse, forgalmi elhelyezkedése, valamint Bécs, Pozsony és Budapest közelsége szólt. A polgármester szerint a gyűjtemény idekerülése javítja Győr esélyeit arra, hogy 2010-ben Európa kulturális fővárosa legyen.

(A képek nem a gyűjtemény darabjait ábrázolják.)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kossuth utcai társasház kálváriája

Félbemaradt az építkezés tavaly ősszel Győrött, a Kossuth utca 30. szám alatt. A társasház falai azóta is csupaszon állnak. a leendő lakosok egy éve hiába várnak a kivitelezés befejezésére. Még az is kérdés: tél előtt tető alá kerül-e az épület. Többször felcsillant a remény, hogy megoldódik a vásárló húsz család gondja, mégsem történt lényeges előrelépés. Tovább olvasom