Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Győrből virággal, verssel Doberdónál

Több mint két évtizeddel ezelőtt, a Bedécs Gyula vezette Isonzó Baráti Kör sajátos kegyeleti missziót vállalt azzal, hogy virágot visz, gyertyát gyújt elfeledett I. világháborús emlékhelyeken. Gondozásukban hamarosan egy versantológia jelenik meg.

Negyedszázada fogalmazódott meg annak az emléktáblának a szövege – "Sorsotok a miénk marad." –, amit néhány évvel később egy karszti szlovén falu I. világháborús temetői emlékművén helyezett el a győri polgárok és a Révai-gimnázium nevében egy maroknyi lelkes csapat.
– A második világháború után ez volt az első magyar nyelvű emléktábla, ráadásul civil kezdeményezésből, ami oda került.

Amit akkor megfogadtunk, azóta is tartjuk: ápoljuk az első nagy világégésben életüket vesztett katonák emlékét, virágot és koszorút viszünk, gyertyát gyújtunk az elfeledett kegyeleti helyeken – emlékezett az elmúlt évtizedekre Bedécs Gyula, a "Tanár úr", aki azóta is a példaértékű misszió motorja. – Még az első kint tartózkodásunkkor előkerültek egy 1917-ben elesett képzős diák, Móritz Lajos relikviái.

Sok más mellett a harctéri naplója, amit az örökösök idén a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karának ajándékoztak. Így a legutóbbi nyári túránkat Cseh Sándor dékán úrral együttműködve szerveztük és Móritz Lajos emlékére táblát helyeztünk el a lokoveci templom falán. Mindehhez közgyűlési határozattal is megerősített, félmillió forintos támogatást kaptunk Győr polgármesterétől.

Bedécs Gyula megemlítette, hogy hős hallgatóját saját halottjának tekinti az Apáczai-kar és ápolni akarják emlékét, többek között azzal, hogy tabló készül rövid életéről és valamilyen formában közkinccsé teszik a harctéri naplóját is.

– Jólesik, hogy komolyan veszik a munkánkat. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Honvédelmi Minisztérium hadisírgondozó hivatalától is kaptunk támogatást, amiből egyelőre négy magyar nyelvű turisztikai tájékoztató táblát helyeztünk el Doberdónál és a Karszton.

Mivel a temető, a kegyeleti hely turisztikai vonzerő is, azt nemcsak adatokkal, a történelmi tények szikár ismertetésével kell bemutatni, hanem a lélek szavával is. Ezért most készül – szintén a honvédelmi tárca segítségével – egy antológia, amely az első világháborúhoz kapcsolódó irodalmi művekből ad közre gazdag válogatást – említette végül Bedécs Gyula.

Olvasóink írták

 • 1. DON 2011. szeptember 28. 15:50
  „Hatalmas!
  Gyönyörű!
  És ez eldugva a kisalföld online-on?
  Szégyen!
  Címlapon a helye!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszámlálás: pakkot kapunk

A megye 1626 számlálóbiztosa mától péntekig 180 ezer címre juttatja el azokat az adatszolgáltatási… Tovább olvasom