Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Győrből Abu-Dzabiba: az arab luxusegyetemre utazik a révais diák

A New York-i Egyetem abu-dzabi képzésén tanuló diákok luxuskörülmények között készülhetnek a vizsgáikra. A Révai-gimnázium volt diákja napokon belül utazik az Arab-félszigetre.


A kisalfold.hu január végén adott hírt arról a révais diákról, aki a New York-i Egyetem világszínvonalú abu-dzabi képzésén vehet részt.

Az ösztöndíj értékéről mindent elárul, hogy közel 63 ezer dollárba kerül egyetlen tanév a különleges egyetemen.

Ádám azóta sikeresen leérettségizett, s alig két hét múlva útra kel, hogy az Arab-félszigeten luxuskörülmények között elkezdje felsőfokú tanulmányait.

A magyar fiatalokkal elégedettek a világhírű oktatók

"Az érettségi különösebb szerepet nem játszott a felvételimben. Annyi kikötése volt csupán az egyetemnek, hogy az év végi tanulmányi eredményeimhez képest ne romoljon le jelentősen az érettségi jegyeim átlaga" - kezdte az utóbb fél esztendő felelevenítését Fejes Ádám.

"Velem együtt tizenkét magyar diák fog tanulni Abu-Dzabiban az elkövetkező években.

Kint minden hallgatónak külön mentora van, akik külön, személyre szabottan foglalkoznak a diákokkal, segítik az órarendjük összeállítását.


Fejes Ádám az Abu-Dzabi campus előtt
Fejes Ádám az Abu-Dzabi campus előtt


A mentorommal, Abdul G. Noury professzorral felvettem a kapcsolatot, aki azt mondta: nagyon elégedettek a magyar diákokkal, s eddig mindent akadályt sikeresen vettek.

Eddig úgy tapasztaltam, hogy Abu-Dzabiban tanító oktatók szívesen kiveszik a részüket az egyetemi diákéletből, közvetlenek, például az egyetem rektora, John Sexton szívesen leül a hallgatókkal kávét inni, aki két hetet New Yorkban, két hetet pedig Abu-Dzabiban tanít egy hónapban. 

150 hallgató közül eddig hárman estek ki a képzésről

Ettől függetlenül természetesen rendkívül magas követelményeknek kell majd megfelelnünk a vizsgákon, hisz az értékes ösztöndíjat gyenge teljesítmény esetén minden további nélkül megvonhatják tőlünk.

Tudomásom szerint a 150 hallgató közül eddig hárman estek ki a képzésről, de közülük is az egyik diák azért hagyta abba a tanulmányait, mert inkább a már meglévő saját cégére kívánt koncentrálni" - mondta Ádám, aki közgazdaságot fog tanulni a 4 éves alapképzés során.

(A legjobbak ezt követően 2-3 éves mesterkurzuson is folytathatják tanulmányaikat.)

A győri Révai-gimnázium idén végzett diákja augusztus 26-án indul Bécsből Abu-Dzabiba, s a decemberi ünnepikig haza sem tér. "A kinti tanévfelosztás kicsit különbözik az itthonitól, mivel Abu-Dzabiban nem kettő, hanem két őszi és két tavaszi szemeszterre osztják a tanévet.


A kép jobb oldalán látható fekete felhőkarcolóban fog lakni Ádám
A kép jobb oldalán látható fekete felhőkarcolóban fog lakni Ádám


"Minden azt szolgálja Abu-Dzabiban, miszerint képességeink legjavát hozzuk ki magunkból"


Október végén már lesznek vizsgáim, majd december 17 és 19-e között. A vizsgaidőszak is jóval rövidebb, mint a magyar felsőoktatásban, csupán pár nap áll rendelkezésünkre a tantárgyak abszolválására.

Éppen ezért olyan rendszerességgel kell majd készülnöm, mintha gimnáziumba járnék, hisz pár nap alatt biztosan nem sikerülne pótolni a félévben összeszedett elmaradásokat.

Az is igaz ugyanakkor, hogy minden azt szolgálja Abu-Dzabiban, miszerint képességeink legjavát hozzuk ki magunkból.

Az egyetem szinte luxuskörülmények biztosít számunkra: felhőkarcolóban fogunk lakni, az étkezésre nem lesz gondunk, s éves szinten 2000 dollár költőpénzt is kapunk.

Az Abu-Dzabi kikötő éjszakai fényekben
Az Abu-Dzabi kikötő éjszakai fényekben


Önkéntes munka Kenyában, kurzus Sanghajban

A kikapcsolódásunkra is figyelmet fordítanak az emírségben, például éves szinten több utazáson is részt vehetünk.

Terveim szerint az első évben Kenyába és Sanghajba szeretnék eljutni.

Afrikában az önkéntes munkába fogunk kicsit belekóstolni, míg jövő januárban egyhónapos kurzust hallgathatunk végig Kínában.

Probléma egyedül legfeljebb azzal lehet, hogy az Arab-félszigeten áprilistól októberig napközben rendkívül nagy a hőség és nyáron a páratartalom is magas" - zárta a győri hallgató.

Ádám egyetemi tapasztalatairól és az Abu-Dzabi élet mindennapjairól a kisalfold.hu-n megjelenő, "Amerikai egyetem az arab sivatagban" c. blogjában rendszeresen be fog számolni.


Olvasóink írták

 • 5. építészPesta 2011. augusztus 17. 19:34
  „Szia Ádám!
  Tiszta szívből gratulálunk büszkék vagyunk rád!
  Hozzá állásod példaértékű csak így tovább soha ne feledd honnan indultál!

  Gróf Széchenyi Ferenc intelmei István fiához 1817-05-16:
  "Istentől nyert tehetségeiddel az Isten dicsőségére sáfárkodjál, nehogy közszemlére kitéve, méltatatlanok, hozzá nem értők és rosszakarók által bemocskoltatva, Isten által elvétessenek s más, jobban gazdálkodónak adassanak.......................................a nyelvek, melyeket igazán dicséretes szorgalommal megtanultál, s a rövid, felületes beutazása néhány országnak még nem elegendő, hogy egykor az állam hasznára légy, s az utókor háláját kiérdemeld, vagy (mi a legfontosabb) Istenednek egykor a neked bőséggel ajándékozott kegyelmekről beszámolj.

  ÉpítészPesta”
 • 4. mrbalage 2011. augusztus 16. 21:50
  „Nem csak ő megy Győrből erre az egyetemre idén, de hát ezt a Kisalföld is tudja, mégis "elfelejti" megemlíteni. Egy révais hírnek biztos sokkal nagyobb a hírértéke és most megint mindenki azt gondolja, hogy húú mennyire jó iskola is az....”
 • 3. Accra 2011. augusztus 16. 21:48
  „Abu Dhabi”
 • 2. Mabda 2011. augusztus 16. 16:30
  „Jó ilyen hírt olvasni. Mindent bele fiatalember!”
 • 1. 123_456 2011. augusztus 16. 09:43
  „Gratulálok a srácnak, remélem megállja majd a helyét:) Hihetetlen lehetőséget kapott, éljen vele!

  A cikkírónak pedig:

  "Eddig úgy tapasztaltam, hogy Abu-Dzabiban tanító oktatók ..."
  "... két hetet pedig Abu Dhabiban tanít egy hónapban. "

  Most akkor Abu-Dzabi vagy Abu Dhabi? Legyünk következetesek:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombázórepülők zuhantak le megyénkben - visszaemlékezés a II. világháborúra!

A roncsok darabjait a helyiek kreatívan hasznosították. Tovább olvasom