Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Győrben zárult le a 800 milliós zalai bankbotrány

Sok száz millió forintos hitelt folyósított évekig gyanútlanul az egyik kereskedelmi bank hitelképtelen személyeknek, a hatalmas kárt a kedden elítélt vezető munkatársának köszönheti.

A nagykanizsai, majd zalaegerszegi egység vezetője tisztában volt azzal, hogy a kölcsön feltételei nem állnak rendelkezésre, tudott a hamis eszközökről, okirathamisításokról, s így küldte tovább elbírálásra a kérelmeket. Csepregi István ezért nyolc év fogházat kapott kedden a Győri Ítélőtáblán.

Társait, akik ily módon folyamodtak hitelért, majd másokat is belesodortak a 2000-től 2003-ig tartó csalássorozatba, hét év börtönre, öt év fogházra, négy év börtönre és ennél kisebb tartamú szabadságvesztésre ítéltek.

Sok esetben kulcsszerepe volt az értékbecslőnek is, aki valótlan szakvéleményeket adott ki a fedezetül szolgáló ingatlanokról, előfordult, hogy a 2,2 millió forintot érő területet 200 millióra értékelte, ráadásul másik helyről készült fotót mellékelt az okirathoz.

Az ő esetében már Zalaegereszegen jogerős lett az ítélet: egy év, felfüggesztett fogházbüntetést kapott magánokirathamisítás miatt, e mellett szakmájától is eltiltották.

Mint a leírtakból már következik: a hiteleket vagy egyáltalán nem, vagy pedig csak minimális mértékben törlesztették a vádlottak, a bank polgári pert indított a kár megtérülése érdekében. A most harmincnyolc éves Csepregi István egyébként összesen 806 millió forintos kárt okozott a kereskedlmi banknak.

Olvasóink írták

 • 10. hokiel 2009. szeptember 23. 06:32
  „Többeket és azonnal be lehetne csukni, Sopronban egy belvárosi telekre, ami tokostul vonóstul érhet nagyon felhúzva 100 milliót, most csak 2 banktól 1 milliárd háromszázmillióval terhelték és már számolják fel a céget. Az APEH 80 milliója már csak hab a tortán..”
 • 9. Igazságszolgáltatás? 2009. szeptember 22. 21:15
  „Ha valaki ismeri egy kereskedelmi bank hitelezési folyamatát, akkor tudnia kell, hogy egy "vidéki" banki vezetőnek nincsen jogosultsága ekkora volumenű hitelek kihelyezésének engedélyezésére! Ő készít egy előterjesztést és a teljes dokumentációt elküldi a bank központjába, ahol a kockázatkezelés átvizsgálja és az ő jóváhagyásával kerül a döntéshozók kezébe!
  A felelősség akkor miért csak a "kis embert" terheli?
  Szükség van-e akkor a drága pénzen alkalmazott felsőszintű döntéshozókra, ha őket semmiféle felelősség nem terhel???”
 • 8. premo 2009. szeptember 22. 20:49
  „6. sőt, tovább megyek. a bank biztosítva van, a hitelek is. tehát a biztosító is szív, az biztos.”
 • 7. Csetneky 2009. szeptember 22. 20:13
  „Hát így lehet megbízni a vezető banki munkatársakban és az értékbecslőkben. Csalás persze, vonják is felelősségere az elkövetőket, de azért egy jót nevettem, hogy most a hóhért akasztották.”
 • 6. LiamDevlin 2009. szeptember 22. 18:02
  „todoer,ne beszélj baromságot!! A bankok garanciát vállalnak a pénzedre, tehát ha mondjuk kirabolnak egy bankot és te ott tartottad a pénzedet, az nem veszett el!!! Ugyanúgy ki kell, hogy fizessék a kamatokkal együtt.
  Az ellopott pénzt ilyenkor ők bukják, ahogy most is...”
 • 5. todoer 2009. szeptember 22. 16:06
  „Gáborgábor !
  A bank nem a saját hanem betétesek pénzét adja hitelként tehát nem a bankot károsították( csak meg hanem lehet hogy azt a családtagodat aki itt tartotta a megtakarítását .”
 • 4. Béla59 2009. szeptember 22. 14:15
  „Akkor sem tisztességes.Majd ha Önt kedves hölgyen/uram károsítják meg , akkor más lesz a véleményük.
  Nem kell összekapcsolni a bankügyeket az egyéb csalásokkal.”
 • 3. okostojas007 2009. szeptember 22. 13:55
  „és a bankokat mikor kötelezik kártérítésre ?
  800 milliónál sokkal több kárt okoztak ügyfeleiknek.........”
 • 2. gáborgábor 2009. szeptember 22. 13:21
  „bankokat nem kell sajnálni!!!!!!!!!!!!!! szerintem jol csinálták”
 • 1. széchenyi12 2009. szeptember 22. 12:23
  „fizesse vissza!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vezető a múzeum és a Győrhő élén

Borkai Zsolt polgármester két pályázatnyertes vezetőt mutatott be a minap a városházán: Grászli Bernadettet és Milanovich Lászlót. Tovább olvasom