Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Győrben tizenöt éve operálták az összenőtt ikreket

Győrszemere – A terhességem huszadik hetében tudtam meg, hogy valami gond van az ikerterhességemmel: nagy valószínűséggel a babáim gerinctájékon összenőttek – idézte fel a drámai napokat Icu, az édesanya. – Először úgy volt, hogy a folyamatos megfigyeléseket követően megszülöm őket, de aztán minden másként történt.
Császármetszéssel szültem. Rettenetes érzés volt, hogy az orvosok fényképeztek, de Nettit én is csak akkor láthattam, amikor már leválasztották róla az ikertestvérét...

A győri kórházban nagy valószínűséggel sem előtte, sem pedig utána nem végeztek hasonló, szétválasztó műtétet. Az anya az operációt vezető Gunyhó főorvos nevére emlékszik. A családnak úgy magyarázták, méhen belül úgy sérült Leonetta, hogy neki is kevés életesélye maradt...

– A létező legrosszabb szülőnek képzeltem magam – lábad könnybe az édesanya szeme, aki soha nem tett le arról, hogy a kislánya egyszer lábra álljon. – Füzessy professzortól a szegedi klinikán, no és a család egy orvos tagjától hallottam először biztató szavakat. Legfeljebb csak sejtettük, milyen nehéz lesz, de segítséget kaptunk a Pető Intézettől, az ottani szakemberektől.

(Nézem a szülők arcát, az apuka a Pető Intézet hallatán elérzékenyül. Azután elmesélik, hogy Netti a fenekén csúszva közlekedett háromévesen, két hónapjára rá viszont a világhírű intézetben lábra állították. Eddig tizenegy műtéten esett túl.)

Köszönnek minden segítséget
A gyűjtést az S. O. S. Szolgálati Alapítvány koordinálja a 11600006-00000000-07010055-ös számlaszámra, Jánosa Leonetta megjelöléssel. A családtól személyesen és levélben is kérhető csekk, az édesanya elérhető a 20/9115-208-as telefonszámon.
Ahogyan akkor beépült Jánosáék életébe az intézet, úgy mára nem furcsa a kollégiumi élet, a bentlakás. Jánosa Leonetta 15 évesen igyekszik mindent önállóan megoldani. A Krúdy-iskola diákja örömmel mesélte, hogy mindenben számíthat az osztálytársai, a nővére és szülei segítségére. Eldöntötte, ha teheti, sebész lesz, így talán ő is sokat segíthet azoknak, akik betegek, rászorulók. Kollégista, így naponta könnyebben jut el háromágú botjával az iskolába, de elektromos mopedje is nélkülözhetetlen segítője a mindennapokban.

Jánosáék Kijevbe szeretnének eljutni Nettivel. Hallottak ugyanis arról a bőr alá ültethető izomstimulátorról, amely a mozgást irányító és koordináló idegpályákat jótékonyan befolyásolhatja. A beavatkozás 11 ezer euróba, 2 millió 800 ezer forintba kerül, így a család számít az ismeretségi és baráti kör tagjaira, bízik a jó szándékú emberek összefogásában.

A sok ezer műtét közül egy...
A Kisalföldnek dr. Gunyhó Imre gyermeksebész főorvos elmondta: a sok ezer műtét közül emlékezetes ez az eset, amikor a lehető leggyorsabban kellett beavatkozni és segíteni. A szakember szerint nem ikerpárt, de egy kifejletlen magzati testet kellett életmentő műtét során leválasztani. Gyakorlott sebészként akkor tette, amit a tudása legjavával tehetett, s most tőlünk hallott először Leonetta sorsának alakulásáról, a fiatal lány terveiről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentkuti: A vizitdíj lényege a szemléletváltás

Győr - Az emberek többsége már megtanulta „használni" a vizitdíjat, a háziorvosok pedig, a… Tovább olvasom