Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Győrben jó élni – boldogan élnek a győriek

Két győri szervezet, az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület és a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium közös kutatásának eredményeként kiderült, hogy a győriek környezetterhelésük és boldogságuk arányát figyelembe véve jobban élnek, mint az átlag magyar polgárok.
A Happy Planet Index (HPI) vagy Boldog Bolygó Index az emberi jólét és a fejlődés teljesen új mutatószáma. Három különálló jelzőszámot foglal magában, melyek az elégedettség az élettel saját bevallás alapján, az ökológiai lábnyom és a várható élettartam.

A Happy Planet Index szakít az általánosan használt gazdasági mutatóval, a GDP-vel. Az egészséget és a pozitív életélményt határozza meg. A sikeres társadalom úgy tudja támogatni a jólétet, hogy az nem megy a Föld rovására. A számításhoz használt képlet egyszerűnek tűnhet, hiszen a – várható élettartamból és élettel való elégedettségből kalkulált – boldog éveket kell osztani az ökológiai lábnyommal.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.


A két szervezet együttműködése nem újkeletű, hiszen a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium és az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület 2010-ben közös kutatás keretében számította ki Győr ökológiai lábnyomát. A kiszámított győri ökolábnyom a Happy Planet Index számításánál is felhasználásra került. Győr ökológiai lábnyoma fejenként 4,33 globális hektárt tett ki. Ha minden ember a győriekhez hasonló életszínvonalon élne, akkor 2,5 Földre lenne szükség az emberiség eltartásához. Földünk azonban csak egy van.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció


A győriek boldogságát a kutatók egy online kérdőív segítségével vizsgálták meg. Voltak olyan korcsoportok, melyeket ily módon nem lehetett elérni. Így például az idősebb korosztály kérdőívei a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény együttműködésével és engedélyével a Kálóczy téri Idősek Otthonában személyes beszélgetés során kerültek kitöltésre.

Eredményül 1-től 10-ig terjedő értékskálán vizsgálva (ahol az 1 a legrosszabb, 10 a legjobb érték) saját bevallásuk alapján a győri nők boldogsága 7,22, a férfiaké 6,79. Tehát a győri nők boldogabbnak tartják magukat, mint a győri férfiak. A győriek boldogsága összességében 7,02 lett, mely pozitív eredménynek tekinthető.

A képlethez harmadik elemként szükséges volt a születéskor várható élettartam. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a várható élettartam nők esetében 78,86 év, férfiaknál 70,86 év. A győri nők tehát – a magyar átlagokhoz hasonlóan – tovább élnek, mint a győri férfiak. A várható élettartam 60-75 év között átlagosnak mondható, 75 év feletti élettartam esetén már jó az eredmény. Győr lakosságának várható élettartama az előbbi adatok alapján 75,14 év.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció


A kutatás eredményeként Győr Boldog Bolygó Indexe 44,1. Ezzel az értékkel Győr Olaszország Boldog Bolygó Indexéhez áll a legközelebb (Olaszország HPI értéke 44,0). Városra számított Boldog Bolygó Index hiányában országos viszonyítás alkalmazható. A világ országainak rangsorában Győr városa a 69. helyen szerepelne. Győr Boldog Bolygó Indexe magasabb, mint a Magyarország egészére vizsgált érték (38,9), de többek között az Egyesült Királyság (43,3) valamint Franciaország (43,9) HPI értékét is megelőzi. Összefoglalásképpen megállapítható, hogy a győriek – bár környezetterhelésük magasabb a magyar átlagnál –boldogabban élnek, mint az átlagos magyar polgárok, a boldog évek pozitívuma pedig meghaladja a környezetterhelés negatív értékét.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. macizoli 2011. október 29. 17:04
  „A feleségem munkahelyén már ÖT (5) éve nem volt béremelés!
  Egyszer volt cafeteria, mondták tudják be béremelésnek. A következő évben megszüntették!
  Közben a Széchenyi terv pályázatán már többször nyert a vállalat.”
 • 41. arrabona 2011. október 29. 10:21
  „Nem szeretek nagyon kommentelni, de... Hát én is leéltem néhány évet nyugaton most pedig a szigetországban élek évek óta, de győri vagyok és maradok. Az sajnos igaz, hogy a pénz nem oda kerül, ahova kellene, de ez nem az átlagemberek hibája. Magyarországon az életszínvonal a béka feneke alatt van. És ehhez társul amit hété írt. Nem feltétlenül akarom összehasonlítani pl. Londonnal, mert ők pl. hihetetlenül hanyagok és szemetelnek, más kultúra, más szokások, más normák, stb., bár nagyságából adódóan pl. több a rendezvény. Győrben sok a kulturális program, mindig van valamilyen esemény. Este és hétvégén is van élet - most nem a diszkókra gondolok. Győr egy sokszínű, hangulatos város. Az emberek nyitottak (amit sok helyre nem tudok elmondani), befogadóak és barátságosak, legalábbis akikkel én találkoztam, vagy megismertem 30 év alatt. Mindent egybevéve a legjobb város, ahol valaha éltem és remélem eljön az a nap, hogy végleg visszatérjek Győrbe. - Na jó, "kicsit" elfogult vagyok. :D”
 • 40. fortuna54 2011. október 26. 18:14
  „35-ös.Hogy te mennyit láttál ezalatt a másfél év alatt.Olvasva soraid arra gondolok,hogy te nagyon keveset vagy inkább semmit sem láttál a nyugati városokbol.Ha valaki szereti városát,esetleg szülövárosát,az nem éppen elvetni való dolog.En is szeretek nyaralásom alkalmával Györ városában sétálgatni,nosztalgiázni.Nekem szép és hidd el többet láttam a nyugatbol,mind te a másfél év alatt.”
 • 39. háté 2011. október 26. 14:09
  „Győr a legszebb, a legjobb város,- nekem. - szeretem városomat, az élet kipróbált, de Győr az Győr!
  Elveszik Győrt a győriektől!
  A baj, olyanok kezébe került a város, akiket bábként használnak fel idegenek, hogy a Győriek legyenek kiszorítva saját városuk szívéből, a vásárlásból, ezáltal megfojtva a kiskereskedőket!
  A vezetés azt csinálja helyben, mint a kormány országosan: romból, a régi hagyományokat megöli, ellehetetlenítve Győr szívét, hogy "valakik" betelepüljenek és élvezzék mások munkáját.

  A városvezetés még milyen? - sajnos nem ezt érdemli Győr! -nekik egy létezik, legyen leg,-leg,-leg!

  De azzal, hogy Győrben a gazdaságos-- vagongyár, -kekszgyár,- olajgyár, -textilgyár, -lenszövőgyár,-lenfonógyár, -csipkefüggönygyár, -richardsgyár, -tungsram-gyár, célgépgyár, húsipar,-tejipar,- megszűnt,- mennyi ember-család vesztette el kenyerét? - az audi és a többi eltörpül az elődök előtt.

  Nekem fájó, ha eszem a Győri-kekszet és rá van írva, gyártva: Polska vagy Cseh republik!”
 • 38. pancser 2011. október 25. 22:04
  „35.anonym76! Hááát tudnék küldni fényképet egy-két nyugat városból, hogy cáfoljalak. A kirakat mögé kell nézni, jártam Párizsban olyan helyeken, ahol attól féltem megesznek. De ne menjünk olyan messze, van olyan aki egész életében csak a tehene sz. hátsó felét látja, éjjel meg bádogvödörbe.... Nem kell úgy felvágni, Győr kulturált hely, te nem szereted még vagy most, de láttam én már olyat, hogy a boldog nyugatról jött haza, megalázva, megbántva, kizsigerelve.”
 • 37. Agent 2011. október 25. 21:19
  „35 tény, hogy ott "más a világ", de ez itt az otthon, ami máshol soha nem lesz. Győr meg jó hely.”
 • 36. Agent 2011. október 25. 20:57
  „33, szerencsére az ide írók azért nem tekinthetők reprezentatív csoportnak:)”
 • 35. anonym76 2011. október 25. 20:55
  „Kedves Hozzaszolok!
  Gyorben eltem 32 evig, szerencsere 1,5 eve mashol. ("Nyugatabbra")
  No:
  A kedves hozzaszolok akik ISTENITIK a varost, azok (foleg a 61 eves kollega) feltetelezem hogy Mo-tol keletebbre jartak inkabb, nem nyugatabbra.
  Akik ismerik a tolunk nyugatabbra elterulo orszagokat, azok tudjak, hogy amint atlepjuk a magyar-osztrak hatart Hegyeshalomnal szinte egy "uj vilag kezdodik".
  Ez bizony (Hegyeshalom) a Kelet es Nyugat Europa hatarvonala, mi pedig KEMENYEN a balkanhoz tartozunk:
  szemetes, gondozatlan minden, nincs penz semmire, de ugyanakkor minden olyan EXTRA LUXUSRA telik az allamnak, amely fenyuzest nalunk joval gazdagabb orszagok sem engedhetnek meg maguknak.
  Semminek nincs gazdaja, a koz tulajdona az valahol a legutolso a sorban, mindenki a maga zsebet tomi.
  Tudnam a sort sorolni, nagyon nagyon hosszan.
  Ezert sem ertem, hogy mirol beszel itt mindenki, amikor Gyort dicsoiti...
  Emberek: uljetek vonatra, vagy autoba, es utazzatok par szaz km-t nyugati iranyba, es nezzetek meg a kulonbseget. A faluk kulonbek mint a mo-i megyeszekhelyek.
  Errol ennyit.”
 • 34. sme 2011. október 25. 19:46
  „Én bár szeretem Győrt és szépnek is találom, de boldog vagyok, hogy nem ott élek, hanem a szomszédvárban. Sajnálom, hogy nálunk nem csinálnak ilyen felmérést, pedig egy ilyen város (is) megérdemelné:
  http://www.hirstart.hu/hk/20110614_sopronba_vagynak_a_legtobben
  http://www.mmonline.hu/cikk/sopronba_vagynak_a_legtobben
  http://www.vendegvaro.hu/hovautazna”
 • 33. accelerator 2011. október 25. 19:42
  „A hozzászólásokat olvasva nem is tűnnek olyan boldognak a győriek....”
 • 32. jóhatudod 2011. október 25. 12:48
  „Ezt valamelyik Budapesten élő politikus állapitotta meg ???”
 • 31. HorváthP. 2011. október 25. 12:35
  „Több kerékpárút?
  Arányaiban a leghosszabb kiépített kerékpárúthálózat van a városban tudtommal.”
 • 30. Sanyi32 2011. október 25. 11:38
  „MIért nem 10-es? Talán ha több kerékpár út lenne, illetve azon cégek melyek minimálbér alatt, illetve a környékén foglalkoztatnak eltűnének a munkaerő piacról, talán még élhetőbb városka lenne a miénk. Ettől függetlenül büszke vagyok, ha megyek valahova és azt tudom mondani, hogy Győrből jöttem. És bizony, gyakran irigykednek rám emiatt. Példa erre, hogy hányan és hányan vándorolnak ide nap mint nap, jobb élet reményében.”
 • 29. Sanyi32 2011. október 25. 11:33
  „Én jól vagyok Győrben! 1-től 10-es skálán, akár a 9-est is jelölném.”
 • 28. prandesz 2011. október 25. 11:17
  „25. Loich

  Tökéletesen egyetértek. És persze esténként érdemes körülnézni a vasútállomáson is vagy az Eötvös park környékén vagy lenne még pár tippem. Győr régebben sokkal jobb hely volt mint most persze ez részemről nosztalgia. Kekszgyárszag, kisvárosi forgalom, visszafogottabb polgármester, munkahely(nem csak multi meg karikagyár) és nem volt minden sarkon egy Kína és EU hulladékát árusító bolt. És a Kisalföld is papír volt és kevesebb volt a cikkekben a helyesírási hiba, nem tele bulvárhírekkel. Erről ennyit”
 • 27. Infamous 2011. október 25. 11:13
  „magyar viszonylatban tényleg jó itt, de világviszonylatban sehol se vagyunk...”
 • 26. zsukov 2011. október 25. 10:50
  „Vicc...”
 • 25. Loich 2011. október 25. 09:42
  „23, A sétálóutca hangulata azzal együtt hogy szebb lett, sajnos romlott is. Teljesen birtokba vették a beszédstílusukban és külsőségeikben is fajtajelleget mutató egyedek csoportjai, különösen az esti órákban. A kellemes esti sétáknak annyi. A baross utcai séta mindinkább egy szociológiai taulmányi kirándulásra hasonlít.”
 • 24. RUDI 2011. október 25. 08:39
  „Győr nagyon szép Város , szinte ha győrbe utazom a családommal,mintha kirándulni mennénk.Nagyon sok szép látni való van.Szinte a séta is öröm számunkra.A felmérés a kutatás is az igazát igazolja, hogy igen is,boldog is lehet az, ki ott lakik, és ott él.”
 • 23. narancskiller 2011. október 25. 06:29
  „Jó, jó !!!!
  Csak egyre több és egyre szemtelenebbek a nemzetiségiek !!!!!!!”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön hova dobja az elektromos hulladékot? A kukába? Ejnye! - Videó

Az elektromos hulladékok lakossági gyűjtését szorgalmazza két cég a győri ipari parkban. Tovább olvasom