Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Győrben ismerte meg a gyűszűt

A finn diák a gyűszűt furcsállta, mert hazájában nem varrnak kézzel a vállalkozásokban.
A finn diák a gyűszűt furcsállta, mert hazájában nem varrnak kézzel a vállalkozásokban, a dánokat meglepte, hogy a ruhakészítés egy-egy fázisát nálunk más végzi. A Kossuth-iskola idén több külföldi tanulót fogadott az uniós szakképzést egységesítő program keretében.

A szakmunkásképzésben egyre fontosabbá válik a külföldön szerzett munkatapasztalat. Ezért a Kossuth Lajos Ipari Szakközép-, Szakiskola és Kollégium több olyan nemzetközi projektbe bekapcsolódott, melynek célja ennek segítése. Az Európai Unió tagállamaiból érkeztek diákok szakmai gyakorlatra Győrbe és a magyar iskola tanulói is eljuthatnak nyugati országokba. Az idei tanévben többek közt egy hónapos elektronikai gyakorlatukat töltötték itt berlini és kuopiói középiskolások. Tanáraik is velük jöttek, a magyar pedagógusokkal együtt dolgoztak a németek és a finnek egy közös tananyag létrehozásán.

Nyelvtanulásra is jó

Nemzetközi projekt keretében töltött egy hónapot Győrött két ruhaipari képzésben részt vevő dán diák is: Bodil Andersen és Kristin Löbner Schöldberg. A koppenhágai szakközépiskolából ők az elsők, akik külföldre kerültek szakmai gyakorlatra. Az ismert győri szabódinasztia, a Lachmann család fogadta őket. A vendégeket az lepte meg, hogy míg Dániában a szakemberek egy-egy ruhadarabot készre varrnak, itt mindenki csak egy-egy fázist végez.

Szerintük így gyorsabb a munka.
Szakmai gyakorlatuk vizsgával zárult, nadrágot kellett varrniuk. Győrt csak dicsérték, biztos jó hírét viszik hazájukba, azt viszont furcsállták, hogy míg hazájukban mindenki beszél angolul vagy németül, Magyarországon nagyon sokan egy idegen nyelvet sem. Ezért is hasznos a magyar szakközépiskolásoknak a vendégdiákrendszer.

Kézzel először fércelt

Szintén a Kossuth-iskola szervezésében volt két hónapig Barabás Gáborné női és férfiszabó mesteroktatónál Finnországból egy ruhaipari tanuló. Henna Kurtti azt furcsállta, hogy a magyar műhelyben először kézi varrással fércelnek, szegnek. Még inkább, hogy ehhez egy kis szerszámot kellett az ujjára húznia. Nem ismerte a gyűszűt, mert Finnországban mindent géppel varrnak. Itt tanult meg kézzel varrni. Nagyon tetszett neki, hogy munka közben beszélgetni lehetett, így vidáman teltek a gyakorlat órái.

Ez Finnországban elképzelhetetlen, de Henna szerint sokkal emberségesebb. Hazájában a ruhaiparra nem jellemzők a családi vállalkozások. Vizsgáján egy szoknyát készített el négy óra alatt, s megkapta bizonyítványát, az Europasst, amelyet a projektekben részt vevő országok mind elfogadnak.

Mi is az az Europass?

A szakmai gyakorlat eredményéről az itt vendégeskedő diákok az EU hivatalos Europass bizonyítványát kapták meg. Az Europass-rendszer a végzettségek és készségek összehasonlíthatóságát támogató egységes rendszer. Célja, hogy megkönnyítse az unión belül a munkavállalói mobilitást. Segítségével az EU-s tagállamok a foglalkozások többségében kölcsönösen elismerik egymás szakképesítéseit. Bővebb információ: www.europass.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve keltek egybe a barokk esküvőn

Tíz éve keltek egybe, de még manapság is megszólítják ismeretlenek Gácsfalviékat esküvőjük miatt. Tovább olvasom