Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Győrben is aláírták

Győr - A győri Zichy-palotában is aláírták azt a testvérvárosi megállapodást, amely a megyeszékhely és a németországi Ingolstadt között született. A két várost számos közös szál köti össze.
Egy héttel ezelőtt a győri delegáció utazott Ingolstadtba, ahol Borkai Zsolt és Alfred Lehmann aláírta a két város közti testvérvárosi megállapodást. A dokumentumot most Győrben is szentesítették a városvezetők, s az ünnepségen megerősítették, hogy szeretnék még tovább erősíteni a kapcsolatot. Mint ahogy az is újra elhangzott, mennyi a közös pont a két település között, várossá nyilvánításuk időpontjától egészen a szinte pontosan megegyező lélekszámig. A német polgármester szerint utóbbi nagyszerű alapja lehet annak, hogy a városvezetők tapasztalatot cseréljenek településük irányításáról, és szeretné – mondván: „közös jövőt kell építenünk a fiatal generációnak egy közös Európában" –, ha az oktatás, a kultúra területén, a fiatalokkal dolgozó szakemberek között is kapcsolat születne. Ez egyébként részben már megtörtént, hiszen a két város egy-egy gimnáziuma és felsőoktatási intézménye már évek óta együttműködik.

– Számunkra egy-egy testvérvárosi kapcsolatnak különböző dimenziói vannak, s hisszük, hogy nemcsak két város, hanem két ország közé is hidakat verhetünk általa. A múltban is így cselekedtünk, azon kevés városok között voltunk például Európában, amelyek a balkáni háború után „nyitva hagyták" a kaput a szerbeknek Európa felé – tekintett vissza Alfred Lehmann Ingolstadt kilenc testvérvárosi kapcsolatának egyikére. A bajorországi polgármester – aki elmondása szerint külön hálás a magyaroknak a vasfüggöny megnyitásában való közreműködésükért – Győrrel a közös történelmi alapokra szeretne építkezni, még tovább mélyítve a kapcsolatokat. Többek között az oktatás, a sport és a gazdaság területén; utóbbi egyébként is kulcsfontosságú a két város kapcsolatában, hiszen az Audi 1993-as győri letelepedésével indult el az a folyamat, amelynek eredményeként a Zichy-palota tükörtermében hétfőn rákerült a két polgármester kézjegye a testvérvárosi megállapodásra.

Alfred Lehmann polgármester különleges ajándékot is hozott Győrbe városa múzeumából: egy csaknem hétezer éves, Ingolstadtban talált edényt nyújtott át Borkai Zsolt győri polgármesternek, emlékeztetve a két város római korig visszanyúló történelmére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szandra gyógyulása közös imává lett

Ravazd - Egy óra körül már a kondérok alját kellett kapargatni, olyan sokan rendeltek, kértek és… Tovább olvasom