Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Győrben három várost is szeretünk

Győr - Folytatjuk sorozatunkat, most is a következő egyszerű kérdést tettük fel a megszólítottnak: mit szeret, illetve nem szeret Győrben? A héten dr. Winkler Gábor Ybl-díjas építészprofesszor válaszolt.

– Amit nagyon szeretek: világviszonylatban is igen ritka, hogy három város épüljön egymásra és fejlődjön együtt. Győr történelmi belvárosában ez a legizgalmasabb: egyaránt őrzi az ókor, a kora középkor és a késő középkori, reneszánsz szerkezetet – válaszol dr. Winkler Gábor. Az egyetemi tanár itt rá is tér a negatívumra, de erről – mint mondja – nem a jelenkor tehet.

Nekem igen hiányzik a városból a körút: egy olyan éles motívum, ami megvan Grazban, vagy ami Bécsben a híres Ring- mondta dr. Winkler Gábor építészprofesszor.
– Sajnos az ezernyolcszázas évek elején, amikor a bástyákat lebontották, beépítették a területet. Ezért nekem igen hiányzik a városból a körút: egy olyan éles motívum, ami megvan Grazban, vagy ami Bécsben a híres Ring. A hatvanas években megpróbálkoztak a körút kibontásával a színháznál, de akkor már többet ártottak, mint amennyit használtak: ez helyreállíthatatlan. Visszatérve: nemcsak a belvárost szeretem, Nádorváros is igen jól illeszkedik a központhoz és okosan építették ki az adyvárosi és a marcalvárosi új lakónegyedeket. Erős, markáns tengelyek vezetnek át a lakótelepeken, ezért nem lehet eltévedni a paneltömbök között – ugrik át gondolatban Győr déli részeire az építész. Ehhez hozzáfűzte ugyanakkor azt is: a Nádorvároshoz kötődő örök problémát a vasút jelenti és bizonyosan van is rá megoldás.

– Ez nem jelenti azt, hogy nem hagyhatunk problémákat is az unokákra, de az biztos, hogy nem megoldhatatlan a vasút kérdése. Láttam már strasbourgi hallgatóktól olyan tervet, amely széles alagúttal kapcsolná össze az Aradi vértanúk útját a túloldallal és az sem kivihetetlen, hogy a sínek fölött vezessék át a forgalmat. De ez nyilván nem megy máról holnapra – sorolja észrevételeit.

Dr. Winkler Gábor szerint a lakótelepeket okosan tervezték, markáns és széles főtengelyekkel. Fotó: B. A.
Dr. Winkler Gábor szerint a lakótelepeket okosan tervezték, markáns és széles főtengelyekkel. Fotó: B. A.

A pozitívumok sorába tartozik szerinte az is, hogy európai viszonylatban megfelelő, jó állapotú a belváros lakásállománya. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek lerobbant épületek, de az összkép jó és a lakások nagy része komfortos – véli a szakértő.

– Amiért szintén az elődöket lehet hibáztatni: a harmincas években beépítették a Szent István utat, a Rába szállodától végig a középmagas házakkal. Azt sajnálom, hogy a főúton elhaladó turisták így nem láthatják a belvárost. Ennek ellenére Győrbe jó megérkezni, akárhonnan jövök. Szeretem a város színeit, és legalább annyira a hangjait: a harangszót, a Baross úti nyüzsgést, az utcazenészeket, azt, hogy él a város. És egyben közösség is Győr, ez pedig abból látszik, hogy egy-egy olyan ügy, mint a Széchenyi tér, a Frigyes-laktanya vagy az autóbuszok vonala hatalmas vitákat tud generálni. Nincs mindig mindenkinek igaza, de maga a tény, hogy a lakosság azonnal közösségként reagál mindenre, megnyugtató – osztja meg gondolatait az építész.

Olvasóink írták

 • 6. elemér 2009. augusztus 03. 17:22
  „Mi az hogy nem befogadó város ? Sok a paraszt igaz, de aki ott él annak az akkor is csak otthon marad.”
 • 5. *Kisalföld* 2009. augusztus 03. 12:24
  „"...a Baross úti nyüzsgést, az utcazenészeket, azt, hogy él a város" A nyüzsgést leginkább a kaszinók környékén esténként gyülekező k.rv.k és futtatóik jelentik, üzletek hiánya miatt vásárló nemigen. Utcazenészek: ki, hol, mikor? Az "élő" várost egyedül a Széchenyi téren 10 után is nyitva tartó hely jelenti, egyébként csak a fiatalok bulizóhelyei. Egy város hangulata szerintem a lakók közérzetétől függ, ez sugárzik át a vendégekre is. Győr jelenleg NEM befogadó város, nem jó itt élni.”
 • 4. elemér 2009. augusztus 03. 11:43
  „Hát elolvastam mégegyszer és bizony ez ritka, olyan ritka hogy még idáig ezt Györben se tudták.”
 • 3. Freehill 2009. augusztus 03. 11:03
  „elemér: "világviszonylatban is igen ritka, hogy három város épüljön egymásra és fejlődjön együtt." vs "Világviszonylatban ami ritka az hogy egy ekkora városban ne legyen változatosság." Olvasd el légy szíves, még egyszer ezt a két mondatot. Nem ugyanazt jelenik.”
 • 2. elemér 2009. július 31. 00:39
  „"világviszonylatban is igen ritka, hogy három város épüljön egymásra és fejlődjön együtt." Világviszonylatban ami ritka az hogy egy ekkora városban ne legyen változatosság. Mindenhol van belváros, külváros és különbözö negyedek ahol dolgoznak, laknak, szórakoznak stb. Aztán vannak jobb helyek meg szegényeb helyek. Györt a három folyó különbözteti meg és nem a 3 város.”
 • 1. elemér 2009. július 29. 04:20
  „Én elég maradi vagyok és Györben csak egy várost szeretek, a belvárost.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lerohan a víz a hegyről

Ravazd - Feketéné Varga Mária, Ravazd polgármestere adott választ olvasónk kérdésére. A Lukashorog… Tovább olvasom