Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Győrben és az Aréna Plázában zárhat be az Electro World

Másfél hónapon belül további két áruházát zárhatja be az Electro World. Jelenleg az Arena Plazabeli és a győri üzlet sorsa bizonytalan.


Amint Nagy Károly András, a cégcsoport vezetője elmondta, az Aréna Plazában lévő, egykor 5 ezer négyzetméteren nyitott, de a jelenlegi tulajdonosi kör által megfelezett méretű áruház továbbra is veszteséges. A pláza működtetője ugyanakkor nem tudta kiadni az EW által kiürített területet, így egyelőre tárgyalások folynak, csak az biztos, hogy április 29-ig marad az EW az Arenában.

A másik bizonytalan jövőjű az egri áruház, ahol ugyan nincs konkurencia, ám a vásárlóerő és a forgalom gyengesége miatt itt is állandó a veszteség.

Jelen pillanatban nyolc plusz egy áruháza működik a cégnek és ez a plusz egy azt jelenti, hogy a győri áruház a múlt héten bejelentettekkel ellentétben mégsem kezdte meg újra a működést.

A győri Duna Center bevásárlóközpont üzemeltetője ugyanis az EW szerint jogellenesen március 12-én lezárta az áruházat, mivel a cég tartozik a bérleti díjjal. Egyelőre annyi biztos, hogy pénteken lesz a győri jegyzőnél az EW és a Duna Centert üzemeltető vállalkozás között a birtokvédelmi tárgyalás.

A kisalfold.hu kérdésére dr. Lipovits Szilárd, Győr jegyzője megerősítette, hogy az önkormányzat közigazgatási hivatalában pénteken tárgyalóasztalhoz ülnek a Dunacenter és az Electro World képviselői.

"Tudomásom szerint meglehetősen bonyolult jogi helyzet alakult ki a két fél között, ahol a birtoklás ténye is vitatott.

A találkozó végeztéig éppen ezért nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni" - közölte dr. Lipovits Szilárd.
 

A vg.hu cikkét olvassa el itt.

Csődvédelmet kért az Electro World

Az elektronikai áruházakat működtető Electro World Kft. jelenleg ideiglenes fizetési moratórium alatt áll, várja a Fővárosi Ítélőtábla döntését a benyújtott csődvédelmi kérelemről, miközben jelentős konszolidációs lépéseket is tesz a nyereséges működés érdekében - mondta Nagy Károly András, az Electro World cégcsoport vezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Az Electro World Kft. februárban kért csővédelmet, de a Fővárosi Bíróság illetékesség hiányában elutasította ezt. A társaság a döntést megfellebbezte az ítélőtáblánál.

A kft. most ideiglenes fizetési moratórium alatt áll, ami a csődvédelmet megelőző lépés - fejtette ki a csoport vezetője.

A Fővárosi Bírósághoz benyújtott csődvédelmi kérelmet a bíróság azzal utasította el, hogy nem illetékes az ügyben, mert az ügyet ott kell tárgyalni, ahol a tartozások miatt az első peres felszámolási eljárást indították a cég ellen. Ez azért a Pest Megyei Bíróság, mert a kft. székhelye korábban Budaörsön volt.

A csoport vezetője elmondta, időközben a cég székhelyet váltott, s tavaly október óta már Budapesten van bejegyezve. Ezért is nyújtották be a csődvédelmi kérelmet a Fővárosi Bírósághoz.

Nagy Károly András elmondta, a hitelezőkkel csődegyezségre törekszenek azért, hogy a céget ne kelljen felszámolni. De addig, míg a bíróság nem dönt a csődlejárásról, nem lehet megkezdeni a tárgyalásokat a hitelezőkkel.

Hozzátette: 55 százalékra tehető az a hitelőzi arány, amelyik késznek látszik az egyezségre, s ha velük meg tudnak egyezni, akkor a többiekre is kötelező érvényű lesz az egyezség.

Nagy Károly András elmondta, a csődegyezségek során általában 100 egységnyi tartozásból 5-10-et kap meg a hitelező.

Ebből kiindulva a csődeljárásban sérülnek majd a beszállítói érdekek, de őket a kft. később igyekszik majd kárpótolni.

A csoport vezetője kifejtette: a problémát az okozza, hogy 2002-től 2009-ig az Electro World korábbi tulajdonosa, az angol Dixon csoport 17 milliárd forint összesített veszteséget halmozott fel, amiből 7,7 milliárd forint elhatárolt veszteség. Ez az adósság most is nyomja a kft. vállát, s ezért indítottak ellene korábban felszámolási eljárást.

Nagy Károly András szerint a veszteség azért halmozódott fel, mert az angolok túl magas dolgozói létszámmal üzemeltettek hatalmas, kihasználatlan áruházakat, óriás bérleti díjakkal.

Az Electro World helyzetét a válság és a fogyasztás visszaesése tovább rontotta, s az is, hogy nem tudott új külső finanszírozót szerezni.

A kft. eredetileg 13 áruházat üzemeltetett az országban, de ezek közül az új tulajdonos már többet bezárt, s most csak 8 üzemel, illetve hamarosan ismét kinyit a győri.

A csoport vezetője kifejtette, másfél hónapon belül az áruházak száma hétre csökken, mert ennyit lehet gazdaságosan üzemeltetni. Így például bezárhatják fővárosi Aréna plázában lévő üzletet és az egrit.
A további konszolidációs lépésekről elmondta, a kft. a havi 300 millió forintos költségszintet egy-két hónapon belül 60 milliósra csökkenti. A szállítók bevonásával kidolgoztak egy új rendszert, aminek révén hamarosan 500-800 millió forint értékű új áru kerül az áruházakba.
Hozzátette, a pénzügyi finanszírozókkal is biztatóan alakulnak a tárgyalások, s keresnek újakat is.

Nagy Károly András közölte azt is, hogy tárgyalt a dolgozói érdekképviseletekkel, s a dolgozók megértik és támogatják a konszolidációs lépéseket, amelyek közül az egyik legjelentősebb az, hogy a havi bruttó bértömeget 120 millió forintról 35 millióra csökkentették, s még 10 millióval mérséklik. A jelenlegi 220-240 fős alkalmazotti létszámot pedig 180-ra csökkentik egy-két hónapon belül. Hozzátette, a 120 milliós bértömeg a korábbi, 450 fős alkalmazotti létszámra vonatkozik.

A csoport befektetőkkel is tárgyal, német, olasz, amerikai érdeklődőkkel, de ennél többet nem árult el a folyamatról Nagy Károly András.
A március végén záruló pénzügyi évről a csoport vezetője elmondta, a bevétel várhatóan nettó 5,5 milliárd forint lesz, a veszteség pedig eléri az 1 milliárd forintot.

A terv az, hogy két hónap múlva már 20-40 millió forint adózás előtti nyereséget hoz havonta a kft., havi bruttó 400-500 millió forintos forgalom mellett.

Nagy Károly András úgy vélte, a tartós háztartási, elektromos fogyasztási kiskereskedelem csak lassan lendül fel, de a válság miatt elhalasztott vásárlásokat előbb utóbb mg kell ejteniük az embereknek, már csak azért is, mert az elromlott gépeket nem érdemes drágán megjavíttatni, költséghatékonyabb újat venni.

A magyarországi Electro World csoport céges áttételeken keresztül végső soron, döntő mértékben egy magyar magánszemély, Polgár Csaba tulajdona.

Olvasóink írták

 • 12. Ladyzsu 2011. április 06. 11:29
  „Felesleges ennyi multi a városban,főleg olyan messze a belvárostól.”
 • 11. wellington 2011. április 05. 09:40
  „tudod, hol a Dunacenter. ott van a Rába mellett :)”
 • 10. Dwatson 2011. március 31. 22:48
  „9
  Létezik,a Rába parton.A Gardénia csipkegyár helyén.”
 • 9. drKotász 2011. március 31. 21:04
  „Nem is tudtam hogy van ilyen Győrben, és még létezik a dunacenter.”
 • 8. Irwine 2011. március 31. 20:27
  „Még ennyit tennék hozzá:
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/03/31/csodvedelmet_kert_az_electro_world/”
 • 7. Dwatson 2011. március 31. 17:17
  „Előző nap vettünk ott egy mosógépet,meglepően olcsón,még gyanakodtunk is miatta,ez lehetett talán mögötte.Rajtunk kívül senki nem volt az így üresen hatalmasnak tűnő üzletben...”
 • 6. kolombela 2011. március 31. 16:14
  „Most nyitott ki és máris bezár? Mi lesz így a multikkal?”
 • 5. Alina01 2011. március 31. 14:52
  „Irwinenak: biztosan valami kellett a helyi hírek közé és Eger ugye nem lenne helyi :-)”
 • 4. annobon 2011. március 31. 14:49
  „Csatlakozom a 3-ashoz! Értelmetlenül zagyválva keverik a dolgokat a cikkben. Az egri bezárása a téma, aztán egyszer csak vastagon szedve ez olvasható: "A győri Duna Center bevásárlóközpont üzemeltetője ugyanis az EW szerint jogellenesen március 12-én lezárta az áruházat, mivel a cég tartozik a bérleti díjjal. " Akkor most mi is van? Amúgy a győri EW-ben egyszer voltam a nyitás után nemsokkal, de kiábrándító volt. A mérete, az árukínálata és a magasabb árai miatt labdába sem rúghat(ott) a Saturn mellett. Ráadásként egy bunkó biztonsági őr, aki nem tudott visszaköszönni, szóval szvsz megérdemelte a sorsát...”
 • 3. Irwine 2011. március 31. 14:24
  „Ez most itt mi? Itt már tényleg nincs színvonal? A vg.hu cikkének az a címe, hogy "Egerben és az Aréna Plázában zárhat be az Electro World". Akkor? Miért kell álhíreket kreálni?”
 • 2. kikelet_ 2011. március 31. 13:56
  „nem kár érte”
 • 1. kisember1 2011. március 31. 13:42
  „szuper, most nyitott:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hallgatói napok sztárokkal a NYME-n

Színes programokkal és neves fellépőkkel várják az apáczaisok a hallgatókat és a külsősöket április… Tovább olvasom