Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Győrben egyre nagyobb az ózonveszély

Győrött nemrég készült el a szmogriadóterv. Alkalmazására eddig még nem volt szükség, bár az ózon mellett időnként a nitrogén-dioxid-értékek is túllépik az egészségügyi határértékeket...
Évek óta emelkedik az asztmások és más légúti betegségben szenvedők száma. A környezet-egészségügyi felmérések szerint a riasztó növekedés összefügg a légszennyezettséggel.

A szakemberek vizsgálják a levegő minőségét. Határértékhez közeli vagy azt meghaladó terhelés esetén különféle korlátozásokat (például az autók részleges kitiltása, egyes üzemek leállítása) léptethetnek életbe.
Év végéig 59-re nő az automata monitorállomások száma, és kétszáz olyan mérőpontot alakítanak ki, ahol szakaszosan, a forgalomhoz és az időjárási viszonyokhoz alkalmazkodva lehet vizsgálatokat végezni. A kén-dioxid- és nitrogén-dioxid-értékek rögzítése mellett az új műszerek a talajközeli ózon, a közúti forgalomból származó aromás szénhidrogének és az emberi egészséget különösen veszélyeztető apró porrészecskék mérésére is alkalmasak.

Lautner Péter mérőállomás-vezető közölte: Győrött a négy megyei közül két mérőkonténer üzemel, egy a Szent István, egy pedig a Szigethy Attila úton. Az előbbi az európai uniós mérőhálózatnak is része.
A légszennyezettség vizsgálatakor három értékküszöbhöz viszonyítanak: az egészségügyi, a tájékoztatási, valamint a szmogriadós küszöbhöz. A megyeszékhelyen szerencsére csak az első fokozatot, az egészségügyit lépte túl időnként a nitrogén-dioxid, azt is jobbára csak a nyári időszakban. Az ózonértékek növekedése viszont – ahogy szerte a világban – itt is fokozódik. A mérőállomás-vezető lapunk érdeklődésére elmondta: a minisztérium tájékoztatása szerint a mérőállomás-bővítés sem Győrt, sem pedig megyénket nem érinti. Ennek elsősorban anyagi okai vannak, mivel egy mérőkonténer ára 50 millió, míg az éves üzemeltetése 5 millió forintba kerül.

A megyei környezetvédelmi felügyelőség munkatársától, Ladocsi Frigyestől a Kisalföld megtudta: az úgynevezett 2-es számú zónában – melybe Győrtől Mosonmagyaróvárig 17 település tartozik – csak a nitrogén-dioxid-szennyezettség volt helyenként magasabb az előírtaknál. Ennek kialakulásáért okolhatók ipari, illetve közlekedési ártalmak. Már elkészült az intézkedési program.

Az utóbbi időben több hazai városban – köztük Győrben is – hoztak új rendeletet a szmogriadóval kapcsolatban. A tervet az önkormányzatoknak kellett elkészíteniük, az uniós irányelveknek megfelelően a korábbiaknál alacsonyabb szennyezési küszöbökkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra lehet strandolni

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat elvégezte az idény előtti vízvizsgálatokat a… Tovább olvasom