Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Győrben döntenek a bőnyi menhelyről

Bőny-Szőlőhegy - Felére csökkentették a kutyák számát a Csizmás Kandúr Alapítvány bőnyi állatmenhelyén. A telep még mindig engedély nélkül működik, az engedélyezésről a döntés átkerült a győri önkormányzat kezébe.
Idén márciusban írt a Kisalföld többször is arról, hogy Bőny-Szőlőhegy lakói tiltakoznak az alapítvány illegálisan működő állatmenhelye ellen. A helyiek áldatlan állapotokra – bűzre, koszra, szabadon kóborló ebekre – panaszkodtak, melynek nyomán a település jegyzője és az állat-egészségügyi hatóság is helyszíni szemlét tartott. Akkor számos hiányosságra derült fény, többek között nem volt megoldás az elhullott állatok tetemeinek megsemmisítésére, nem voltak rendben a kutyák oltási könyvei s a szakképzett munkaerő is hiányzott. Utánanéztünk, hol tart most az ügy.

Talán a legfontosabb, hogy jelentősen kevesebb állat található a bőnyi családi ház körül kialakított menhelyen: a márciusban ott élő majdnem 150 kutya és macska helyett már csak a felük. Eva Rhodestól, az alapítvány elnökétől megtudtuk, hogy a megjelent újságcikkek és a május elején rendezett két nyílt nap hatására sok állatnak sikerült gazdát találni, így már „csak" közel hetven kutya maradt Bőnyön. Dr. Szabó Tamás megyei igazgató főállatorvos szerint „ez még mindig több, mint amennyit ilyen körülmények között felelősen tartani lehet", s ezzel a tulajdonos is tisztában van. A kérelmet az állatmenhely működéséhez – miután a bőnyi jegyző felszólította a helyzet rendezésére – éppen ezért 55 kutya és 35 macska tartására adta be, akkor még az illetékes helyi önkormányzathoz. Az azonban, elfogultságra hivatkozva, a közigazgatási hivatalhoz fordult, ügyintéző kijelölését kérve, így az ügy április közepén győri jegyzői hatáskörbe került.

Több kennel is átalakításra szorul és egy szakmai vezetőt is keresni kell a telepre az állat-egészségügyi hatóság szerint. Fotó: Kisalföld-archívum
Több kennel is átalakításra szorul és egy szakmai vezetőt is keresni kell a telepre az állat-egészségügyi hatóság szerint. Fotó: Kisalföld-archívum

A hivatalos eljárás azonban nem változik: a jegyző a megfelelő szakhatósági vélemények birtokában ad (vagy nem ad) engedélyt a működésre. Az ÁNTSZ-é már megérkezett, a tisztiorvosi szolgálat néhány apró kikötéssel hozzájárulását adta a működéshez. Ilyen például a rendszeres rovarirtás vagy megfelelő hulladéktároló „működtetése" a telken belül; utóbbi azért is fontos, mert több panasz érkezett arra, hogy a szemetet a környékbeli telkekre, erdőben rakják le. Az állat-egészségügyi hatóság múlt héten tartott helyszíni szemlét a telepen.
– Számos körülmény már rendeződött a legutóbbi látogatásunk óta, a tetemek elszállítására például érvényes szerződést tudott bemutatni a tulajdonos, de maradtak hiányosságok. Többek között több kennel aljzatát le kell betonozni a megfelelő fertőtleníthetőség miatt, még mindig nincs szakirányú végzettséggel rendelkező vezetője sem a telepnek, aki felelősen el tudna látni ennyi állatot – mondta dr. Szabó Tamás.

Most úgynevezett intézkedési tervet várnak Eva Rhodestól a hiányosságok felszámolására, s csak akkor kap működési engedélyt a menhely, ha az ott élő állatok emberséges tartása megoldódik.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. Mel. 2008. szeptember 16. 13:26
  „2008.08.28.”
 • 47. Mel. 2008. szeptember 16. 13:25
  „Pár hete már itt a Kisalföldben kunyerálta a lóvét az alapítványnak.”
 • 46. K.Sz. 2008. szeptember 16. 12:06
  „Hát gondolom a bőnyieknek is tanulságos,hogy hol és melyik ponton halt hamvába a dolog.Pedig feljelentés is született...igaz,későn.Szerintem onnantól kezdett leereszteni a lufi,hogy belépett az ügybe a kisállatvásáros díszpinty,és közölte minden résztvevővel,hogy a menhely marad.Ő meg tudott olyan szálakat mozgatni,amelyek Rhodest megvédték,és kész.”
 • 45. ebure 2008. szeptember 15. 21:51
  „úgy látszik, minden hiába. Itt mindig a fekete kalapos cowboyok győznek, az igazak soha.”
 • 44. K.Sz. 2008. szeptember 10. 13:12
  „Hát,a fórum egy éves évfordulója is közelít...”
 • 43. ebure 2008. augusztus 15. 22:15
  „Mióta van bármi köze a valósághoz vagy a megvalósításhoz annak, ami Eva Rhodes szájából jön ki? Ha a hatóság is inkább a homokba dugja a fejét, akkor miért ne lehetne hiszékeny egy pénztárosnő?
  Szégyen és gyalázat, hogy még mindig hagyják a hatóságok - akiknek feladata és felelőssége az ügy megoldása, - hogy tovább szenvedjenek az állatok! Mire várnak? Talán arra, hogy ebben a hőségben úgyis szomjan pusztul elég ahhoz, hogy a megmaradtak tartására mégis kiadják az engedélyt?
  Ezek után kérdezi még valaki, hogy miért fajult el ennyire a köz-erkölcs?”
 • 42. K.Sz. 2008. augusztus 13. 12:16
  „Nemrég egy kedves ámde igen hiszékeny ismerősömnek elővezette,hogy őnála minden kutya a lányának kialakított önálló lakrészbe kerül először,ahova ő naponta többször bemegy és beszélget a kutyulival,stb.Nehéz elképzelni,de van,aki készséggel elhiszi ezt.Ez tényleg így van?
  Mert amikor ennyi kutya van egy menhelyen,ezt nehéz lehet megvalósítani.”
 • 41. Mel. 2008. augusztus 12. 12:40
  „Könnyen lesz 50 alatti a létszám.
  Hatóságok időben szólnak Évának, mikor kell a pincébe dugni a fölös létszámot..
  Érdekes dolgok mennek itt..”
 • 40. Mel. 2008. augusztus 12. 11:44
  „Egyik héten megkérdeztem a Fressnapsban a péntároscsajt, hogy jár-e még be a bolondnő, a ketrecből elvinni az eledelt.
  Közölte, hogy ő nem bolondnő, csak rosszak az idegei, az állandő problémák miatt, mivel az életét tette fel az állatokra. Imádja az állatokat.
  Megosztottam néhány élményemet, hitetlenkedve nézett rám.
  Ez még ezért van még mindig itt, nyavalyog egy keveset és már tapsolnak is neki.”
 • 39. K.Sz. 2008. augusztus 11. 08:37
  „Két hete még Éva maga mondta valakinek,hogy kilencven kutyája van.Hogy lesz ebből ötven alatti létszám? Az Illatos úti gyepmesteri telep is tele van.
  Nem hiszem,hogy nbagyon tolonganának az örökbefogadók Bőnyben...”
 • 38. K.Sz. 2008. augusztus 11. 08:31
  „Ez itt a mindent megúszók országa.”
 • 37. ebure 2008. augusztus 05. 11:25
  „Mivel az információ közérdekű, igenis ki kellene adniuk. Vagy nincsenek hatékony törvényeink, vagy nincsenek hatékony hatóságaink. Vagy egyik sincs. Nem is lesz, ha nem követeljük meg magunknak, mert tálcán nem fogja senki elénk rakni.”
 • 36. K.Sz. 2008. augusztus 01. 10:01
  „Csak annyit nyög az illetékes hölgy,hogy folyamatban van az ügy és folyamatban levő ügyről nem adhatnak ki információt "csak úgy".
  Szerintem ennyi.és nem mis lesz több,amíg nem lesz egy újabb balhé.”
 • 35. ebure 2008. július 23. 21:21
  „Ezt mindnyájan nagyon szeretnénk tudni! Ha valakinek van egy szabad perce hivatali órákban, ugyan érdeklődjön már Dr. Ács Zoltánnál és a győri jegyzőnél!”
 • 34. K.Sz. 2008. július 21. 13:01
  „Tud valaki valami,hol tart az ügy a feljelentés óta?”
 • 33. Mel. 2008. július 05. 10:22
  „Biztos nem rendeltek el a hatóságok semmit, szerintem egyedül van Rhodes, ő meg nem szokott etetni-itatni. Már ausschwitz lehet ott. Gonoszságát ismerve még örömét is leli az állatok szenvedésében. Most kellene a hatóságoknak váratlanul rátörtni az ajtót, és az összes állatot lefoglalni, ha van még mit lefoglalni.”
 • 32. ebure 2008. július 04. 23:04
  „Mit szólnak mindehhez a hatóságok? Elrendelték-e, hogy gondoskodjon valaki az állatokról? Rajtuk kívül más oda nem juthat be!”
 • 31. Mel. 2008. június 29. 11:10
  „Én most azon aggódok, hogy megint nincs gondozója, és megint nincs aki ellássa az állatokat. Ebben a hősében nem kapnak vizet.”
 • 30. K.Sz. 2008. június 29. 00:20
  „Bocs,nem akartalak benneteket megbántani.”
 • 29. Öszinte 2008. június 27. 21:51
  „Én sem értelek kedves K.SZ. Ugye mindketten tudjuk, hogy Te még a sztoridat névtelenül sem merted nyilvánosságra hozni vele kapcsolatban... Itt könnyű az észt osztani ám...
  Most ismét a hatóságoknál a labda.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyár állott, most: felszámolják a Gardéniát

Győr-Moson-Sopron - Felszámolási eljárás kezdeményezéséről döntött tegnap a Gardénia nyrt.… Tovább olvasom