Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Győrben debütál a ˝titkos gyűjtemény˝

A gyűjtemény december közepén mutatkozik be a győri múzeumban, mely fontos, évtizedek óta ki nem állított műalkotásokat rejt.
Eddig csak kis részleteiben bemutatott, a 19. és a 20. század fontos, de évtizedek óta ki nem állított műalkotásait rejtő gyűjtemény mutatkozik be a december közepén a győri múzeumban.

Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: a művészettörténész szakma sejtette, hogy létezik a fővárosban egy mintegy kétszáz darabból álló, remekműveket rejtő gyűjtemény. A kollekciót évtizedek alatt vásárolta össze egy iparos-mesterember, de hogy ki ő, azt özvegye, az örökös kérésére nem hozzák nyilvánosságra.

Emlékeztetett arra: míg a hazai műgyűjtés 1945 előtti történetéről mind több adat és elemzés lát napvilágot, a szocializmus évtizedeiben keletkezett kollekciók zömét ma is homály fedi. Így se azt nem tudni, kik, se azt, milyen kincseket halmoztak fel otthonukban.

"Szóltak arról városi legendák, hogy rejtőzik Budapesten egy ilyen gyűjtemény, de senki nem tudta, kié és milyen művekből áll. Nagy ritkán, kiállításokon felbukkant egy-két darabja; mi most ennek a legjavát mutatjuk be" - fogalmazott az igazgató.

Grászli Bernadett hozzátette: a december 12. és március vége között Győrben bemutatandó, több mint száz műalkotás között klasszikus Rippl-Rónai-, Vaszary-, Mednyánszky- és Csók-munkák éppúgy megtalálhatóak, mint korai Bortnyik-művek és Perlmutter-alkotások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pékség tetőszerkezete égett Ménfőcsanakon - videó, fotók

Mintegy 200 négyzetméteren volt tűz. Senki nem sérült meg. Tovább olvasom