Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Győrben a világutazó: 42 ezer km-t gyalogolt kutyájával az olasz férfi

Igazi világvándor érkezett Győrbe: az olasz Gianluca Ratta 11 éve van úton hűséges kutyájával, Shirával. A 39 éves torinói férfi tartja a gyaloglás Guinness-rekordját.

 

"Biológusként végeztem, s pár évet dolgoztam is egy torinói gyárban, de a lelkem mélyén boldogtalannak éreztem magam. 2000-ben egyre többet lapozgattam a földrajzi atlaszt, s úgy döntöttem: valóra váltom gyerekkori álmomat, s felfedezem a világot.

Az első három túránkon Olaszországot barangoltuk be Shirával, majd következett Svájc, Németország, Franciaország és Ausztria. Azóta rengeteg jószívű emberrel találkoztam, s örökérvényű élményekre tettem szert.

Mindig máshol szállok meg: van, amikor szegények, s van, amikor gazdagok látnak vendégül, s adnak ágyat egy-egy éjszakára" - kezdte a kisalfold.hu-nak Gianluca Ratta, aki több mint fél éve Magyarországot járja szeretett kutyájával.


Gianluca Ratta és hűséges társa, Shira szerkesztőségünk udvarán - fotó: H. Baranyai Edina.
Gianluca Ratta és hűséges társa, Shira szerkesztőségünk udvarán - fotó: H. Baranyai Edina.

Fél évet vándorolt Magyarországon, Győr az utolsó állomás

"Tíz év után először a tavalyi esztendőt otthon töltöttem Észak-Itáliában, s könyvet írtam közös kalandjainkról. Idén februárban kezdtem ismét a vándorlását. Többek közt Budapest, Szombathely, Veszprém, Pécs és Szekszárd után utolsó magyar állomásként Győrben tettem látogatást, s csütörtökön a Széchenyi-egyetemen is tarthatok élménybeszámolót.

Ezt követően Pozsony felé vesszük az irányt, s Szlovákiában folytatjuk utunkat. Eddig 42 ezer kilométert tudhatok magam mögött, 30 pár cipőt koptattam el. Naponta körülbelül 20-40 kilométert tesszünk meg a kutyámmal közösen GPS segítségével.

Sokszor engedem, hogy Shira mutassa az utat. Ha szembetalálkozunk valakivel, hagyom, hogy ő döntse el, megálljunk-e barátkozni az illetővel avagy sem. Nagyon jó emberismerő a kutyám" - folytatta nevetve Gianluca Ratta, aki ügyel négylábú barátja épségére: folyamatosan krémmel kenegeti Shira tappancsait.

"Számomra nem jelent semmit a vagyonszerzés"

"Sohasem adott város vagy táj nevezetességei érdekelnek elsősorban, hanem hogy miként élnek az emberek, mennyire viselkednek közvetlenül, mennyire figyelmesek és segítőkészek egymás iránt.

Nem ítélem el azokat, akik a pénzt hajszolják, de számomra nem jelent semmit a vagyonszerzés. Ennél sokkal fontosabbnak érzem a szabadságot, s azt, hogy kötöttségek nélkül élhetek" - hallottuk a torinói férfitől, aki Győrben Borkai Zsolt polgármestertől igazolást is kapott az újabb Guiness-rekordhoz.

Arra a kérdésünkre, hogy meddig folytatja a vándorlást, s mikor tér haza, Gianluca Ratta úgy felelt: "karácsonykor mindig haza szoktam menni a családomhoz, s ez így lesz idén. Arra viszont nem tudok mit válaszolni, hogy meddig vándorlom még. Nem foglalkoztat a jövő, én mindig a mának élek".

Olvasóink írták

 • 16. Laborc 2011. november 04. 08:38
  „15. thermoline 2011.11.03. 21:52
  Mondasz valamit. :)”
 • 15. thermoline 2011. november 03. 21:52
  „13!
  Értelek.Én elcserélném szívesen az ő bizonytalanságát a miénkkel:)”
 • 14. solyomszem 2011. november 03. 20:13
  „ma délután személyesen össze futottam vele az egyetem környékén,nagyon kedves szimpatikus,folyamatosan jöttek oda az emberek akik felismerték,egy baráti kézfogás erejéig. sajnos idegen nyelvet csak angolt beszél ,de már pár magyar szavat tud,én meg pár olaszt,de ennyi elég is volt egy gratulációra és egy közös fotóra. további sikeres gyaloglást kivánok neki.”
 • 13. Laborc 2011. november 03. 18:37
  „12., Persze, feltűnt, elismerésre méltó. Pont azért merült fel a kérdés, mert nekem nem lenne merszem folyamatos bizonytalanságban élni, nem tudván, mit hoz a holnap.”
 • 12. thermoline 2011. november 03. 15:46
  „2,3,5,10!Azért feltűnt nektek a teljesítmény is vagy csak az anyagiak?Nem provokálásnak szánom!”
 • 11. józanparaszt 2011. november 03. 15:29
  „megemelem a kalapom, megtette azt, amit én mindig akartam, de sohasem mertem...”
 • 10. elemér 2011. november 03. 11:42
  „Utánanézett már valaki ? Pár kattintás, youtube. Azért a könyve is jövedelmez.”
 • 9. Köszörűs 2011. november 03. 10:31
  „Az Mr1-en hallgattam egy vele készült riportot.Ott azt állította, hogy nem szponzorálja senki.Úgy van ahogy G.B.is feltételezi, adományokból élt és legtöbbször az önkormányzatoktól kapott szállás lehetőséget.Mióta meg ismertebb lett, mint a cikkben is említi szegényebb és gazdagabb emberek is vendégül látják.
  Irigylem egy kicsit.
  Ő megmerte csinálni azt, ami minden gyerek fejében megfordult legalább egyszer:
  Világgá ment !”
 • 8. Ing.Böck 2011. november 03. 10:31
  „Gondolom a rossza levegö miatt abbahagyta a magyarországi túrázást !”
 • 7. G.B. 2011. november 03. 10:00
  „Elnézést, nem 11ezer, hanem több mint 43ezer kilométer! Rosszul írtam”
 • 6. G.B. 2011. november 03. 09:48
  „Kérésedre válaszolva, szerintem az emberek segítenek neki. Véleményem szerint ahol jár, mindenki tudja innen-onnan , hogy ott van a faluban, városban.... Befogadják egy estére, megetetik stb. és elmondhatják, hogy részesei voltak ennek a történetnek, hiszen nem mindennapi, hogy gyalogol az ember több mint 11ezer kilométert.”
 • 5. pappe 2011. november 03. 08:20
  „3-es: Ezek jó kérdések! Szerintem valaki szponzorálja, azaz reklámnak tekintik. A reklámszakmában meg jó pénzek vannak. Olyasmire gondolok például, hogy mondjuk az Ad... cég biztosítja a cipőit és reklámként hirdetik, hogy a mi cipőink 42 000 km-t is kibírnak. Stb...”
 • 4. Buksó 2011. november 03. 08:20
  „Jó neki.”
 • 3. bojzol 2011. november 03. 07:50
  „Laborc! Nekem is ez jutott eszembe!”
 • 2. Laborc 2011. november 03. 05:47
  „Kérdésem nem provokatív jellegű, egyszerűen érdekel.11 éve nem dolgozik. Miből tartja fenn magát? Hogyan oldja meg mindennapi szükségleteit, az evést, a szállást, a tisztálkodást stb...?”
 • 1. zotya975 2011. november 03. 05:37
  „Tényőn találkoztam vele a Polgármesteri hivatalban, eléggé meglepődtam amikor begyalogolt szandiban, rövidnadrágban a kuyussal....8-fok volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: november 19-én választják meg a Győr megyei elnököt

November 19-én választja meg az MSZP új megyei elnökét a párt területi küldöttgyűlése - döntött a… Tovább olvasom