Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Győrben a hajléktalanszállón késelt, most szabadult, de nem kapott új esélyt

Egy frissen szabadult férfi jött be szerkesztőségünkbe: új eséllyel indul-e az, aki letöltötte börtönbüntetését?

Új eséllyel indul-e az, aki letöltötte börtönbüntetését? Egy frissen szabadult férfi jött be szerkesztőségünkbe, akinek bűnperéről 2009-ben írtunk. Most is tagadja, hogy hasba szúrta hajléktalantársát.

Nem sajnálni kell az erőszakos tettekért többször elítélt, 41 éves férfit, de azért érdemes belegondolni, hogy van ilyen sors. Bölcskei Csaba négy évet kapott 2009-ben testi sértésért, próbaidőn volt, amikor késével lakótársa ellen fordult a likócsi hajléktalanszállón. Hat és fél év után, néhány nappal ezelőtt szabadult, a börtön kiadta neki 800–900 forintját, szakadt cipőjét, ami a jövés-menéstől néhány nap alatt szét is mállott a lábán. Hozzánk már mezítláb kopogtatott be Bölcskei Csaba, aki a szúrást nem – csak a kisebb szóváltásból kialakult verekedést – ismeri el.

– A pénzt buszjegyre költöttem, de a szálló elküldött. Ételt sem kapok. Megértem az álláspontjukat, de ígéretem volt arra, hogy legalább az orvos megnézhet. Felfázom hajnalonként a híd alatt és ötven százalékra vagyok lerokkantosítva, mert a börtönben elferdült a gerincem. Senkinek nem kívánom ezt a testi fájdalmat. Nem követtem el a késelést, de hiába harcolok az igazamért. Én már senkivel nem akarok összetűzést, volt elég bajom – mondja Bölcskei Csaba, aki gyerekként állami gondozott volt. Felnőttként anyjával került az otthonba, az asszony meghalt, amíg ő a börtönben ült.

A férfi úgy érzi, kitöltötte a büntetést, jár az új esély. Most abban bízik, más városban fogadja egy otthon s igyekszik állást találni, de gerince miatt a lehajlás nem megy neki.

Sütő Csaba, a likócsi Segítőház igazgatója szerint jól megfontolták a döntést.

– Nekünk nincs önvédelmi eszköz a kezünkben, ez az ellátott már kétszer is rátámadt valakire, s a sértett most is itt él.

A vezetőtől azt is megkérdeztük: orvosi ellátást miért nem kaphat a férfi?
– Többször bebizonyosodott, hogy konfliktushelyzetben lobbanékony, az intézet falain belül még az orvosért is felelősnek érzem magam. Sajnálom őt, de az intézet lakóit, dolgozóit nem tehetjük ki a veszélynek, nekünk is megvannak a jogaink. Én azt kívánom neki, hogy kezdjen tiszta lappal új életet bárhol, csak ne itt – szögezte le a Kisalföld érdeklődésére a vezető.
Sütő Csaba szerint 1380 hajléktalant láttak el az elmúlt 22 évben s mindössze 2 volt, aki más életére tört az intézetben. A másik érintett sem térhetett vissza az otthonba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Balettel nyit a Szegedi Szabadtéri

A győri produkció lesz az első, amivel a 180 fokban megfordított színpadon, a dómmal szemben fogják… Tovább olvasom