Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Győrbe szállították a nyíregyházi villámcsapás sérültjét

Haza, pontosabban Győrbe, a megyei kórház gyermek intenzív osztályára érkezett a 16 éves K. Barna, akit villámcsapás ért – édesapjával együtt – a Nyíregyházi Állatparkban július 18-án.

A fiú fiatal szervezete az elmúlt pár napban látványos gyorsasággal gyógyul, jól kommunikál édesanyjával.

Séta közben villámcsapás érte a 16 éves győri K. Barnát és édesapját a Nyíregyházi Állatparkban 18-án, vasárnap. Az apa könnyebben sérült, fiát azonban a helyszínen újra kellett éleszteni, majd a mentők a Jósa András Oktató Kórházba szállították. Barna 14 napig mélyaltatásban, lélegeztetőgépen volt, a gyermekosztály intenzív részlegén.

– Nagyon hosszú volt ez a két hét, de itthon vagyunk, s Barna állapota látványosan javul. Tizennégy napig lélegeztető gépen volt, s annak mellékhatása, hogy gégemetszést kellett elvégezni rajta. Ezért nem tud pillanatnyilag beszélni, de a hangszálai rendben vannak. Elkezdték a gyógytornáztatását, s pszichológus járt hozzá – mondta el portálunknak a fiú édesanyja, L. Ágnes, miután megérkeztek a mentővel, s Barnát elhelyezték a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház gyermekosztályának intenzívterápiás részlegében.

A Nyíregyházán villámcsapást szenvedett K. Barnát hosszú, de jól szervezett úton hozták Győrbe a mentők.
A Nyíregyházán villámcsapást szenvedett K. Barnát hosszú, de jól szervezett úton hozták Győrbe a mentők.

Barna öt napon keresztül küzdött a folyamatos lélegeztetés mellékhatásaival, majd erős, fiatal szervezete megküzdött a problémával, s a tudati ébredés után már tudott kommunikálni, s felmérni a helyzetet. Ami rendkívül nagy előrelépés. Önálló a légzése, már majdnem teljes volt a beépített kanülön keresztül, s szerdán tovább javult a fiú levegővétele.

– Kedden még Nyíregyházán megtudtam, hogy a szívelégtelenség miatt víz is volt a fiam tüdejében, ami az elsődleges ok miatt keletkezett problémát nehezítette. De már a szíve, a veséje és a tüdeje is rendben van. Most már teljesen jól kommunikál, tud írni, három nappal ezelőtt próbálta kezébe venni a ceruzát. Akkor még nem sikerült nyomot hagyni a papíron, de kedden már olvasható volt az írás, ma pedig teljesen kivehetők a betűk. Bízunk benne, hogy ha a kanül kikerül, a beszédje is rendben lesz – mondta bizakodóan L. Ágnes.

– Minden remény megvan Barna teljes felépülésére, azt nem tudjuk meddig tart. Mondtak félévet, pár hónapot, most már a szeptemberrel bíztattak bennünket. Fiam nagyon jó erőben van, jó az izomzata, nagy az akaratereje. Jó az  egyensúly érzéke, tud utasításra dolgozni, s mint a gyógytornász is mondta, ez lényeges. Nagyon bízunk a szeptemberben.

A megyei kórház gyermekosztályán gyógyul tovább. Fotók:  H. Baranyai Edina
A megyei kórház gyermekosztályán gyógyul tovább. Fotók: H. Baranyai Edina

A hazafelé tartó útról az anya elmondta, hogy az nagyon jól szervezett volt, biztonságban érezték magukat. Nyíregyházától a gyermekmentők szállították Barnát Budapestig, ahol a központi mentőállomáson áthelyezték őt a győri mentőbe. A hosszú út miatt egy rohamkocsi követte a fiút szállító gépkocsit, biztosítva, hogy rendben megérkezzenek.

– Nagyon megható volt a búcsúzás a nyíregyházi kórházban. Minden nővér odajött hozzánk, akik közül Barna volt akit megismert, s volt akit nem. A pszichológus mondta, de nem akartam elhinni, hogy nem emlékszik a két hétre. Nagyon kedves, együtt érző embereket ismertem meg ott, s szakmailag kifogástalan munkát végeztek. Nagyon nagy hálával tartozunk a nyíregyházi kórháznak, a főorvos asszonynak, a főorvos úrnak és az összes ápolónak – hangsúlyozta L. Ágnes.

Barna szülei az elmúlt két és fél hetet Nyíregyházán töltötték, hogy gyermekük közelében legyenek.

– A nyírségi embereket nem ismertem, eddig még nem találkoztam ott élővel, de csak a jót tudom elmondani róluk. Rengeteg együttérzést, támogatást kaptunk tőlük, ami jólesett, s nagyon köszönjük nekik. Mint ahogy azoknak is, akik távolból szurkoltak nekünk, ismerősök, barátok, hozzátartozók. Mindennap éreztük a sok-sok szeretetet, amire szükségünk volt, s adta azt az erőt, amivel segítettek bennünket. Nagyon örülök, hogy itthon vagyunk – mondta elérzékenyülve L. Ágnes.

Olvasóink írták

 • 17. Truder 2010. augusztus 13. 20:44
  „Mennyi ostoba ember írogat ide!
  Kívánom, hogy sok örömben, boldogságban legyen része ennek a családnak! Mielőbbi felépülést a srácnak!”
 • 16. 1olvasó 2010. augusztus 05. 15:17
  „11. Elmagnitifico!
  Csakhogy végre tisztán láss és ne irogass ilyeneket, ne szidd ezt a szerencsétlen családot!
  Idézet a cikkből: " Kicsit borús volt az idő, negyedórát töltöttünk ott, amikor erős szél támadt. Séta közben a férjem és Barna mentek elöl, mi mögöttük úgy két méterre mögöttük Ábellel. Éppen egy fa mellett haladtak el, amikor egy nagy csattanást hallottunk, s egy erős, fehér villanást láttunk. Ők ekkor függőlegesen, arccal lefelé a földre zuhantak - idézte fel az ijesztő pillanatot az anya. "
  Jobbulást a fiúnak, kitartást a családnak!”
 • 15. MTT 2010. augusztus 05. 14:42
  „Jobbulást és kitartást!!!”
 • 14. Jandex 2010. augusztus 05. 11:11
  „13. hozzászólás dzsi 2010.08.05. 10:14
  Amiből lehet abból Én is poént csinálok,szerintem egy fiatal srác élete-egészsége nem ilyen!”
 • 13. dzsi 2010. augusztus 05. 10:14
  „Szegények nem értették,pedig ha valaki vidám életet él az poénosan fogja föl..na sebaj így alakult:)
  Azért jobbulást a srácnak!”
 • 12. fióka 2010. augusztus 05. 09:47
  „3. dzsi 2010.08.04. 16:48--->látom nem értik a poénod:)”
 • 11. elmagnifico 2010. augusztus 05. 09:26
  „Ha közeledik a vihar, nem állok be egy fa alá se, (ált. iskolában tanították) mert nem igaz, hogy nem látták, hogy milyen idő közeleg....
  Ettől függetlenül jobbulást a srácnak.”
 • 10. citromfa 2010. augusztus 05. 08:30
  „A 3.hozzászóló,dzsi:csak "vicces" akart lenni!! Nem sikerült neki....
  Mielőbbi gyógyulást kívánok a fiúnak.”
 • 9. igazságmondó 2010. augusztus 05. 06:11
  „3. hozzászólás dzsi
  Te nem vagy normális!!!!!!!!
  Hogy lehet valaki olyan utálatos ?
  4. hozzászólás Jandex
  Teljesen igazad van.
  A fiúnak mielőbbi jobbulást kívánok.”
 • 8. Brugesz 2010. augusztus 04. 21:14
  „Ez a srác maga a megtestesült csoda. Nagyon drukkoltam neki, hogy semmi komolyabb baja ne legyen, és bízom benne, hogy élni fog a visszakapott lehetőséggel, és valami nagy dolgot visz végbe az élete folyamán, ami nagyon fontos lesz az emberiségnek.
  Gondolom azért kellett két mentő, mert még aznap vissza szerettek volna érni a telephelyre, és különben sem biztonságos hat vagy hétszáz km-t egy fuvarral letudni, ez nem távolsági busz, hanem mentő. Különben meg nem mindegy? Él, és az a lényeg, teljes szívemből örülök neki, hogy ez a család egybemaradt, és remélem még nagyon sokáig így is marad.”
 • 7. Gyöngyi60 2010. augusztus 04. 21:00
  „Miért kellett 2 autó a hazaszállításához? Nem lehetett volna abban szállítani, ami követte?”
 • 6. Diner 2010. augusztus 04. 20:51
  „3. dzsi téged ketrecbe kéne zárni egy fa alá az állatkertben, előbb-utóbb csak belevág a villám, remélem kijózanodsz tőle.”
 • 5. AHA 2010. augusztus 04. 20:39
  „Nem biztos, hogy jól jár ha ebbe a lepusztult győri kórháznak nem nevezhető fertőbe kerül.”
 • 4. Jandex 2010. augusztus 04. 19:30
  „3. hozzászólás dzsi 2010.08.04. 16:48
  Én megnézem,miután beköltöztél!/bár nem tudom ekkora állat be fér-e???/”
 • 3. dzsi 2010. augusztus 04. 16:48
  „Megnézik a Győri állatkertet is..:)”
 • 2. meritum 2010. augusztus 04. 13:51
  „mielőbbi teljes gyógyulást kívánok!”
 • 1. Mankapunka 2010. augusztus 04. 13:29
  „Szerencsés emberek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyreállítják a Nagy-Pándzsa vízlevezető képességét

Növekszik az árvízi biztonság és javul a vízminőség a Nagy-Pándzsa vízlevezető képességének helyreállítása nyomán. Tovább olvasom