Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Győrbe látogat vasárnap Habsburg Ottó és György

Dr. Habsburg Ottó, a Nemzetközi Páneurópai Unió elnöke és fia Habsburg György nagykövet, a Magyar Vöröskereszt elnöke, IV. Károly vértanúi halált halt apostoli királyának emléktáblájánál helyez el koszorút ma Győrben.

A részben pannonhalmi bencés tanárok által okított, Spanyolországban, majd Belgiumban, uralkodói szellemben nevelt Habsburg Ottó a leuveni Katolikus Egyetemen szerzett kitüntetéses doktorátust állam- és társadalomtudományokból. A második világháború után rövid ideig Ausztriában élt, és miután onnan kiutasították, a bajorországi Pockingban telepedett le német állampolgárként. 1979-től két évtizeden át az Európai Parlament tagja a Keresztényszociális Unió (CSU) képviselőjeként. 1973-tól a Páneurópai Unió elnöke, s az általa szervezett 1989. augusztusi Sopron környéki Páneurópai Pikniket - amikor a rövid időre megnyitott határon keletnémetek százai távoztak Ausztriába - a történelemkönyvek a vasfüggöny lebontásának nyitóakkordjaként jegyzik.

Habsburg Ottó, az utolsó magyar király, IV. Károly legidősebb fia. Vasárnapi, győri látogatásán fiával, Habsburg Györggyel közösen koszorúzzák meg a Bazilika oldalában, a 2004-ben boldoggá avatott VI. Károly emléktábláját.

Ebben az évben, 2004-ben nyilatkozta Habsburg Ottó, az utolsó osztrák császár és magyar király fia, hogy lehetségesnek tartja a monarchiához való visszatérést egyes európai országokban. Az akkor 91 éves politikus a Phoenix német hírtelevíziónak beszélt arról, hogy Spanyolországhoz hasonlóan szerinte Ausztriában és Németországban is elképzelhető a monarchia, mint államforma.

Habsburg Ottó egyébként nem tekinti magát sem monarchistának, sem köztársaságpártinak, hanem „legitimistának" vagyis azt a mindenkori államformát támogatja, amely garantálja az állampolgári szabadságjogokat és a mindenkire kötelező jogrendet.

Fia, Habsburg György 1964-ben született, édesanyja Regina von Sachsen-Meiningen hercegnő. 1993. óta él Magyarországon, 2004. december óta a Magyar Vöröskereszt elnöke. Ázsia, Európa és Latin-Amerika országaiban újságíró-riporterként tevékenykedett, vezető pozíciókat töltött be német, közép-európai és magyar televíziós csatornáknál. Gyermekeivel, feleségével Magyarországon élnek.

A vasárnapi program

Délelőtt a Városházán, Borkai Zsolt polgármester fogadja a vendégeket, majd Dr. Bóna László püspöki helynök kíséri őket a Bazilikában lévő szentélybe. A szentmisét követően, mely 10 órakor kezdődik, a Bazilika oldalában lévő, IV. Károlynak Magyarország vértanúi halált halt apostoli királyának emléktáblájánál koszorút helyez el:  Dr. Habsburg Ottó Nemzetközi Páneurópai Unió elnöke, Habsburg György nagykövet, a Magyar Vöröskereszt elnöke, valamint Győr város és Győr- Moson- Sopron megye tisztségviselői.
Ezután megtekintik az Apor kiállítást, majd a Zichy-palotában, ünnepélyes keretek között Borkai Zsolt emlékérmet ad át Dr. Habsburg Ottónak. Délután díszbeszédet mond többek között az egykori uralkodó fia és unokája, Dr. Almacht Ottó elnöki tanácsadó, Pilsits Mária Páneurópai Unió elnökségi tagja. Ezután a megye és a város vezetői további ajándékokat adnak át Dr. Habsburg Ottónak, és Habsburg Györgynek.

Olvasóink írták

 • 8. Nagy Árpád 2008. március 30. 22:56
  „Érdekes kiegészítés:
  Tihanyból a királyi párt különvonattal szállították Bajára, hogy onnan vigyék a madeirai száműzetésbe. Baján rakpartot nevezték el a királyról, és a Károly-lépcső mellett, ahol hajóra szálltak, 2000 óta emlékmű áll. Felirata egyben a jelennek is szóló intelem: "IV. Károly, Magyarország felkent apostoli királya e helyről hagyta el hazáját és szállt hajóra, hogy az ellenség számkivetésbe vigye Őt. Erről emlékezvén, Magyarok, tanuljátok jobban szeretni a hazát, mint ahogy egymást gyűlölitek!"”
 • 7. Nagy Árpád 2008. március 30. 22:37
  „Szép és igaz dolgokat írsz Kedves Pan.cser! A Horthy attól még, hogy józan számító volt lakájként tevékenykedett a Habsburg házban. A derű remélem tanulható!
  A mise nagyon szép volt!
  Kedves Csingíz! A korona valószínű nekünk is nagy lenne. Úgy tudom posztóval bélelték! Megnéztem: IV. Károlynak nem a fülei tartották, de kellően bő volt valóban a korona.”
 • 6. pan.cser 2008. március 30. 21:34
  „Szerintem ez a történelmi család példát mutat arra, hogyan kell derűs mosollyal tudomásul venni a sorsot. Ha mindannyian így viselnénk a sorsunkat, sokkal boldogabb ország lennénk. Igyekeznek hasznossá tenni magukat, használni az országnak, ez méltányolandó. Nem tagadhatjuk le őket ezer szállal kötődnek Közép-Európához. Alapvetően az európai kulturát közvetítették a keleti hódítókkal szemben. A török kiűzésétől fogva sokkal európaibbá vált a régió. Voltak nézeteltéréseink, de ez nem ok az örök haragra. Horthy józan számításból szállt szembe Károllyal, mert tudta, hogy az antant megszállta volna az országot, ha Károly trónon marad. Jöjjön csak OTTÓ derűt, bizakodást sugárzó lényével!”
 • 5. csingiz 2008. március 30. 18:27
  „Kedves Árpád! Sissy nem volt Habsburg és állítólag szerette a magyarokat. Horthynak azért javára kell írni hogy két lábbal rúgta ki hazánkból Karcsit. Izlések és pofonok.. Nekem Gyuri kétemeletes homlokát nézve viszont az a gyanúm támadt hogy a koronához méretezve növesztették neki..Nehogy majd úgy járjon mint a szented aki a koronázási szertartáson a füleivel volt kénytelen egyensúlyozni a láthatóan nem hozzá méretezett szerkezetet. Egyébként pedig a választás Magyarországon király esetében sem lenne példa nélküli lásd:Hunyadi Mátyás!!!”
 • 4. matriné 2008. március 30. 15:51
  „Már lassan kiderűl, hogy miért is lopták a kutyákat Győrben! Valakik igen csak oda vannak a nemesi oklevélért! Lehet, hogy e sajtó holnap már közzéteszi kik kaptak nemesi rangot némi talpnyalásért, vagy kilincs fénysesítésért! A hajbókólás mindíg is ment némi juttatásokért a magyar urhatnám polgároknak!”
 • 3. Nagy Árpád 2008. március 30. 12:41
  „Erzsébet királyné is tagja volt az uralkodói háznak, mégis szeretjük. József nádor többet tett Buda és Pest felvirágozatásáért, mint sok magyar nemes! IV Károly szentéletű uralkodó volt, és 100x különb, mit a híres Horthy Miklós, aki egyébként szárnysegédként a valóban utálatra méltó Ferenc Józsi lakája volt! Ne nyafogj, György herceg még mindig jobban mutat, mint a Mándli és a Sólyom Apó! Ráadásul nem kellene választgatni sem!”
 • 2. csingiz 2008. március 30. 10:39
  „Kár hogy nem derül ki, az igen óvatos herceg /aki talán most nem is tekinti magát hercegnek/ szerint hazánkban is eképzelhető-e a monarchia? Nem lennék meglepve, ha kiderülne hogy igen!
  Sőt azon sem, ha jövendő uralkodónkat a 93-óta a pilisi sasfészekben dekkoló Gyurikában látná megszemélyesedni..”
 • 1. Töri 2008. március 30. 09:38
  „Kár,hogy a Brescai Hiénát már nem tudják magukkal hozni,ugyanis nagyban emelné az esemény ünnepélyességét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh: A városházi változásokra

Győr - Balogh József, Győr korábbi polgármestere, jelenleg szocialista országgyűlési képviselő az… Tovább olvasom