Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Győr visszakapja a 732 millió forintot

Győr maradéktalanul visszakapja a magas adóerő-képessége miatt márciusban befizetett 732 millió forintot.
A parlament hétfőn döntött a zárszámadási törvénytervezethez benyújtott módosító indítványokról. A kormány által támogatott csomagban szerepelt az a javaslat, amely néhány tucat önkormányzatnak juttat vissza magas adóerő-képessége – azaz az átlagosnál jobb anyagi helyzete – miatt korábban elvont pénzeket. A képviselők többsége igennel szavazott.

„ Méltánytalan volt az elvonás"

A legnagyobb szám Győr neve mellett szerepelt: a kisalföldi megyeszékhelynek 393 millió forintot utalnak át, így – a kabinet júniusi döntésével megítélt összeget hozzáadva – a város visszakapja márciusban befizetett 732,6 millió forintját. Az i-re a pont akkor kerül fel, ha a T. Ház a jövő héten magát a törvényt is elfogadja, amire minden esély megvan.

A javaslatot Balogh József győri polgármester, országgyűlési képviselő készítette elő, de az egyeztetés annyira elhúzódott a többi önkormányzattal, hogy nem ő, hanem a parlament önkormányzati bizottsága jegyezte. A politikus lapunknak elmondta: nem szakadt rá a bank a városra, mert ezt a pénzt már februárban betervezték a költségvetésbe. „A legmagasabb szintű ígéreteket bírtam arra, hogy visszafizetik a »szolidaritási adót«. Ebben már csak azért is biztos voltam, mert annyira méltánytalan volt az elvonás" – fogalmazott a képviselő.

A város három éve fizet

A történet lényege a következő. Az Országgyűlés még az előző kormányzati ciklusban határozott arról, hogy új módszerrel csökkenti az ország települései közötti egyenlőtlenséget. A szisztéma lényege, hogy a magas iparűzési adóval rendelkező önkormányzatok bevételét az állam „megcsapolja", és az így elvont pénzt átcsoportosítja a rosszabb helyzetben lévőkhöz. A számítási szabályok azóta alig változtak, Győr mégis csak két évvel ezelőtt került a „fizetővendégek" közé. A Rába-parti várostól akkor 304 millió forintot fölöztek le, tavaly 611 milliót, az idei tervezet 699 millió.

A kocsi megelőzte a szamarat

Ráadásul a Pénzügyminisztérium a 2004-es összeg korrekciójaként további 732,6 millió forint befizetésére kötelezte Győrt. Ennek hátterében az áll, hogy a városra kétféle limit vonatkozik: az elvonás nem haladhat meg egy kialkudott összeget (ez volt 2004-ben 611 millió forint), és nem lehet kevesebb a 2003 októberében szolgáltatott várható és a tényleges iparűzési adó bizonyos hányadánál (az elszámolás eredményeként derült ki a további 732 milliós befizetési kötelezettség). Az a szokatlan helyzet alakult ki, hogy a kocsi megelőzte a szamarat, azaz az alsó határ jóval magasabb lett, mint a felső.

Az összeg visszafizetését tavasszal a fideszes Szijjártó Péter és Balogh József közösen kezdeményezte a költségvetési törvény keretében, de az a javaslat akkor a plenáris ülésig sem jutott el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kap pénzt a segítőház?

Még mindig nem tudja a győri Segítőház vezetősége, mikor és hogyan indulhat el az utcán telelő hajléktalanok ellátása. A központi pályázaton igényelt négy és fél millió forintról nem érkezett hír, pedig máskor már szeptemberben tudni lehet az eredményt. Az igazgató komolyan aggódik: egyedül a likócsi Segítőház és a Stromfeld utcai idényszálló működését lehet garantálni. Tovább olvasom