Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Győr vendége lesz a Magyar Fesztiválszövetség

Kétnapos konferenciát tart csütörtökön és pénteken Győrött a mintegy 200 fesztivált tömörítő szakmai szervezet, a Magyar Fesztiválszövetség.
Az első napon több tagozat szakemberei, a művészeti, a folklór, a gasztro-kulturális és az úgynevezett köztiválok, vagyis közösségi fesztiválok képviselői találkoznak a megbeszéléseken. Pénteken lesz a tanácskozás a magyarországi fesztiválok jelenéről és jövőjéről, gazdasági és társadalomfejlesztési szerepükről a nemzeti kulturális és turisztikai stratégiában - mondta Márta István, a szövetség elnöke kedden az MTI-nek.

Kitért arra, hogy a konferencián szó lesz a néhány éve elindított és jól bevált, de anyagi okok miatt tavaly szünetelő fesztiválregisztrációs és -minősítő programról is. Előadást tartanak a fesztiválok és a turizmus kapcsolatáról, a 20 éves Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fesztiválkollégiumának képviseletében Zimányi Zsófia, illetve Balogh Balázs, a közművelődési és népművészeti kollégium vezetője tart beszámolót. Márta István kiemelte: nem elsősorban a finanszírozásról fognak beszélni, hanem a fesztiválok társadalomfejlesztési funkciójáról, bár az NKA révén pénzügyi kérdések is előkerülhetnek, mivel az alap létrehozott egy garantált fesztivál projektet.

"Ennek eredményeképpen 21 eseménysorozat kap arra lehetőséget, hogy a jobb tervezhetőség érdekében szervezőik három évre előre pontosan tudhatják, pályázati úton milyen összeget nyertek el és kapnak meg. Ezt az finanszírozási utat látta a szövetség járhatónak és ezért a kialakításában is szerepet vállalt". A Magyar Fesztiválszövetség elnöke elmondta az MTI-nek, hogy üdvözlik a napokban megalakult Fesztivál Tanács létrejöttét, és úgy látják, ez a testület a budapesti eseményekkel, kiemelten a Budapesti Tavaszi Fesztivállal, valamint a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal foglalkozik.

"Mi országos szervezetként képviseljük a magyarországi fesztiválokat és egyelőre nincs kontaktusunk a Fesztivál Tanáccsal" - jegyezte meg Márta István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dél-koreai delegáció járt a Megyeházán

Befektetési szakemberekből álló, 11 fős dél-koreai delegáció tett látogatást hétfőn a… Tovább olvasom