Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Győr: van új közgyűlés

A képviselők és Balogh József polgármester eskütételével csütörtökön megalakult az új győri közgyűlés. A testület Eredics Imrét és Kun Andrást főállású, Schmidt Pétert és Dömötörné Holeczky Juditot társadalmi megbízatású alpolgármesterré választotta.

Az október 20-i helyhatósági választás után nyilvánosságra került adatokhoz képest két helyen változott a győri közgyűlés összetétele – derült ki a csütörtöki alakuló ülésen Szórádi Sándorné szavaiból. A helyi választási bizottság elnöke elmondta, hogy a Pro Urbe Győr Egyesület kompenzációs listájáról bejutott két képviselő, Szíj Zoltán és Halbritter Mátyás lemondott mandátumáról, helyükre a jelölő szervezet Dömötörné Holeczky Juditot és Baralovics Ernőt „nevezte". Így a 36 tagú testületben az előző ciklushoz képest összesen 13 új tag van.
Szórádiné ismertette a választás főbb adatait. Eszerint csaknem 49 százalékos részvételi arány mellett a Magyar Szocialista Párt 15, a Szabad Demokraták Szövetsége két, az MSZP–SZDSZ egy, a Pro Urbe Győr Egyesület négy, a Fidesz-Magyar Polgári Párt–Magyar Kereszténydemokrata Szövetség tíz, a Fidesz-MPP–MKDSZ–Magyar Demokrata Fórum egy, az MDF–Fidesz-MPP–MKDSZ egy mandátumot szerzett, s emellett egy független képviselő – Schmidt Péter – tudott győzni egyéni körzetben. A polgármester a szavazatok 58,6 százalékával Balogh József  (MSZP) lett.

Együtt dolgozni a város érdekében

A megbízólevelek átadásával, a polgármester és a képviselők eskütételével hivatalosan is megalakult az új közgyűlés. Balogh József beszédében erőt, egészséget és kiváló idegzetet kívánt a testületnek a következő négy évre. „Nincsenek vesztesek és győztesek, csak megválasztott képviselők, akik azért kapták mandátumukat, hogy különböző nézeteket megjelenítve együtt dolgozzanak a város érdekében" – tette hozzá. Hangsúlyozta: a cél az, hogy Győr megőrizze helyét a magyar városfejlődés legszűkebb elitjében.
A közgyűlés titkos szavazással döntött az alpolgármesterek személyéről. Két szocialista politikus, Eredics Imre és Kun András főállásban tölti be ezt a pozíciót. Mindketten 31 igen szavazatot kaptak. Schmidt Péter és Dömötörné Holeczky Judit társadalmi megbízatású alpolgármester lett. Előbbi 23, utóbbi 24 voksot kapott – feltehetőleg a jobboldal nem támogatta kinevezésüket. Schmidt – aki jelenleg vállalkozó háziorvos – közölte: összeférhetetlenségét a törvény által előírt harminc napon belül megszünteti.

Bizottságok

A grémium határozott arról is, hogy ebben a ciklusban tizenkét bizottságot állít fel – az előző négy évben csak tíz működött. A gazdasági bizottság elnöke Sághy Zsolt (MSZP), az idegenforgalmi bizottságé Ferenczy Lajos (MSZP), az informatikai, stratégiai tervezési és európai uniós csatlakozási bizottságé Bécsi Zoltán (MSZP), a jogi, etikai és közigazgatási bizottságé Schreiner László (MSZP), a környezetvédelmi bizottságé Németh Zoltán (Fidesz), a lakásügyi bizottságé Baralovics Ernő (Pro Urbe), az oktatási és kulturális bizottságé Wernerné Csordás Éva (MSZP), a sport- és ifjúsági bizottságé Szabó Jenő (Pro Urbe), a pénzügyi bizottságé Graffelner Kálmán (SZDSZ), a szociális bizottságé Somogyi Tivadar (MKDSZ), a településfejlesztési bizottságé Horváth László (Fidesz), a tulajdonosi bizottságé Hegyi Zoltán (MSZP) lett. A képviselők Dézsi Csaba Andrást (Fidesz) egészségügyi, Antal Imrét (Fidesz) közrendvédelmi, Pádár Lászlót (MSZP) kisebbségügyi tanácsnokká választották.

Illetmények

A testület Balogh József illetményét 429 ezer, a főállású alpolgármesterekét 407.500, a társadalmi megbízatású alpolgármesterekét 131.900 forintban állapította meg. Valamennyi összeg bruttó és megegyezik az előző ciklus végén érvényben lévővel. Az október 20-án hatályba lépett összeférhetetlenségi szabályok miatt a közgyűlés négy új tagot – Szíj Zoltánt, Fedornyák Ivánt, Mendel Sándornét és Heller Lászlót – delegált az Inszol rt. igazgatótanácsába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hibás cikk

A képviselők és Balogh József polgármester eskütételével csütörtökön megalakult az új győri… Tovább olvasom