Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Győr új temploma épül Kismegyeren

Győr új, 200 hívőt befogadó templomát 120 millió forintból kezdenék felépíteni a nyáron Kismegyeren.
A kismegyeri Szent Anna-kápolna és az azt körülölelő temető alatti területen tervezi felépíteni Győr új, 200 hívőt befogadó templomát a pannonhalmi területi apátság Szent Anna Egyházközsége. A kiviteli tervek és a hatósági engedélyek rendelkezésre állnak, a mintegy 120 millió forintos beruházás a nyáron elkezdődhet.

Győrben legutóbb 1986-ban szenteltek templomot, ami a Szentlélek nevet viseli. A bencés rend a hozzá tartozó egyházközségek területén az 1770-es évek végén építtetett utoljára templomot. Ezért is van nagy jelentősége annak, hogy a kismegyeri egyházközség képviselő-testülete 2003-ban alapítványt hozott létre templomépítésre.

– Az alapítvány létrehozását követő évben kiírtuk a tervpályázatot, aminek nyomán az Ybl-díjas Balázs Mihály építész kapott megbízást a tervek elkészítésére. A templom a Szent Anna-kápolna és a temető alatti területen épül meg. A tervek szerint az új templom szervesen kapcsolódik majd a kismegyeri dombon álló történelmi Szent Anna-kápolnához, melyet a Veszprém felől Győrbe érkezők jól láthatnak – mondta el lapunknak az egyházközség képviselője, Németh Lajos.
A beruházás mintegy 120 millió forintba kerül, a templom 200 férőhelyes lesz, saját és egyházközségi forrásból, valamint adományokból épül meg. A kiviteli tervek készek, 8 millió forintba kerültek, s az építési engedély is megvan.

A pannonhalmi területi apátsághoz tartozó Szent Anna-lelkészség plébánosa, Bartók Ferenc szívén viseli az új templom megépítését.
– A templomok mindenkor adakozásból, adományokból épültek, így mi is a jó szándékú embereket szeretnénk megszólítani. A várost, az apátságot, a különböző intézményeket és mindazokat az embereket, akik a közösség javára gondolkodnak. Egy új templom az élő hitet, a közösséget, a családokat szolgálja – hangsúlyozta Bartók Ferenc.
Az atya a templomok építésének lényegét kiemelve elmondta:
– Amikor templomot építünk, kifejezzük, hogy reménykedünk a jövő generációban. Reménykedünk a hazájukat szerető, a hitet a Szent István-i örökségben megtartani akaró fiatalokban, akik családban és élő egyházi közösségben szeretnének élni. Ezért szándékozunk új templomot, új istenházát építeni.

A beruházás mellé Simon Róbert győri alpolgármester is melléállt, úgy is, mint a terület képviselője.
– Kismegyer egyre növekvő lakóövezet, közel ezerkilencszáz ember lakja. A városnak is koncepciója, hogy növekedjen a terület létszáma. Példát mutatva tettem felajánlást én is, és arra szeretném felszólítani a Győrben és környékén élőket, támogassák a templom építését. Én magam szeretném a még szükséges engedélyeztetési eljárást gyorsítani, s a közgyűlés tagjainál lobbizom azért, hogy a közgyűlés is támogassa eszközök beszerzését. S ha a város lehetőségei megengedik, anyagiakkal is járuljon hozzá az építéshez – magyarázta Simon Róbert.

A templomépítés mellett állók elmondták, hogy a tervezés megkezdésétől számítva nagyon sok jó szándékú emberrel találkoztak, akik segítőkészen álltak az építés gondolatához. Mint azt Bartók Ferenc megjegyezte:
– A közösség erejére alapozunk, de elsősorban Isten segítségében bízunk, hiszen templomot hit nélkül nem lehet építeni.
A templom tervezője, Balázs Mihály a budapesti Műszaki Egyetem középület-tervező tanszékének tanára. Sopronban ő tervezte a Szent Imre-templomot. Győri kötődésű, „győrinek" vallja magát, miután a Hild József Építőipari Technikumban végzett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Római kori temető maradványaira épül a társasház

Izgalmas leletre bukkantak a régészek a győri Batthyány téren, ahol egy új társasház építéséhez készülnek elő. Római kori temetõt rejt a föld, s a bizonyítékot arra, hol húzódott a város török kori várárokrendszere. A múlt héten feltárt, két és fél méteres mélységben megtalált sírok azért is különlegesek, mert a Belvárost körülvevő árokrendszer építésekor a korábbi rétegek sok helyen elpusztultak. Tovább olvasom