Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Győr új rendőrkapitánya: a változások mindig jót hoznak

Senki nem számított arra, hogy Győrben új rendőrkapitánnyal kezdik a nyarat. Váczi Attila rendőr alezredes tervekkel tele, határozottan irányítja az állományát. Megszólítható, hatékony rendőrséget ígér és szervezeti megújulást.
 – Milyen a kapitányi székben?
– Eltelt több mint egy hónap a megbízásom óta, így azért már volt időm, hogy megtapasztaljam, milyen a parancsnoki székben. Azt már az első hetekben is láttam, hogy az állományt jó képességű kollégák alkotják, a létszámhelyzetünk kielégítő. Feladatunk van bőven, de úgy látom, hogy megfelelő szolgálatszervezés mellett mindent végre tudunk hajtani. Osztályvezetőimmel a finomhangoláson dolgozom most is.

– Esetleg már parancsnoki hitvallása is van?

– Ha annak nem is lehet nevezni, de egy biztos: egy parancsnoknak mindenképp emberközpontúnak kell lennie, én is mindig ezt láttam, és látom a mai napig elöljáróimtól. Nem elég, hogy csak követelek és hajtom az állományomat, foglalkoznom is kell velük, hogy megfelelően motiváltak legyenek és tudják, hogy a parancsnokuk megszólítható. Olyan légkört kell teremteni, hogy a rendőreim szeressenek dolgozni, jó érzéssel lépjék át a kapitányság küszöbét.

Váczi Attila alezredes emberközpontú, megszólítható kapitány kíván lenni. Fotó: Bertleff András
Váczi Attila alezredes emberközpontú, megszólítható kapitány kíván lenni. Fotó: Bertleff András


– Ehhez azért a közérzetüket, a környezetüket és a megítélésüket is javítani kellene…

– Július elsejével a béreket már emelték, ám ez országos döntés volt, nem az én hatáskörömben történt. Ami a kapitányságot illeti, tisztában vagyok az épület helyzetével is. Azokat a felújításokat, melyekre a fedezet rendelkezésre áll, megcsináljuk. Akár felújítási munkákról, akár eszközök beszerzéséről legyen szó. A rendőreink környezete és a munkaeszközeinek minősége is fontos nekem. Ha pedig bárkinek javaslata van, hogy mire lenne szüksége, az ajtó nyitva áll előtte, szívesen meghallgatom és amit lehet, megteszek.

– Bűnügyi vonalról érkezett. Akkor leginkább ennek a területnek az erősítését várják öntől?

– Minden új parancsnoktól azt várják, hogy valami újat, valami változást vigyen a szervezetébe. Győrben is szükség van arra, hogy egy kicsit megújuljunk, hogy újraszervezzük magunkat. Új kihívásoknak kell megfelelni nekem és az állományomnak is. Nem hinném, hogy bármelyik területet ki lehet vagy ki kellene emelni. Mindenhol megérett már egy kis változás, az én feladatom, hogy ezek megvalósuljanak. A megfelelő változások mindig valami jót hoznak. Erre törekszem.

– A háttérből a reflektorfénybe került, de pont a háttérből lehet a legjobban figyelni. Ön is érzi ezt az előnyt a mostani pozíciójában?

– Nyilván arra gondol, hogy a felderítőknél dolgoztam, ami nem mindenki szeme láttára zajló munka. A legnagyobb előnyömnek azt érzem, hogy 1997-től a rendőrségnél dolgozom és itt, a megyében. Folyamatosan ráláttam a kapitányság működésére. Nem ismeretlen közösségbe kerültem, és ez nagyon nagy előnyt jelent mindenki számára. Korábban is láttam a rendszer működését, így könnyebben tudok most alkalmazkodni.

– Elégedett a felderített esetek statisztikáival, a nyomozók munkájával, vagy azért érdemes egy kicsit a körmükre nézni?

– A bűnügyi vonal erősítését már emlegettem… A kollégáim eddig is megtettek mindent és garantálom, hogy ez most sem lesz másként. Egy minimális munkaszervezési változtatással még hatékonyabbá, még sikeresebbé és még gyorsabbá tudjuk tenni a munkájukat. Így a reagálóképességük is nőni fog. Ennek a részletei még kidolgozás alatt vannak.

– A végrehajtó állomány gyorsaságát is kívánja fokozni? Sok panasz érkezik, hogy későn érkeznek.
– Ami bejelentést kap az ügyelet, arra mindegyikre reagálnak a kollégáink, szintidőn belül. Erre megvannak a hivatalos adataink is. Hogy milyen sorrendben vonulunk ki a helyszínre, az az ügyeletes vagy a szolgálatirányító parancsnok döntése. Rangsorolni kell a bejelentéseket, hiszen nem lehetünk ott mindenhol, ezt meg kell érteni. Az elsődleges szempont minden esetben az élet védelme, minden további utána jöhet. Minden egyes eset egyedi, nem lehet általánosítani.

– Igen, de mindenkinek a saját ügye a legfontosabb…
– Ez így van, de nekünk akkor is rangsorolni kell! Ha nem tudunk azonnal kollégát küldeni a helyszínre, akkor megkérjük az illetőt, hogy fáradjon be hozzánk, vagy továbbirányítjuk az eljárásra illetékes hatósághoz. Egyfelől jó, hogy gyakran nem indokolt esetben is a rendőrséget hívják, mert ez a bizalmat jelenti, ugyanakkor van, ami tényleg nem rendőrségi hatáskör…

– Ön szerint bíznak a rendőrökben és jó hivatásuk megítélése?

– Engem még soha nem ért atrocitás azért, hogy rendőr vagyok. Eddig egyetlen kollégám sem keresett meg hasonló panasszal. Mindig vannak olyanok, akik nem elégedettek a munkánkkal, akik ujjal mutogatnak a járőrre, de a statisztikák alapján még mindig megbíznak bennünk az emberek és ez jó. A közvélemény megítélését a munkánk során kell tapasztalni és nem feltétlen a médiából. Azt például sokan nem tudják, hogy számos köszönő levelet kapunk. Dolgozunk, és akkor szerintem nem lehet baj a megítéléssel.

– A fiatalok sokszor kiabálnak a rendőrre, velük szemben is sokat kell intézkedniük, mégis tele van a város az italozó, hangoskodó galerikkel.
– Ami rendőri hatáskör, azt mi megtesszük. A bulihelyek környékét fokozottan figyeljük és ellenőrizzük a fiatalokat. Ha a lakók bejelentést tesznek hangoskodásról, kivizsgáljuk az ügyet. Tény, hogy jelen vannak a városban a renitenskedő fiatalkorúak. A nyári szünidő alatt még inkább figyelünk rájuk, razziákat szervezünk. Hogy nem tisztelik a rendőrt? Szerintem csak addig nem, amíg egyszer nem ők hívják a 107-et. Onnantól valahogy mindig elhallgat a „sünözés"…

– Ehhez a munkához a polgárőrség is hozzáteheti a magáét, nem?

– Állandó kapcsolatban vagyunk a polgárőrökkel, és ezen én sem kívánok változtatni, sőt, amennyire csak lehet, még jobban belevonjuk őket a munkánkba. Sokat segítenek, és ne felejtsük el: a polgárőr a szabadidejében, térítésmentesen óvja a polgárok életét, értékeit. Továbbra is sok közös szolgálatunk lesz, és arra is figyelünk, hogy segíteni tudjuk őket. A civil szervezetekre is egyre nagyobb és több feladat hárul ebben a felgyorsult világban.

– Kikerülhetetlen a migránskérdés… És egyre inkább!
– Az állomány felkészült. Eddig sem volt semmilyen komolyabb atrocitás, és azon dolgozunk, hogy továbbra se legyen. Komolyabb bejelentés nem érkezett, így nincs tudomásunk nagyobb kihágásokról. A rendet fenntartjuk a jövőben is. Ezért kíséri például mindig járőrautó az őket szállító buszokat. Hogy a jövő milyen helyzetet hoz menekültfronton, nem lehet tudni, de az állomány felkészült, a lakosok nyugodtak lehetnek efelől.

– Megszólítható, elérhető kapitány Váczi Attila?

– Természetesen elérhető vagyok az állományom és a lakosság részére is. Megvannak a hivatalos kapitányi fogadóórák, ahol előzetes egyeztetés után várom a megkereséseket. De levélben is megkereshető vagyok, ahogy telefonon is. Közösen kívánok dolgozni a kollégáimmal és az állampolgárokkal.

– Gondolom, idén nem megy nyaralni…

– Most biztosan nem. De nem is pihenéssel bíztak meg, hanem a városi kapitányság irányításával. Majd a nyaralásnak is eljön az ideje.  

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törnek a kishajócsavarok a Mosoni-Dunán

Másfél méterrel lehetne magasabb a Mosoni-Duna Győrnél, ha már megépült volna a gönyűi torkolati… Tovább olvasom