Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Győr, Sopron: két régió élén

Második alkalommal készítette el Simon Róbert Balázs alpolgármester vezetésével a győri önkormányzat a Nyugat-duntántúli és a Közép-dunántúli régió megyei jogú városainak összevetését a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb – ezúttal 2007-es – adatai alapján.

A módszer egyszerű volt: a végeredmény a kiválasztott húszféle mutató alapján szerzett helyezések összegeként jött ki úgy, hogy egy első helyezés 1, egy utolsó 9 pontot ért. A részleteket pénteken városházi sajtótájékoztatón ismertette a politikus.

A települések sorrendje nem változott a tavalyi, 2006-os számok alapján felállítotthoz képest. Eszerint Győr lett az első az egy évvel korábbi 54 helyett 53 ponttal, míg Sopron – eredményét 72 pontról 67-re javítva – maradt a második. A dobogóra rajtuk kívül ismét Székesfehérvár fért fel 77 ponttal. A folytatás: Veszprém (78), Szombathely (91), Zalaegerszeg (110), Dunaújváros (114), Nagykanizsa (127), Tatabánya (128).

Nem változtak a megye két nagyvárosának erősségei. Győrben működik arányaiban a legtöbb kiskereskedelmi üzlet, és van a legtöbb vezetékes telefon. Sopronnal együtt a kisalföldi megyeszékhelyen a legkisebb létszámúak az óvodai csoportok, és e két helyen a legmagasabb az ivóvízhálózatra rákötött lakások hányada.

Az összehasonlítás teljes anyaga >>

Győr ugyanakkor több területen rontott is. A pályakezdő munkanélküliség most már nemcsak a hűség városában, hanem Nagykanizsán is alacsonyabb, a mozilátogatásokban pedig Székesfehérvár előzte meg. A legnagyobb ugrást a tízezer lakosra jutó épített lakások számában érte el, ebben a kategóriában az ötödikről a második helyre jött fel.

Sopron a már említett kettőn kívül négy mutatóban első: ott a legkisebb a munkanélküliségi ráta és a pályakezdő álláskeresők aránya, a legjobb a csatornázási arány, van a legtöbb vendéglátóhely, valamint turista. Eredményét több tényező rontja le. A soproni átlagnyugdíjak a legalacsonyabbak. A háziorvosok és a házi gyermekorvosok az alpokaljai városnál csak Zalaegerszegen leterheltebbek. Az egy adófizetőre jutó személyi jövedelemadót tekintve Sopron mindössze Nagykanizsát előzi meg. Ezzel szemben Győr „teljesítménye" sokkal egyenletesebb: ezt mutatja, hogy a legrosszabb eredménye egy hatodik hely, amit a viszonylag kevés múzeumlátogatónak köszönhet.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2009. január 24. 12:57
    „Kis kiadóból médiabirodalom

    Tehát itt kommentálok a fenti cikkhez, és nem nehéz kitalálni hogy miért. Nem rossz ujság és lehet hogy élenjárók ott a térségben. USA az élenjáró a nagyvilágban. Nemszabad lemaradni és ezért vagyok én itt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezer utcai lámpát cserélnek ki

Győr - Négy évvel ezelőtti árakon működik idén a közvilágítás és az utcai lámpák karbantartása a… Tovább olvasom