Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Győr nem becsüli meg a fiatalokat?

Érdekes vita bontakozott ki a napokban a Kisalföld Online-on (www.kisalfold.hu), amely a győri HÍD-iroda bírálataként indult, de a téma hamarosan a város kulturális élete lett. Az ott szereplő véleményekből válogattunk.
Létezik ma Győrben egy hely, amelynek neve HÍD, vagyis Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda. Ez a családsegítő hálózat részeként él és virul. A kívülálló azt mondhatná, hogy szükség is van ilyen jellegű tevékenységre. Igen ám, de jelenleg bár ezt hirdetik, mégsem ezt teszik a HÍD-ban. Hogy mégis mi történik ott? Kétféleképpen lehet ezt a kérdést megválaszolni: egyrészt bulvár módon, vagyis ott lent az Aradi vértanúk útján lévő irodában egy jó „buláj" van, másrészt pedig egy szóval, vagyis semmi nem történik odalent! Bár ez utóbbi nem teljesen fedi a valóságot, hisz van ott lent egy kutya, meg sok-sok laza fiatal rózsaszín és más egyéb hajkölteményekben. Ők lent a diplomás 70 ezer forintért dolgoznak(nának). Hogy mért csak „nának"? A kérdés ravasz, de a válaszban csak tevékenységüket említeném meg, amely a következő: a Kisalföld, Bazár stb. című újságokból kivágják a munkalehetőségeket (javarészt ügynöki) és beragasztják a „nagy könyvbe". De persze közben megy a chat és a honfoglaló játék is, na meg persze néha a lent lévő kutyát is meg kell sétáltatni, etetni... HÍD? De hová? Kérdem én: miért van szüksége a városnak egy ilyen „bulájt" fenntartani?
Ferenc

Ha chatelni járnak be a fiatalok, akkor vélhetően arról fog szólni a HÍD, ha egyre többen komolyabb információkra vadászva térnek be, valószínűleg az iroda munkatársai is lelkesebben szolgálják ki az igényeket. Egy kedves ismerősöm működtet hihetetlen lelkesedéssel egy teleházat egy megyei kistelepülésen. Minden elérhető lehetőséget biztosítottak, nagyon sok munkát belefektettek a minőségi szolgáltatások kiépítésébe, de a bejövők többsége ott is csak chatel vagy játszik a gépeken. A szervezők egy idő után belefáradtak, hogy papíron vagy elméletben létező igényeket elégítsenek ki. Most ott is „buláj" van többnyire, de ha kérdésekkel, segítségkéréssel térsz be, készséggel segítenek. 
Maddog


Én nyíltabb, tágabb vitára hívnám azokat az embereket, akik a győri kultúra, a fiatalság kulturális életéért felelősek lennének Győrben, de helyette valami egészen mást tesznek! Az nem válasz, hogy a „fiatalokat nem érdekli" vagy „ők nem igénylik". Egész nyáron egy normális programot sem szervezett a város a 15–25 éves korosztály számára! Mégis hova mennek el a pénzek? Egy egyetemi városban miért nincsenek programok a fiataloknak? Csak néptáncot, fúvószenekart, két-hároméves filmeket, meg kiöregedett Szikora Robit/Soltész Rezsőt lehet kapni? Úgy látom, sok itt az olyan „szervező", aki ortodox módon rá akarja erőltetni saját ízlésvilágát a fiatalokra, akik inkább elfordulnak ettől. A HÍD-iroda is egy ilyen jelenség lett. De ilyen a SZE HÖK programszervező munkája is, a Győri Nyár, a barokk napok, a Médiawave, a Rómer-ház...
Mucsu

A dolog ennél összetettebb, kár a győri önkormányzat nyakába varrni. A felsorolt intézmények, programok többsége ráadásul önálló szervezésű (még akkor is, ha állami, önkormányzati támogatást kap). Bármikor szervezhetnek nyilvános szórakozóhelyek, klubok vagy akár a fia- talok is saját maguknak nekik tetsző programokat (még időnként támogatást is kaphatnak). Igaza van Maddognak abban, hogy az érintetteknek saját kezükbe kell venni a dolgok kezdeményezését, nem mástól várni. Ha például a Sziget Fesztivál, a soproni VOLT Fesztivál vagy akár a győri Mediavawe szervezői arra vártak volna, hogy majd az önkormányzat lépni fog, a rendezvények sohasem születtek volna meg. Nemcsak siránkozni kell, hanem saját kézbe venni a kezdeményezést.
Kele

Összehasonlítva Győrt más normál egyetemi várossal vagy csak nagyvárossal, siralmas a helyzet. Pécs, Szeged, Veszprém, Sopron, Miskolc: a fiatalokat ott megbecsülik, nem elüldözendő „fajtának" tartják. Miért lehet egy sokkal kisebb Sopronnak egy VOLT Fesztiválja? Egy Esztergomnak egy Fesztergomja, egy porfészeknek, mint Aba vagy Mezőtúr (te jó ég!) három-négy napos országos hírű fesztiválja? Miért van Pécsen vagy Szegeden olyan koncert- és klubélet, hogy idáig elhallatszik? Ez nem csak „a szervezők" és nem csak „a város" hibája. A város nem körültekintően osztja el a pénzt (ami tényleg kevés), a szervezőket pedig nem hajtja semmi, hogy megszólítsák a lakosságot!
Mucsu

Ajjaj! Ezek szerint nem csak nekem tűnt fel, hogy Győrben az igényes(!) fiatalok számára semmi program nincs. Persze biztosan van olyan fiatal, aki szereti a nép- és a komolyzenét, a „lagzilajcsizenét" meg a nyálegyütteseket, de aki igényes zenét akar, annak Győrben éppen nincs semmi program. Nem egy haverom mondta, hogy amint lesz pénze, elhúz Győrből, mert ilyen unalmas város nem sok van.
Reaxol

Minek majmolni a VOLT-ot, meg a Szigetet és a többi rendezvényt? Irigykedés meg szolgai másolás helyett egyedit, győrit kell összedobni! 
D.O.N.


Én is fikáztam egy időben. Aztán abbahagytam. Csináltam Győrben koncertet, partit és nagyon sokszor, nagyon sok pénzt veszítettem rajta. És ezzel nem vagyok egyedül. Volt Győrben hip-hop- és graffitifesztivál világhírű fellépőkkel. Volt parti a Püspökerdőben az adott szcéna angol krémjével. Volt a zsinagógában is pár koncert a Győri Nyáron és a Mediawave-en kívül. Anyagilag mind bukta volt. Lépett fel a többek által sznob helynek tartott Rómerben olyan előadó, aki két évre rá a Szigeten nagyszínpadot kapott. Volt a Mediawave-en olyan előadó, aki épp most vette át augusztus 20-án Shallow and Profound című albumáért a kitüntetést, mint a magyar kultúra kiváló terjesztője (Yonderboi). Május 1-jén a Mediawave elhozta Puerto Rico legjobb salsaegyüttesét ingyenes koncertre a Széchenyi térre. A Győri Nyáron játszott együtt utoljára Palya Bea és a Folkestra. Mondd, Mucsu, mire van szükséged?
Kempelen
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi szökőkút, félreverő óraharang

Győr jelképe a zenélő városházi toronyóra, a megyeháza, illetve a révfalui híd előtti szökőkút.… Tovább olvasom