Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Győr: ne az APEH szedje az iparűzési adót!

Győr - Nem ért egyet a győri önkormányzat a Pénzügyminisztérium azon tervezetével, hogy a helyi iparűzési adót 2010. január 1-jétől az APEH szedje be a helyi önkormányzatok helyett – jelentette ki Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester pénteki városházi sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége csütörtöki, szolnoki ülésén értesültek az elképzelésről, amely ellen a szervezet azonnal állásfoglalásban tiltakozott.

A változtatás lényege az lenne, hogy a cégeknek egyetlen bevallást kellene benyújtaniuk a központi adóhatósághoz. Számukra ez könnyebbséget jelentene, hiszen jelenleg minden telephelyük után külön kell „vallaniuk", akár több tucat önkormányzatnak is. A pénz továbbra is a településeké lenne. Győr bevételeinek csaknem egyharmada származik az iparűzési adóból, tavaly több mint 15 milliárd forint folyt be belőle.
Az alpolgármester úgy vélte, számos érv szól a módosítás ellen. Szerinte sérülne az önkormányzatiság, és bizonytalanná válna a polgármesteri hivatalok adóosztályain dolgozók állása. Győrben ez hetven embert érintene. Megjegyezte: az önkormányzatok hatékonyabban szedik be az adót, amit mutat, hogy az APEH kintlévősége 15-18 százalék, a nagyvárosoké pedig csak 7-8 százalék

Simon Róbert Balázs más témákról is beszélt a sajtótájékoztatón. Bejelentette: a jövő hét elején valószínűleg lezárják a mikro- és kisvállalkozások munkahelymegtartására létrehozott 150 millió forintos keretet. A csütörtöki közgyűlés 125 millió forintot osztott szét a pályázók között, de a maradék 25 millióra is beérkeztek igények. Ezekről június 18-án dönt a képviselő-testület. Hozzátette: a képviselők ugyancsak határoztak a 12 millió forintos egyházi, és a 25 milliós civil keretről. Az előbbiből 28-an, az utóbbiból 159-en kaptak támogatást.

Olvasóink írták

 • 6. thurvj97 2009. május 23. 11:15
  „Azért ,mert nem a mindentudó Viktor gondolta ki az ötletet, még igaz és hasznos lehet.Még az élő fába is belekötni, ez a fideszes módi. Szegény szerencsétlenek.”
 • 5. Robusto 2009. május 23. 10:55
  „Most persze nem ért egyet, de majd ha a fityeszesek beülnek a bársonyszékbe, akkor minden pénzt Pestre, a vezéreknek fognak pumpálni! Akkor majd nem lesz vele baja!”
 • 4. girzelda 2009. május 22. 21:47
  „Úgy tudom a tervben az van, hogy 30 millió alatt továbbra is az önkormányzat nyúlhatja le a pácienseit.Ezen felül meg az APEH a vezérek csicskásaként! A bűnüldözés meg nem ért a lakosság ismétel trükkös kifosztásához!”
 • 3. osztógép 2009. május 22. 17:09
  „azért szed mindent az apeh, mert az megy a nagy közös kalapba bp-re és onnét annyit oszt vissza amennyit akar... könnyebb lopni...”
 • 2. hordópali 2009. május 22. 17:00
  „(szerintem) A Hivatal honlapja szerint az Adóügyi Osztályon 31 foglalkoztatott van, akik közül 6 foglalkoztatott foglalkozik helyi iparűzési adóval.
  A 70 fő max. a megyére vonatkozhat. (szerintem)”
 • 1. Pihe 2009. május 22. 14:05
  „"bizonytalanná válna a polgármesteri hivatalok adóosztályain dolgozók állása"
  Csak azért adót szedni, hogy abból az adószedők megéljenek nem adószedés hanem rablás. Ha feltétlen szükség van az önkormányzati adószedőkre akkor az Apehnél is szükség lehet rájuk. Ha nincs feltétlen szükség rájuk akkor spóroljunk már a közös pénzzel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncoló gondozottak az otthonban

Táplánypuszta - Különleges esemény helyszíne volt a közelmúltban a táplánypusztai Piróth Endre… Tovább olvasom