Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Győr megválik a Magvassytól?

A város minden való- színűség szerint magán- üzemeltetőnek adja át a győri Magvassy-sportcsarnokot. 
Magvassy-sportcsarnok.
„ A Magvassy-sportcsarnokot nem adjuk el" – szögezte le elöljáróban. Igaz, a Kisalföld nem is ez ügyben kereste meg a győri alpolgármestert, hanem azért, mert úgy értesült, a sportlétesítmény üzemeltetését át kívánja adni a város egy magáncégnek. Ezt nem is cáfolta Kun András.

„Több városi intézményünknél – így például a termálfürdőnél, a Richter Teremnél, illetve az egyetemi csarnoknál – bebizonyosodott, hogy az üzemeltetést és a szakmai feladatokat a legjobb szétválasztani. Magyarán: mindenki azzal foglalkozzon, amihez a legjobban ért, így a működési feltételek a legjobban biztosíthatók.

Egy sportcsarnok esetében például a jelenlegi üzemeltetőnek – a városi sportigazgatóságnak – nem kell feltétlenül értenie a takarítás és a karbantartás megszervezéséhez, illetve egyéb jellegű rendezvények lebonyolításához; a mérkőzések megszervezéséhez azonban igen. Csarnokügyben az ésszerűség, kézilabdaügyben – alpolgármesterként – az utánpótlás és az eredményesség érdekel" – tette hozzá Kun András.

Még több név a pakliban

„ A Magvassy-sportcsarnok ügyében ráadásul paradox helyzet, hogy az üzemeltetés minden költségét – éves szinten ez ötvenmillió forint körüli összeg – jelenleg a győri önkormányzat állja, a jegybevétel viszont az ETO KC-t illeti – folytatta Kun András. – A győriek pontosan tudják, hogy a Magvassy ad otthont a férfi és a női kézilabdacsapatunk mérkőzéseinek. Két éve szeretnénk megoldani ezt a helyzetet, most úgy tűnik, közelebb jutottunk hozzá. De egyelőre még tárgyalunk több lehetséges üzemeltetővel, s majd november 30-án eldől, folytatjuk-e az egyeztetést. Ami az Unihallt illeti, kétségtelen, hogy a neve benne van a pakliban, de ugyanitt szerepel például az ETO KC-é is..."

Mi lesz az ETO-val?

Az ügy azonban nem ilyen egyszerű. Az alpolgármester is elismerte, hogy számos szubjektív ellenérv szól a régi (még mostani) status quo megtartása mellett. Mi lesz az ETO-val? – rendre ez a kérdés merül fel elsőként a kétkedőkben. Merthogy a jelen állás szerint – legalábbis amiről a lap értesült –, ha az Unihall lesz az üzemeltető, akkor lehetséges az is, hogy az ETO-nak tőle kell bérelnie a csarnokot egy-egy mérkőzésre. Ez pedig nyilvánvalóan maga után vonja azt is, hogy a jegyárak esetleg emelkednek. „A jegyárakba eddig sem volt beleszólásunk, ezután sem lesz. Persze ha irreálisan magasra emelnék a belépők árát, akkor a városban élők nevében fel fog lépni az önkormányzat. Hogy hogyan? Például úgy, hogy a fenntartási költségekből teljesen kiszállunk."

Miért üzlet a városnak?

Itt álljunk meg egy percre: tudni kell ugyanis, hogy ha új üzemeltetője lesz is a csarnoknak, a város a költségek nagyobb részét továbbra is állni fogja. Hogy mi ebben az üzlet? „Győr nem azért akar váltani elsősorban, hogy a már említett ötvenmillió forintos üzemeltetési kiadásokat egy az egyben leírhassa. Számunkra a megtakarítást a szemléletváltozás jelenti. Ismert tény, hogy amíg a város vagy bármelyik intézménye a fenntartó, addig nem jelent problémát, ha valami elromlik vagy elfogy a pénz, mert »Győr majd úgyis megfizeti«. Maszek cégnél ilyen nincs, mert ott már saját zsebre megy a játék..."

Egyéb bevételek

Kun András leszögezte, bárki is lesz az üzemeltető, az első helyen az ETO kézilabdacsapatai kell hogy álljanak. „S az azt követő kilencen is." Az alpolgármestert idézve csak a tizenegyedik helyen nézik az önkormányzat érdekeit. A tervek szerint a bevétel továbbra is a kézilabdaklubot illeti, de mielőtt a leendő üzemeltetőt elkezdenénk sajnálni, szögezzük le azt is: a sporteseményeken kívüli rendezvényekből – például a különböző ipari vásárokból – származó bevétellel már szabadon bánhat a leendő kft. vagy kht.

Ez pedig nem kis pénz. De hogy pontosan miként számol a pályázó üzemeltető, s ez kinek az érdekeit fogja sérteni, akkor tudjuk megkérdezni, ha eldőlt a személye is. „Amikor az előkészületek befejeződtek, az elkészült anyagot meg lehet és meg kell vitatni, s mint ahogy eddig is minden esetben, a közvéleményt tájékoztatjuk" – ígérte Kun András. Szaván fogjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági koncert Beszlanért

Jótékonysági hangversenyt tartottak a hétvégén Győrben, a városháza dísztermében. Tovább olvasom