Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Győr lett a lelkisegély-szolgálat nemzetközi központja

Győr lesz a központja a Közép- és Kelet-európai Lelkisegély Szolgálatok Szövetségének, erről egy nemzetközi konferencia nyolcvan résztvevője egyhangúlag döntött. Rangos elismerés és igen komoly kihívás a magyar szakembereknek.
Győrött tartotta egyhetes nemzetközi konferenciáját négy ország (Oroszország, Ukrajna, Lengyelország és Magyarország) ifjúsági telefonos lelkisegély-szolgálata. A tanácskozás vasárnap délután a nyolcvan résztvevőnek azzal a döntésével zárult: megalakították a Közép- és Kelet-európai Lelkisegély Szolgálatok Szövetségét. Már a döntés utáni első órákban – a telefonos információk alapján – további hat ország jelezte csatlakozási szándékát.

Az oroszok is példát vettek

A nemzetközi szövetség megalakításának ötlete Olga Fedotovától, az oroszországi szervezet vezetőjétől származik, ő javasolta a konferencia résztvevőinek az „intézményes" összefogást a térség fiataljainak érdekében. A méreteiben hatalmas (224 lelkisegély-szolgálatot tömörítő) oroszországi szervezet vezetője szakmai tapasztalatok alapján úgy ítélte, a térségben a magyar szakemberek azok, akik képesek lehetnek jól használható metodikával útnak indítani egy nemzetközi szövetséget. Véleményével nem volt egyedül, így aztán a győri konferencia szervezői (a Gyitosz, vagyis a Magyar Gyermek- és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély-szolgálatok szövetsége) némiképp meglepődve az elismeréstől és a váratlan új megbízatástól szinte villámgyorsan a nemzetközi érdeklődés homlokterébe kerültek.

Nyugaton másképp csinálják

Világszerte természetesen sokfelé léteznek hasonló feladatú szervezetek, ilyen az IFOTES (telefonos lelkisegély világszövetség), ám ahogy a győri konferencia szakmai előadásaiból is kiderült, csak látszólag azonosak a fiatalok fő gondjai (drog, alkohol, munkanélküliség) Keleten és Nyugaton, a körülmények, a megoldási vagy legalábbis a kezelési metodikák egészen mások.
Dr. Varga Gábor győri pszichiátriai főorvos, noha sok a munkája, sokfelé eljutott már a világban az IFOTES tagjaként is, erősen meglepődött a felkérésen, hogy legyen ő a most létrehozott nemzetközi szövetség szakmai vezetője. Mint lapunknak tegnap elmondta, nehéz munka lesz, de bízik benne, hogy a frissen alakult szövetség szívósan dolgozik majd azért, hogy észrevetesse a Nyugattal: az e térségben élő fiatalokkal másként kell – még hosszú ideig – foglalkozni.

Segít az unió?

Az új, és rövidesen további országokkal bővülő nemzetközi szövetség elnöke a konferenciai döntés szerint a magyar Gyitosz elnöke: a győri Farkas Imre. Lapunknak nyilatkozva egyelőre annyit mondott el, ez mindennél fontosabb elismerése az eddigi, a fiatalokért mostoha körülmények között folytatott hadakozásnak. Bízik benne, hogy a nemzetközi szövetség immár rangjához és munkájához méltóan nemzetközi támogatást is kaphat például az Európai Uniótól, amelynek jövőre hazánk és Lengyelország is tagja...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pályáztatás tempója is élmény

Félig megtelt a győri városháza díszterme a hamarosan elkészülő győri gyógy-, élmény- és termálfürdő… Tovább olvasom