Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Győr lehet a nagy vesztes: mennyit buknának az iparűzési adó elvonásával a megyei (nagy)városok?

A kisalfold.hu annak járt utána, hogy ha megvalósul a kormány terve, akkor mennyi iparűzési adóból befolyó pénzt veszítenének el a megyei (nagy)városok. A legnagyobb vesztes Győr lenne.

Március közepén látott napvilágot az Index jóvoltából az a terv, miszerint az eddig önkormányzati kasszákat gyarapító három helyi adónem, az iparűzési, a gépjárműadó és esetleg az idegenforgalmi adó is hamarosan a központi költségvetést növelheti.

Noha a tervről egyelőre nem született döntés, az eltelt időben a kormány oldaláról senki sem cáfolta a nyilvánosságra került elképzeléseket.

Amennyiben az iparűzési adót elvonják a településektől - vagy akár csak az iparűzési adó jelentős részét -, a magyar és köztük a megyei városok egyértelműen vesztesnek érezhetik majd magukat.

A kisalfold.hu most azt gyűjtötte össze, hogy az utóbbi években a nagyobb megyei településeken mennyi pénz folyt be az önkormányzat kasszájába az iparűzési adóból.


Elgurulhatnak az adóforintok Győrből.
Elgurulhatnak az adóforintok Győrből.


Győrben tavaly 13 milliárd 601 millió forintot könyvelhettek el a legfontosabb helyi adónem révén.

Ráadásul a megyeszékhelyen az idei első negyedévben öt százalékkal emelkedett is a befizetett iparűzési adó mértéke az előző negyedévhez képest: 5 milliárd 631 millióról 5 milliárd 901 millió forintra.

Ha életbe lépnek az iparűzési adót érintő változások, teljesen egyértelmű, hogy a legnagyobb vesztes Győr lesz.

2010-ben Sopronban 2 milliárd 592 millió, Mosonmagyaróváron 1 milliárd 668 millió forint iparűzési adót utaltak el a helyi vállalkozók az önkormányzatnak.

Csornán iparűzési adóból 242,9 milliót fizettek be az iparosok, vállalkozók 2010-ben, ami a tervezettnél csaknem 40 millióval bizonyult kevesebbnek.

Kapuváron az iparűzési adó 245,8 millió forint bevételt hozott 2009-ben; ez az összeg arányaiban tavaly sem változott nagyon.Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. hazafi60 2011. május 11. 11:20
  „Nem lesz ennek jó vége,mert nem is lehet. Bár elég nagy birkák vagyunk,magamat is beleértve,egyre gyakrabban olvasom Ady verseit. Amikor a gimiben kötelező volt,akkor is szerettem de most jobban megérzem és érzem.
  Tehát : " Hé nagyurak,sok rossz fehér ököl....."
  Tudjátok,ha majd az elkeseredett nép nem csak morog az Audikban pöffeszkedő,urizáló közszolgák pénzszórása miatt,akkor már nem lesz megállás. Kinek kell ez?
  Nem érdekel,ha jegyzik az IP címet. Egyébként bárki írhat idegen gépről.Erről ennyit.”
 • 53. oPTiKa 2011. május 11. 09:18
  „SnakeS, nem tudom miröl beszélsz. Vettek maguknak Audikat és hogy legyen ezeket hova tenni, építenek mélygarázst a piac helyére. Mi ez, ha nem remek szolgáltatás?”
 • 52. Goldmund 2011. május 11. 08:46
  „49. kolombela 2011.05.11.

  Igazad van, lehet, hogy erre is lenne ukáz fentről, hogy milyen önkorm. döntést hozzanak.”
 • 51. Stive 2011. május 11. 08:46
  „Kapar a kormány minden centért! Csak azt nem tudom,hogy ezek után mi értelme lessz egy városvezetésnek azon dolgozni,hogy munkahelyeket teremtsen!??”
 • 50. Goldmund 2011. május 11. 08:45
  „Az lenne a normális, ha a befizetett SZJA-t is visszakapnák a települések. Vagyis ha Ikrényből bejár valaki az AUDI-ba dolgozni, és sokat keres, sok SZJA-t fizet, akkor ez legyen Ikrényé. Győré meg az az iparűzési adó, hiszen a gyár Győrben van. Az ÁFA meg a központi költségvetésé.
  Akkor lehetne mondani, hogy tartsák fenn az önkormányzatok az iskoláikat, kórházaikat, rendelőiket, szociális otthonaikat a maguk bevételéből.
  Ja, csak akkor fönt nem lehetne ennyit lopni.....”
 • 49. kolombela 2011. május 11. 08:41
  „11. Goldmund 2011.05.10. 10:24
  Gondolj csak bele, hogy Győrben az önkormányzat megszüntetné az iparűzési adó beszedését. Szerinted ez elképzelhető lenne? A fidesz többségű városvezetés ilyet soha sem fog tenni.”
 • 48. urbaniastapista 2011. május 11. 08:36
  „Úgy látszik a hídpénz nem volt elég a narancsközpontban.”
 • 47. kolombela 2011. május 11. 08:36
  „Mit kell ezen csodálkozni. Nem új keletű dolog ez. Már a szocik is ezt a gyakorlatot vezették be, amit a fityesz erősen kritizált.”
 • 46. SnakeS 2011. május 11. 08:28
  „Igazságot ki keres még itt?

  Ugyan már.”
 • 45. ildancs20 2011. május 11. 08:23
  „43.a közszférában ez megy. De ne felejtsük el, hogy Győr a megye legnagyobb városa!!Rengeteg lakossal, megtippelni sem lehet mennyibe kerül az alapvető fenntartás!Legalábbis akinek nincs köze a városvezetéshez elképzelni sem tudja. Egyéb iránt elég SOK olyan ember van, aki direkt falura jelenti be magát mint vállalkozó. Miért menjen a közös kasszába?Igazságos elosztásra bízva?Hülyeség,ezt még a 8éves unokaöcsémnek sem lehetne bemagyarázni! Jól működő rendszert miért kellene tönkre tenni?ÁÁ értem, kell a pénz odafenn új autóra,házra...........:)
  40,igazad van :)”
 • 44. SnakeS 2011. május 10. 22:50
  „Ja igen, Győrről írtam ezt.”
 • 43. SnakeS 2011. május 10. 22:45
  „Szerintem nem is érdemli meg ez a város ezt a pénzt.

  Én nem szívesen fizetek ide iparűzési adót.

  Meg kellene nézni, hogy ebből a rengeteg pénzből mennyi a valódi SZOLGÁLTATÁS amit az önkormányzat nyújt és milyen színvonalon.

  Azért írom naggyal, mert ők úgy gondolják szívességet tesznek, rengeteg aktakukac, irattologató, akiket 11 -kor már, 14 órakor még nem lehet elérni, ebédidőre hivatkozva.

  Miről beszélünk?”
 • 42. kisokoska 2011. május 10. 22:01
  „"Keresztfater" Olvasd el Primax hozzászólását amivel teljesen egyetértek. Nem tudom miről beszélsz? Kia adta a területet a vállalkozóknak? Véget ért a szocializmus amikor mindenki egyenlő volt még az is aki nem dolgozott. Hány helyen elutasították a favak pld. a szemétlerakó helyeket. Pedig nagy bevételek lehettek volna. Emlékszem az ilyen hírekre. Pénz kellene , csakhogy tenni is kellene érte. A bűzt szívja más ugye ? Minden országnak vannak gazdagabb tartományai ( Győr nem tartozik közéjük, mert sportnyelven szólva mindig hetest ítélnek ellenünk) , mégsem kopasztja meg az állam Őket. Visszatér a szocializmus Fidesz módra, mindent az állam oszt újra.”
 • 41. xy55 2011. május 10. 21:57
  „Ismét nem értem a háborgókat. Ez is benne volt a Fidesz válsztási kampányában,nem?”
 • 40. Agent 2011. május 10. 20:27
  „36, azért a saját életed, fizetésed javulását kormánytól várni meglehetősen kockázatos.”
 • 39. greenie 2011. május 10. 19:52
  „Vagy lehet, hogy csak velem van a baj, hogy ilyen fránya jó memóriám van? Lehet, hogy ha leépíteném, akkor mindent sikernek ítélnék meg, és isteníteném a Bajnokot. De amíg jó a memóriám, addig mindig megkérdezem, hogy mikor is állított valótlanságokat? Mikor is vágta át a szavazóit? 2006-ban vagy 2010-ben, vagy mostanában, 2011-ben? Hogy valamelyik időpontban átverte a győrieket, az tuti, csak az kérdés, hogy 1x, vagy folyamatosan? Vagy csak a tisztelt választók vesznek be minden maszlagot?”
 • 38. keresztfater 2011. május 10. 19:51
  „Emberek! Azt az iparűzési adótömeget a vidékről bajáró dolgozók is termelték! Milyen alapon érzi azt magáénak az adott település polgára? Nem települhet minden faluba ipar! S ahol semmilyen vállalkozás nincs, ők miből éljenek, működtessék intézményeiket? A vidéki ember is ember! Neki is joga van az élethez! A munkája által megtermelt adóból pedig igenis részesedjen az a település ahonnan munkába jár, hogy a települése utcáit tönkretevő munkásjáratok "zökkenőmentesen" közlekedhessenek! Az akinek fogalma sincs ezekről ne akarjon mindjárt kományváltást! Könyörgöm, ne ugorjunk mindjárt a másik torkának!”
 • 37. greenie 2011. május 10. 19:49
  „kikelet: Azért a Borkait is okolom, mert az OGY és helyi kampányban az volt a szlogenje, hogy úgy lehet a legsikeresebb Győr, ha ő lesz a polgármester és az OGY képviselő is. Még OV is nagy mellénnyel hirdette, hogy csak a emelheti fel Győrt a mennyekbe. És hát lám, mi az eredménye. Tudom ő sosem hazudott. Még akkor sem, mikor 2006-ban a megválasztása után az első interjúban ezen sajtóorgánum hasábjain kijelentette, hogy sosem lesz OGY képviselő, mert a polgármesterség egész embert követel. S azóta megtáltosodott, vagy klónozták, mert ez ez ember ellátja a képviselői feladatokat, meg MOB elnökséget is, amelyek ugyanúgy egész embert követelnek. Azért megkérdezném, ha mindez igaz, akkor melyiket látja el a 3 közül, mert kettőt tutira nem. De én nem akarom hazugsággal vádolni tisztelt Bajnokot!”
 • 36. ildancs20 2011. május 10. 18:54
  „Miért van az, hogy megjelenik egy ilyen cikk és olvasom a hozzászólásokat,de a jó 70% beletörődik a dolgokba. De szinte mindenre igaz. Senki nem tesz ellene semmit, pedig lehetne. Ne mondja senki, hogy ezt tűrni kell. Egy nagyon kedves történelem tanárom mondta mindig ott van demokrácia ahol ezt nem kell hirdetni,ahol ezt hirdetni kell ott már baj van. Az istenért úgy kerültek oda,hogy megszavazták őket,ugyanezen joggal le is lehet őket mondatni! Meddig lehet még elviselni az "érdekünkben hozott megszorításokat"? Ott tartok,hogy a 80.e ft-os jónak mondható fizetésem, éhen haláshoz még sok,de élni már kurva kevés. Életem kérdése: egyek?vagy számlát fizessek? Ez nevetséges le velük onnan!!!!!!!!!!”
 • 35. kerteszb 2011. május 10. 17:51
  „Ki is mondta?
  "Sohasem hazudtam"
  Ki is teszi folyamatosan az ellenkezőjét, mint amit 8 évig művelt/ígérgetett?”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakába nyúlt a szalmabálák oltása Téten

Száz darab szalmabála égett le Tét szélén hétfőn, a Petőfi utcában a tűz oka egyelőre ismeretlen. Tovább olvasom