Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Győr kulturális főváros címre pályázik

Európa kulturális fővárosa 2010-ben Győr szeretne lenni, a pályázati készülődés már javában tart, várják hozzá a jó ötleteket – hangzott el egyebek között a tegnapi városházi sajtótájékoztatón.
Idén huszonöt éves a Győri Balett, a város önkormányzata méltóképpen szeretné ünnepelni a nemzetközi hírnévre érdemesült társulatot. November 6-án díszünnepségen köszöntik az együttest, tagjait, alapítóit és mindazokat, akik támogatták pályafutását. Ezen a napon adják át az erre az alkalomra veretett Győr város emlékérmét. Egy kivétellel, mert a társulat tiszteletbeli tagja, Robert North nem tud jelen lenni.

Tegnap viszont ott volt a városházi sajtótájékoztatón felesége és Kiss János balettigazgató társaságában, s Balogh József polgármestertől átvette az emlékérmet. Robert North, mint mondta, mindig szívesen jött Győrbe, s a társulatban végig úgy érezte magát, mint a családjában.
Győr 2010-ben megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet, jelentette be hivatalosan a polgármester.

Erről már testületi határozat is van, amilyennel viszont még nem rendelkezik a pályázaton szintén induló Budapest, Debrecen, Pécs és Eger. A pályázatot decemberig kell elkészíteni, s bár az önkormányzatnak vannak már elképzelései, várnak ötleteket a város lakóitól is, például interneten, ahol már olvasható a www.gyoriszalon.hu oldal (a könyvszalon alkalmából).

A pályázatba kerülő ötletek a döntésig csak részben kerülnek nyilvánosságra, a konkurencia miatt érthetően. Január-februárban valamennyi hazai pályázatot elbírálnak, a második hazai forduló már nyilvános lesz.

A végső döntést, hogy 2010-ben melyik két város (egy magyar és egy német) lesz Európa kulturális fővárosa, Brüsszelben mondják ki. Addig még sok a tennivaló. Győr például a legsürgősebben tapasztalatcserét akar Grazcal, amely tavalyelőtt büszkélkedhetett a szóban forgó címmel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párosan vigyáznak a forgalom rendjére

Egy hónapon át rendőr és parkolóőr alkotta párosok felügyelik a belváros forgalmi rendjét Győrben.… Tovább olvasom