Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Győr kasszájában 755 millió maradt tavalyról

Győr - A győri városházi kasszában 755 millió forint szabadon elkölthető pénz maradt. Az összeget utakra, oktatási intézményekre, akadálymentesítésre fordítanák.
A közgyűlés eseti kiadásokra, utakra és óvodák, iskolák állagmegóvására költené a szabad pénz nagy részét

A győri közgyűlés csütörtökön tárgyalja a város tavalyi költségvetésének zárszámadását. Borkai Zsolt polgármester előterjesztéséből kiderül, hogy tavaly az eredetileg tervezett csaknem 34 milliárd forintnál majd 7,5 milliárddal több bevételből – összesen 41,4 milliárdból – gazdálkodhatott az önkormányzat. A különbség több – előre nem látott, nem tervezett – tételből áll össze. Így például Győr kétmilliárd forintot meghaladó pénzt kapott Rába-részvényei értékesítéséért, és helyi adókból is 1,1 milliárddal több folyt be az előzőleg kalkuláltnál. Az intézmények saját bevételei másfél milliárddal múlták felül a betervezettet.

A kimutatásból kitűnik, hogy december 31-én 4 milliárd 927 millió forint maradt a városháza kasszájában. Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester a tetemes summát firtató kérdésünkre azt válaszolta: ennek döntő része – 85 százaléka – vagy a tavalyról áthúzódó, idén kifizetendő kiadások fedezeteként szolgál (ez 1,9 milliárd forint), vagy elköltését az idei büdzsébe annak összeállításakor már betervezték (ez pedig 2,3 milliárd). A szabad pénzmaradvány összege így „csupán" 755 millió forint.

A képviselő-testület csütörtökön az utóbbi összeg felosztásáról is dönt a napirendi pont tárgyalásakor. A politikus lapunknak kifejtette: javaslatukban az szerepel, hogy 200 millió forinttal emeljék meg az utakra szánt összeget. Ebből 50 milliót kátyúzásra, 75 milliót járdákra, 40 milliót csapadékvíz-elvezetésre, 11 milliót forgalomcsillapító elemek elhelyezésére, 10 milliót hidakra, 14 milliót pedig elsősorban csomópontok és zebrák jobb közvilágítására fordítanak.

A szabad pénz terhére 95 millió forintot szánnak az óvodák, iskolák állagmegóvására, míg közintézmények – például a Radó-iskola – akadálymentesítésére 17,5 milliót. A közgyűlés várhatóan 85 millió forintot tesz félre beruházásokhoz kapcsolódó ingatlanvásárlásra, míg a költségvetés általános tartalékát 55 millióval emeli meg. A legnagyobb tételt nem ez, hanem a közgyűlés eseti döntéseivel igénybe vehető, negyedmilliárd forintos előirányzat jelenti. Simon Róbert Balázs elmondta, hogy ez tartalék előirányzat, amely a fejlesztések év közben felmerülő pénzügyi fedezetére szolgál.

Színidirektort választ a testület
A győri közgyűlés csütörtöki ülésének legnagyobb érdeklődéssel várt napirendi pontja a Győri Nemzeti Színház igazgatójának megválasztása lesz, amelyre zárt ajtók mögött kerül sor. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a posztra öten adtak be pályázatot (Gergely László rendező, Forgács Péter, a jelenlegi megbízott igazgató, Koltay Gábor rendező, Korcsmáros György, az intézmény volt vezetője és Nagy Viktor rendező), közülük Koltay visszalépett.

Olvasóink írták

 • 12. gömbcsukló 2008. április 15. 22:57
  „Ha az útjavítás tavaly (vagy tavalyelőtt, vagy 10 éve) megtörtént volna, akkor
  a/ két garnitúra gömbcsukló ára+díja a zsebemben maradt volna
  b/ olcsóbb lett volna az útjavítás, mint jövőre...”
 • 11. Noir 2008. április 15. 20:27
  „Bocsi, az iparűzési adó mértékének csökkentése, neadjisten a multi cégeknél való lobbizás hogy telepitsenek ide több kapacitást simán belefér a helyi szintbe, és nem is lehetetlen. A sejtetésemről: kosárcsapattámogatás gondolom megvolt idén is, a tavalyi nagy spórolás után valahogy mégiscsak megnyomták a költségvetélsi intézmények büdzséjét is, meg amiről még nem tudunk. Semmi egetrengetőre nem gondoltam egyébként. Ezek a fiúk még ahhoz is túl hülyék hogy lopjanak, leginkább egymás kinyírásával vannak elfoglalva.”
 • 10. Oklahoma 2008. április 15. 17:06
  „#9

  Gazdaságélénkítés terén enyhén szólva rosz helyen keresgélsz.
  Azt a még regnáló kormány jó időre elintézte.
  A többivel nagyjából egyetértek, bár a 4.-es pontban csak sejtetsz valamit ami azért így nehezen megitélhető.”
 • 9. Noir 2008. április 15. 16:45
  „Akkor csak hogy jól értem-e:
  1., a városháza tervezése hibás volt, mintegy 22,5%-al. Nálam,de valszeg minden versenyszférabeli cégnél ezért Balázska páros lábbal lenne kirúgva.
  2., A befolyt többletpénz forrásának megnevezése hiányos, két elem biztos, a vagyonfelélés (nem mellesleg amivel súlyos kárt okoztak az önkormányzatnak piaci ár alatt értékesítve a részvényeket, illetve a kisrészvényeseknek és a cégnek) és többlet adó-bevétel. Szentigaz mindkettőhöz sok ész kell.
  3., Nincs semmiféle információ arról, hogy mennyi többlet adóbevétel származott gazdaságélénkítésből, valószinűleg azért mert nem történt semmi ilyesmi.
  4., 7,5 milliárdos többletbevételből, nem tudom mire költöttek mintegy 6.8 milliárdot (illetve vannak elképzeléseim). Merthogy semmilyen jelentős fejlesztés nem valósult meg vagy indult el.
  5., Ezek után töretlen a népszerűség, ami számomra megerősíti azt a véleményemet hogy kedves győri polgártársaim jelentős hányada gyengeelméjű. Persze miután mindez az országra is elmondható igazából nagyot nem csalódtam.”
 • 8. Oklahoma 2008. április 15. 15:01
  „#6

  Hát Debrecen jobb ha nem szól semmit, mivel a főutakhoz mérten is gyér forgalom forgalom ellenére, megépültaz M35-ös ill. Nyíregyházáig (még nagyobb agyrém) az M3-as is. Gondolom ezáltel sikerült még vonzobbá tenni az Ukrán ill. Román területeket a befektetések szempontjából. Múlt heti hír, hogy határközeli román ipari parkokba 3000 munkást (akár magyart) keresnek felvételre. A mi oldalunkon pedig még mindig 15% fölötti a regisztrált munkanélküliség. Akkor volt értelme az egésznek ??”
 • 7. andrew28 2008. április 15. 14:28
  „Az autópálya építés hatalmas összeg közel milliárd / kilometer! azért ezt nem gondolod hogy az önkormányzat finanszírozza meg?”
 • 6. load 2008. április 15. 13:33
  „4. pártatlan
  "...minden települési önkormányzat abból a pénzből gazdálkodik, amelyet állambácsitól kap, illetve pályázati úton be tud szerezni."

  Persze ez így nem igaz.
  Az önkormányzatoknak vannak saját bevételei is.
  Ilyen a személyi jövedelemadó helyben maradó része, az iparűzési adó, Áfa bevételek, bérleti díjak, illetékek bírságok ...stb.
  Részletesen itt találod meg:
  http://www.gyor.hu/adatok/ktv2008_-_atdolg_-_t1_bevetelek_varosossz.pdf
  Nézd meg!
  Nem is olyan kis összeg!

  Ken-nek meg csak annyi megjegyzést, hogy Győr nem is áll rosszul, mert egy óra alatt autópályán el lehet érni Bécset, Pozsonyt és Budapestet. Igaz, Sopront nem.
  De mit szóljon Békéscsaba, Szolnok és Debrecen?”
 • 5. patya 2008. április 15. 12:56
  „Hát ez már csak azért is érdekes, mert folyamatosan arról sír minden önkormányzat, hogy teljesen tönkremennek, meg eladósodnak meg stb.!
  Akkor most mi van???”
 • 4. pártatlan 2008. április 15. 10:12
  „Kedves Lapusiak,

  Ken nagyon helyesen válaszolt a reagálásotokra, ugyanis: minden települési önkormányzat abból a pénzből gazdálkodik, amelyet állambácsitól kap, illetve pályázati úton be tud szerezni. Még a megyeszékhelynek sincs joga, és nem is tudja megtenni azt, amit szent meggyőződéssel állítotok. Ja, és nem vagyok győri, mielőtt még azt mondanátok, hogy védem a településemet”
 • 3. ken 2008. április 15. 10:06
  „Már bocs, de nem az önkormányzat feladata Sopronig autópályát építeni. Mire fizetjük az adónkat? Azt mondja a kormány, hogy utakat építenek. Akkor? Merthogy minden másért az adónk mellett már egyébként is fizetni kell plusszban, akkor legalább amit lesarcolnak tőlünk, fordítnák az utak fejlesztésére. És ezért nem az önkormányzat felelős, barátom!”
 • 2. Lapusiak 2008. április 15. 07:33
  „Csak gratulálni tudunk!
  Az a megyeszékhely aki ilyen pofátlanul kirabolja és elsorvasztja, különböző trükkökkel évtizedek óta a többi várost, települést lásd autópálya hiánya sopronig stb. Nem is állhat másképp anyagilag.”
 • 1. Baziliszkusz 2008. április 15. 06:49
  „Ez örömteli esemény. Úgy tűnik jól gazdálkodik az önkormányzat. Helyes, hogy közösségi célokra áldoznak a közpénzből.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a 750 milliós áfacsalás gyanúsítottjai

Győr - A gyanú szerint áfa nélkül vásároltak, majd áfával adtak tovább 116 tonna kristálycukrot,… Tovább olvasom