Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Győr iparát múzeum őrizné

A Rába rt. mellett a megyeszékhely több, meghatározó cége is érdekelt abban, hogy Győrött állandó ipartörténeti kiállítást hozzanak létre. A terv valóra váltásához egyeztető tárgyalásokra is sor került már.
Az ötlet fél évvel ezelőtt merült fel Győrött, amikor véglegessé vált, a Rába rt. elköltözik alapításkori telephelyéről, s az ott levő ipartörténeti múzeumnak is új helyet kell keresni. A Rábától indult az a kezdeményezés, hogy saját gyűjteményüket bevinnék egy közös ipartörténeti múzeumba, amely kibővítve az egész várost magában foglalná a legújabb korig bezárólag.

Több száz aláírás

– Hozzánk is eljuttatták a városukat szerető győriek több száz aláírással ellátott felhívásukat, melynek célja, hogy Győrben létesüljön egy olyan múzeum, amely összegyűjti, dokumentálja és bemutatja a város ipartörténeti emlékeit – mondta Dusza András, a Rába rt. tájékoztatási vezetője, aki szerint Jedlik Ányos dinamójától a legújabb Audi TT sport-autókon át helyet kaphatna benne a méltán híres győri textilipar, élelmiszeripar vagy éppen bútoripar. Ugyanakkor ez az új létesítmény nyitott lesz a mindenkori győri gazdaság bemutatására is, így reprezentálja a legújabb eredményeket, termékeket is.

Teljes összefogás

A kezdeményező iparvállalatok, az Audi, a Graboplast, az Integrál-H, az E.ON-ÉDÁSZ és a Rába rt. képviselői már kinyilvánították, támogatják a kezdeményezést. Az ügy mellé állt szinte valamennyi civil szakmai szervezet, a jogászoktól az építészeken át a muzeológusokig, valamint Győr polgármestere és az egyetem rektora is.

– A helyszínre már nagyon sok ötlet, javaslat érkezett, ezeket vizsgálták az arra hivatott szakemberek – mondja Dusza András. – Egyeztettünk már a városépítési irodával, a város főépítészével. Az Együtt Gyárvárosért Egyesület sok száz család véleményét tolmácsolta, amikor azt kérte, hogy lehetőleg a Rába régi, lebontott telepének helyén létesüljön ez az intézmény. Ugyan a területre opciós joga van már az ECE, illetve az Engel befektetői csoportoknak, de mindketten kifejezték korábban, hogy mindent megtesznek a helyi értékek megmentéséért, így bízunk benne, hogy valamilyen módon ők is hozzájárulnak ehhez a kibontakozó városi kezdeményezéshez.

Az ECE, amely az első területet megvásárolta, nemcsak a műemlék víztornyot, hanem a gyár területén lévő ipari műemlék kovácsgépet és az öntőmunkás szobrát is megőrzi eredeti helyén. Ugyancsak ide kerül majd vissza a főépületen a bombázás áldozatainak emléket állító emléktábla és az igazgatási épületben volt és gondosan megőrzött több négyzetméteres csempe mozaikkép.

Döntés még ebben a hónapban

Dusza András szerint rövidesen elkészül az a döntés-előkészítő tanulmány, ami a konkrét változatokat egybeveti, s aminek alapján az alapítók dönthetnek egy alapítvány létrehozásáról. A tervek megálmodói tudják azt, hogy a múzeum létrehozása nagyon sok pénzbe kerül, mint ahogy tisztában vannak azzal is, nemcsak hazai, hanem uniós forrásokra is lehet pályázni a múlt emlékeinek megőrzése érdekében. A döntés a létesítésről még ebben a hónapban megszületik, s amennyiben pozitív lesz, akkor egy impozáns létesítménnyel gazdagodik Győr.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Omlik a tető, dől a ház

Hetek óta kétségbeejtő helyzetben van az a győri asszony, akinek az otthona megroggyant. Miközben a… Tovább olvasom